Veslački spektakl: Beograd “deli” karte za Pariz

Srpska prestonica ugostiće skoro hiljadu takmičara iz 74 članice Svetske veslačke federacije, koji će osim za medalje da se bore i za plasman na naredne Olimpijske igre, koje se 2024. godine održavaju u Parizu

Zvanična prezentacija FISA najavila Svetsko prvenstvo u Beogradu

Najveće veslačko takmičenje još od Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine samo što nije počelo. Desetak dana nas deli od svečanog otvaranja 51. Svetskog prvenstva u veslanju za seniore, čiji je domaćin naš glavni grad od 3. do 10. septembra na Adi Ciganliji. Srpska prestonica ugostiće skoro hiljadu takmičara iz 74 članice Svetske veslačke federacije, koji će osim za medalje da se bore i za plasman na naredne Olimpijske igre, koje se 2024. godine održavaju u Parizu.

Po običaju, najviše posada prijavljeno je u muškom skifu, čak 48, a na Savskom jezeru veslaće i aktuelni svetski šampion, Nemac Oliver Zidler. Boje Srbije u ovoj disciplini braniće novi reprezentativac, Nikolaj Pimenov. “Gužva” će da bude i u ženskoj konkurenciji, u kojoj je prijavljeno 32 skifa, a naša Jovana Arsić će za protivnice imati olimpijsku prvakinju Emu Tvig iz Novog Zelanda, kao i svetsku šampionku Karolin Florijn. Velika konkurencija biće i u muškom dubl skulu, u kojem će srpski par Filipović-Beđik da pokuša da izbori odlazak u Pariz pored čuvene hrvatske braće Sinković, koji “jure” četvrto učešće na Olimpijskim igrama.

Najviše prijavljenih posada na predstojećem Svetskom prvenstvu imaće Italija (24), a slede Sjedinjene Američke Države sa 22 čamca. Srbiju će da predstavlja pet posada, odnosno šestoro veslača. Pored Jovane Arsić i Nikolaja Pimenova u skifu i dubla Beđik-Filipović, najviše nade polažemo u sjajan i veoma iskusan dvojac Mačković-Vasić, u disciplini u kojoj je prijavljeno 28 posada.

 

***********************************

Olimpijske norme

 

Veslanje je deo letnjih Olimpijskih igara još od 1900. godine. U Parizu, naredne godine, takmičiće se ukupno 502 veslača, po 251 u muškoj i ženskoj konkurenciji. Njih 496 boriće se u sledećih sedam kategorija:

 

Skif: 58 veslača (po 29 u muškoj i ženskoj konkurenciji)

Dvojac: 52 (po 26)

Dubl skul: 52 (po 26)

Četverac: 72 (po 36)

Četverac skul: 72 (po 36)

Osmerac: 126 (po 63)

Dubl skul za lake veslače: 64 (po 32)

 

Od pomenutih 496 veslača, njih 336 će odlazak na Olimpijske igre da obezbedi na Svetskom prvenstvu u Beogradu i to:

 

Skif: 18 veslača (po 9 u muškoj i ženskoj konkurenciji)

Dvojac: 22 posade (po 11)

Dubl skul: 22 posade (po 11)

Četverac: 14 (po 7)

Četverac skul: 14 (po 7)

Osmerac: 10 (po 5)

Dubl skul za lake veslače: 14 (po 7)

***********************************

 

D. A.