Ambasador Kube i pomoćnik ministra sporta Srbije u poseti VSS

Poseta je organizovana pošto je Hernandez izrazio želju da poseti VSS kojem je dodeljena organizacija najvećeg veslačkog takmičenja na svetu

Ambasador Kube u Srbiji Leyde Ernesto Rodriguez Hernandez, njegova asistentkinja Natalija Stojankić i pomoćnik ministra sporta Srbije dr Mirko Kantar posetili su danas Veslački savez Srbije i sa njegovim predstavnicima razgovarali o organizaciji Svetskog prvenstva u veslanju koje će se od 3. septembra do 10. septembra održati na Savskom jezeru, na Adi Ciganliji.

Poseta je organizovana pošto je Hernandez izrazio želju da poseti VSS kojem je dodeljena organizacija najvećeg veslačkog takmičenja na svetu. Ambasador Kube i pomoćnik ministra dr Kantar upoznali su se i razgovarali sa predstavnicima Svetske veslačke federacije (FISA), Dušanom Kovačevićem, predsednikom Izvršnog odbora VSS i Zoranom Jovanovićem, generalnim direktorom SP u veslanju 2023.

Predstavnici VSS su tokom razgovora sa gostima naglasili da se pripreme za najveću veslačku smotru na svetu privode kraju i da će Svetsko prvenstvo, što se tiče organizacionog dela, proteći bez problema.

Ambasador Kube je sa domaćinima obišao regatni centar i Adu Ciganliju naglašavajući da je prvi put posetio omiljeno beogradsko izletište i da je oduševljen onim što je video.

- Uveren sam da će se kubanski predstavnici koji će se takmičiti na Svetskom prvenstvu predstaviti u najboljem svetlu, ali i da će se dobro osećati u glavnom gradu Srbije – kazao je Hernandez prilikom obilaska Ade Ciganlije i sastanka sa predstavnicima VSS.

Zadovoljstvo posetom nije krio ni Dušan Kovačević, predsednik IO VSS.

– Smatram da je dolazak ambasadora Kube u posetu Savezu dokaz da predstojeće Svetsko prvenstvo privlači izuzetnu pažnju javnosti i da predstavlja dobru preznetaciju ne samo veslanja, nego i našag glavnog grada i države. Gostu smo pokazali novu stazu i on je bio izuzetno zadovoljan onim što je video. Svedoci smo da diplomatski predstavnici većine zemalja u Srbiji žele da dočekaju svoje takmičare jer su svesni veličine i značaja takmičenja koje nam predstoji. Napomenuo bih da sa Ministarstvom sporta i ministrom Zoranom Gajićem, kao i sa svim predstavnicima države, grada, preduzećem JP „Ada Ciganlija“ i ostalima koji su stali iza takmičenja imamo odličnu saradnju – kazao je Kovačević.

Ambasador Kube u Srbiji i pomoćnik ministra sporta dr Kantar razgovarali su o mogućoj saradnji dve zemlje, a predstavnik Ministarstva sporta pozvao je Hernandeza da se sastane sa ministrom Zoranom Gajićem.

Zoran Jovanović, generalni direktor SP u veslanju 2023. naglasio je tokom sastanka sa zvaničnicima Kube i Ministarstva sporta da su Kubanci velika sportska nacija od koje srpski sportisti mogu mnogo da nauče, ali i da naša zemlja ima kvalitetne i uspešne sportiste sa kojima njihove kubanske kolege mogu da razmene mnoga iskustva.

Na kraju posete, ambasador Kube se zahvalio domaćinima i rekao da je uživao u današnjoj poseti VSS i razgovoru sa velikim sportistima kakvi su predstavnici VSS, ali i u veoma kvalitetnom razgovoru sa pomoćnikom ministra sporta dr Kantarom u vezi sa saradnjom dve države. Ambasador Hernandez kazao je da će se obratiti ministru sporta Gajiću kako bi ideje o saradnji bile pretočene u memorandume i sporazume.

Predstavnici srpskog Ministarstva sporta i ambasador Kube najavili su dolazak na Svetsko prvenstvo na Adi Ciganliji.

Na ovom takmičenju, za Kubu će nastupati dva veslača u disciplini dubl skul, a prva kvalifikaciona trka na kojoj će učestvovati biće održana 3. septembra.