Crvena zvezda osvajač Kupa Srbije

U nedelju je na regatnoj stazi Savskog jezera u Beogradu održano četvrto, završno kolo Kupa Srbije, u kojem su crveno-beli zadržali prednost u generalnom poretku i zasluženo se domogli pehara

Slavlje posle osvojenog Kupa Srbije

Samo nekoliko dana pred početak Svetskog prvenstva, odigrao se još jedan događaj od velikog značaja za domaće veslanje. U nedelju je na regatnoj stazi Savskog jezera u Beogradu održano četvrto, završno kolo Kupa Srbije, u kojem su veslači Crvene zvezde zadržali prednost u generalnom poretku i zasluženo se domogli pehara. Učešće na ovoj regati uzelo je 15 klubova, sa 157 posada i više od 300 takmičara. Crveno-beli su u borbi za trofej izašli kao pobednici ispred Partizana, prošlogodišnjeg osvajača Kupa Srbije.

Posle trijumfa na Prvenstvu Beorgada u veslanju, na početku sezone, ovo je Crvenoj zvezdi drugi pehar, a najmlađi veslači ovog kluba vodeći su i na tabeli Omladinske lige Srbije. Odličan povod za razgovor sa nekim iz crveno-belog tabora. Pozvali smo Miloša Čudića, glavnog trenera Crvene zvezde, ali zbog angažovanja u poslednjim pripremama za Svetsko prvenstvo zamolio nas je da ga „oslobodimo obaveza“. Sledeći na redu za „zvanje“ je bio Igor Lončar, trener pionira, ali su i njega obaveze oko predstojećeg spektakla na Adi Ciganliji sprečile da nam se odazove. Treća – sreća. Javio nam se najmlađi po stažu u klubu, ali i trener sa i te kakvim iskustvom, Vladimir Mojić.

Podsećamo, ove sezone su se za trofej Kupa Srbije bodovali samo rezultati kadetskih posada. Zanimalo nas je šta se to promenilo u redovima crveno-belih veslača da bi uspeli da budu bolji od najvećeg rivala, koji godinama dominira u srpskom veslanju.

- Najveća razlika u odnosu na prošlu godinu je to što je generacija kadeta rođenih 2007-2008. neuporedivo kvalitetnija od generacije 2005-06 – bez razmišljanja je Vladimir Mojić, koji se trenerskim poslom u veslanju bavi 18 godina, „otkrio“ recept za pobedu nad Partizanom. - Oni su prethodne dve godine dominirali u pionirskoj kategoriji u svim disciplinama. Naši najbolji kadeti Milan Cvetković i Milan Stevanović su prethodne godine sticali iskustvo kao mlađi kadeti, bili su lideri cele grupe, iako su bili mlađi od ostatka ekipe. Ove godine su potpuno sazreli u takmičarskom smislu, Vladimir Mojićučestvovali su na Evropskom prvenstvu za juniore u Francuskoj, gde su osvojili sedmo mesto sa još dvojicom momaka iz Grafičara. Iz generacije 2007 su iskočili još Kuzmanović, koji je cele prethodne sezone kuburio s povredama, a treba pomenuti i da je kod nas prešao iz Partizana, i Levajac, koji je od zimus napravio fantastičan skok u rezultatima. Njih dvojica su pobedili na nedavno održanoj izbornoj regati za Šampionat Balkana, u disciplini dubl skul za kadete, a na Balkanijadi bi trebalo da veslaju i u disciplini četverac skul. Rame uz rame ovom tandemu su i Maričić, koji je mlađi kadet i Latinović, član prošlogodišnjeg šampionskog osmerca sa Prvenstva Srbije. Njih dvojica su takođe izborili učešće na Prvenstvu Balkana. Ovi momci su cele godine dominirali na regatama Kupa Srbije u disciplinama skif, dubl, dvojac, četverac bez kormilara i četverac skul. Ono što posebno raduje je da je većina pobeda ostvarena i bez Cvetkovića i Stevanovića, koji su bili maksimalno posvećeni i angažovani u reprezentaciji Srbije.

Velika posvećenost stručnog štaba Crvene zvezde ogleda se i u ovako detaljnom odgovoru na naše pitanje. Ali, ni to nije bilo sve što je Vladimir Mojić želeo da kaže o svojim kadetima.

- Ono što je još značajno za kompletan uspeh u Kupu, jeste da je Filip Milivojević, mlađi kadet, najsnažniji u generaciji u klubu, uhvatio priključak sa vodećom grupom i u poslednjih mesec dana drastično odskočio po kvalitetu rezultata u odnosu na ono što je postizao tokom dosadašnjeg dela sezone. Pobedom na izbornoj trci u skifu za kadete pokazao je da je sposoban za vrhunska ostvarenja. Nažalost, zbog zdravstvenih tegoba, sada je na regati Kupa bio četvrti. Međutim, pobedio je njegov klupski kolega, a naše najnovije pojačanje, Bogdan Janjić, koji je pre nepunih mesec dana prešao iz Galeba. On je, takođe, izborio učešće na Šampionatu Balkana kao drugi u skifu za kadete, odmah iza Filipa.

Slušajući Vladimira Mojića, rekli bismo da je Crvena zvezda dobila grupu veoma kvalitetnih mladih veslača.

- Ovi momci su, na čelu sa trenerom Milošem Čudićem, formirali jedno zdravo jezgro koje se ne boji rada, napora, niti najvećih izazova, koje vuče u najboljem mogućem smeru, ka pobedama i osvajanju najsjajninih odličja. Program je spartanski, nije za svakoga, samo za one koji žele najviše, jedino tako može da se pobedi. Moram da pomenem i sledeće. Da bi  sistem funkcionisao, organizacija je jedna od ključnih stvari uspeha, a komunikacija i odnosi među samim trenerima su tek priča za sebe. Svi pomažemo jedni drugima kako bismo sproveli planirano i zacrtano. Tako, možda negde neprimetno, tu je cela grupa mladih, talentovanih sportista uzrasta 15-16 godina, koji pokušavaju da se priključe prvom timu, neki su još početnici, nekima treba malo više motivacije, nekima fali discipline... Sve su to "dečje bolesti", normalne za njihov uzrast. Nisu možda osvajali na svakom takmičenju medalje, ali su umeli da iznenade. Čuvamo ih i razijamo za naredne sezone, a glavni arhitekta celog procesa je niko drugi do trener Igor Lončar, najbolji trener pionirskih kategorija već nekoliko godina zaredom.


Finale u skifu za kadete na Kupu Srbije

Posle pohvala za veslače i kolege iz stručnog štaba, zamolili smo Vladimira Mojića za kratak rezime sezone u Kupu Srbije.

- Ocena najviša moguća, kao što sam već pomenuo i bez dvojice najboljih kadeta, Stevanovića i Cvetkovića, ostatak ekipe je cele sezone dominirao u kadetskoj konkurenciji, što je i dovelo do ukupne pobede u Kupu. Posebno raduje to što su se i neki kadeti iz razvojnog programa priključili prvom timu.

Najbolji crveno-beli kadeti ove sezone?

- Milan Cvetković, Milan Stevanović, Stefan Kuzmanović, Ognjen Levajac, Filip Milivojević, Luka Maričić, Bogdan Janjić i Marko Latinović.

Dodajemo da su odličnim rezultatima kadeta Crvene zvezde doprinele i devojke, a "šlag na torti" je bio trijumf četverac skula u četvrtom kolu Kupa Srbije, koji je veslao u sastavu Anka Milićević, Katja Jakovljević, Sara Vitezović i Jana Pešić.

Zlatne kadetkinje Anka Milićević, Katja Jakovljević, Sara Vitezović i Jana Pešić

Kada se završi Svetsko prvenstvo, sledi šlager sezone u domaćim okvirima. Šta možemo očekujemo od Crvene zvezde na Prvenstvu Srbije?

- Uspesi naših kadetskih i pionirskih posada tokom ove sezone daju nam nadu da bismo ove godine mogli, pa možda i morali da osvojimo titulu. Komšije su dominirale u seniorskoj konkurenciji, ali naši momci, Viktor Pivač i Dušan Slavnić, imaju visok motiv da potvrde svoj kvalitet na Prvenstvu Srbije, uprkos svim dešavanjima tokom sezone. Mislim da će na kraju u trci za bodove da odluči najbolja taktika, a pobeda u Kupu daje nam pravo da očekujemo isti rezultat i na Prvenstvu Srbije. Ako ne bude neprijatnih iznenađenja, verujem da ove godine možemo do titule, ali hajde da se još ne opuštamo i slavimo, pred nama su još dva velika takmičenja do državnog prvenstva.

Cvetković i Stevanović u kombinaciji sa veslačima Grafičara tokom sezone

Svetsko prvenstvo je neizbežna tema i ovom prilikom. Vladimir Mojić je izneo svoja očekivanja.

- Biće ovo najveći poduhvat ove sezone za naše momke i devojku. Ovo je kvalifikaciono takmičenje za odlazak na Olimpijske igre u Parizu sledeće godine, sve ekipe su prošle rigorozne selekcije u svojim nacionalnim savezima i svi su došli s jednom idejom - Pariz 2024. Mi imamo kvalitetne sportiste i verujem da će uspeti da pokažu sve ono što možda nisu ove godine uspeli, prednost domaćeg terena i publike i u veslanju puno znači. Ove sezone je Jovana Arsić po rezultatima bila najkvalitetnija, tako da se od nje i dvojca Mačković-Vasić najviše i očekuje, a oba čamca već imaju nastup na Olimpijskim igrama, pa je negde i naredna sezona kruna njihove dosadašnje karijere. Najteži zadatak mislim da će imati dubl skul Filipović-Beđik, jer po imenima posada koje nastupaju imaju najjaču konkurenciju, a trke su cele godine bile neizvesne i nije bilo izrazite dominantnih posada. Pimenov u skifu će imati takođe jako težak zadatak. Mislim da bi očekivan uspeh naše reprezentacije bio da ostvari bar dve olimpijske kvalifikacije, a sve preko toga bi, po mom mišljenju, bilo izuzetno. Koliko god da svi žele pobede i odličja, ja smatram da bi trenutno i ovo bilo odlično. Pored ovih ekipa, u trci rezervi, nastupiće i Viktor Pivač i Dušan Slavnić u disciplini dvojac bez kormilara, a kroz razvojni program FISAnastupiće i Sofija Kocanović i Milka Zdjelar.

Maričić i Kuzmanović na regati u Sloveniji

Svetsko prvenstvo na domaćem „terenu“ izgleda kao idealna prilika da neki novi klinci sednu u čamce i krenu da sanjaju neke nove Olimpijske igre.

- Nažalost, sport više nije nešto što je omiljeno među decom, a ni roditeljima. Tehnologija i društvene mreže su preuzeli primat u interesovanju omladine, to su svetski trendovi. Sve uspešne sportske nacije su projekti njihovih država. Pa tako i mi moramo da se prilagodimo novim potrebama društva i da ponudimo ono što je najlepše i najbolje u veslanju a to su druženje, socijalizacija i fizička aktivnost na otvorenom, a to je baš suprotno otuđivanju, usamljenosti, izolaciji i zatvaranju u sobe, kuće i bekstvu u virtuelnu realnost. Veslanje traži prisutnost, pažnju, angažuje sva čula... To je nešto što treba plasirati roditeljima, školama, državi. Svetsko prvenstvo je odličan mamac, jer će koliko-toliko da podstakne neke od slučajnih prolaznika i gledalaca da se zainteresuju malo više, ali ne treba previše očekivati. Mislim da je ovo prvo ipak bolji način za omasovljenje, pre svega školskog sporta, pa i veslanja u Srbiji – sa velikom ozbiljnošću i analitički je Vladimir Mojić odgovorio i na naše poslednje pitanje.

Dobar plan, ozbiljan rad, posvećenost, preduslovi su za ostvarivanje velikih rezultata. A ozbiljnost stručnog štaba na delu smo doživeli i po završetku razgovora sa Vladimirom Mojićem. Naime, negde oko ponoći, kada je završio sve dnevne obaveze, javio nam se i Miloš Čudić.

- Pehar Kupa Srbije je proizvod ozbiljnog zalaganja naših veslača i  veslačica, kao i stručnog i administrativnog tima. Ove sezone imamo sigurno najjači kadetski takmičarski tim u poslednjih desetak godina u Crvenoj zvezdi. Ali posao nije završen, jer će nas očekuje vrhunac takmičarske sezone, prvo prvenstvo Balkana u Rumuniji, a nedugo zatim i prvenstvo Srbije. Čestitam našim takmičarima na izuzetnom uspehu i želim im puno sreće, snage i pobeda na predstojećim regatama – kratko je poručio Miloš Čudić, glavni trener veslača Crvene zvezde.

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

Fotografije i video materijal: VK Crvena zvezda