Cilj je tamo gde ga mi postavimo

Veslački klub Palić ove sezone ima 27 registrovanih veslača, među kojima je 7 pionira, 10 kadeta, 3 juniora i 6 veterana. Tu je i škola veslanja, pa bi ove brojke ubrzo mogle da se uvećaju

Na mladima sve(t) ostaje. To odlično znaju u jednom od najstarijih i najtrofejnijih veslačkih klubova u Srbiji, pa najmlađima posvećuju posebnu pažnju. Naravno, stižu i sve ostalo. Učestvuju u svim domaćim takmičenjima, na mnogim međunarodnim regatama, reprezentativnim trkama, različitim sportskim akcijama u lokalnoj zajednici, a kruna klupskih aktivnosti je, svakako, organizacija tradicionalne Internacionalne regate „Vojvodina Open“, koja se na jezeru kraj Subotice predstojećeg vikenda održava 61. put. Osnovan je davne 1920. godine, a sudeći po elanu i energiji, kao da je tek počeo da piše stranice svoje istorije. Mali, a stogodišnjak – Veslački klub Palić.

- Mi smo relativno mali klub, sa malim brojem devojčica i dečaka – skromno opisuje Vesna Čipak, koja za svoju klupsku funkciju kaže da je „mama veslača“, zadužena za promociju Veslačkog kluba Palić u medijima i na društvenim mrežama. – I pored toga, uspevamo da osvajamo medalje i prikupljamo bodove. Nije lako ni deci, ni trenerima, konkurencija je velika. Ali, mi našu decu učimo da je svaki napredak, makar i najmanji, veoma bitan. Naša deca su mali borci. Učimo ih da nikada ne odustaju, ali i to da pored uspeha nauče da prihvate poraz i nastave dalje.

Anna Bogosavljev, Boglarka Korhec, Teodora Blagojević, Reka Arnold na pobedničkom postolju

Veslački klub Palić ove sezone ima 27 registrovanih veslača, među kojima je 7 pionira, 10 kadeta, 3 juniora i 6 veterana. Tu je i škola veslanja, pa bi ove brojke ubrzo mogle da se uvećaju. Najmlađima, naravno.

- Svi su dobrodošli u našu školu veslanja, koja je tu za sve uzraste – ističe Edmond Čipak, predsednik Upravnog odbora VK Palić. – Svi mogu da se oprobaju u ovom sportu, a mi smo tu da im pomognemo. Ipak, jedina stvar koja u klubu ne ide po planu je broj sportista – članova. Godinama je sve je manje dece u školi veslanja, pa moramo da se prilagodimo i ubuduće više i bolje promovišemo naš sport.

Na promociji u Veslačkom klubu Palić vredno rade, ali su još agilniji tamo gde su najbolji – na vodi.

- Naš klub je u sezonu 2023 ušao sa puno očekivanja i planova. Trenažni proces sprovodimo onako kako smo zamislili, učestvujemo na takmičenjima u Srbiji i inostranstvu, a rezultati pokazuju da smo na dobrom putu.

Laura Malatinski, pionirka VK Palić

Zaista, takmičarski put veslača Palića ove godine deluje veoma ohrabrujuće. Krenuli su sa tri medalje na Ergometrijadi, zlatom za kadetkinju Teodoru Blagojević i po jednim srebrom i bronzom. Nova tri odličja usledila su na premijernom ovosezonskom takmičenju na vodi, na prvoj regati Kupa Srbije i Prvenstvu Beograda u veslanju, na kojoj su osvojena dva zlata (pionirka Laura Malatinski u skifu i Vladeta Mihajlović i Aleksa Neorčić u pionirskom dublu). U prvom kolu Omladinske lige Srbije zlato je osvojio ženski kadetski četverac skul, u sastavu Bogosavljev, Blagojević, Korhec, Arnold, koji je bio najbolji i u drugom kolu nacionalnog kup takmičenja, odnosno Omladinske lige (uz još dve bronze pionira). Treća zlatna medalja za kadetski četverac skul stigla je na trećoj regati Kupa Srbije, na kojoj je Teodora Blagojević osvojila i srebro u kadetskom skifu, a Laura Malatinski bronzu u pionirskom skifu.

A to su samo medalje sa domaćih takmičenja...

- Veoma smo aktivni na međunarodnom nivou. Pripremamo nekoliko projekata sa klubovima iz Hrvatske i Mađarske, a posebno prijateljstvo gajimo sa klubovima iz Severne Makedonije koju smo nedavno posetili. Pripremamo i projekat „razmene sportista“ sa novoosnovanim klubom iz Crne Gore.

Živanović (VK Smederevo) i Čipak (VK Palić) sa zlatom iz Zagreba

Upravo tako. Veslački klub Palić je od početka godine učestvovao na regatama u Budimpešti, Zagrebu i Strugi. U Mađarskoj su još jednom zablistale kadetkinje, koje su osvojile zlato u četverac skulu. Na zagrebačkom Jarunu, junior Sergej Čipak je u kombinaciji sa Lazarom Živanovićem iz VK Smederevo osvojio po zlatnu i srebrnu medalju u dubl skulu, dok je pionirka Laura Malatinski uzela bronzu u istoj disciplini (kombinacija sa Natašom Kojčić iz VK Begej). Čak pet zlatnih i jednu srebrnu medalju doneli su mladi veslači Palića iz Severne Makedonije pre samo nekoliko nedelja.

Posle svega nabrojanog, ne čudi zadovoljstvo na licima svih onih koji brane boje kluba iz Palića.

- Naravno, prezadovoljni smo osvojenim medaljama, ali bih pre svega rekao da je dosadašnji tok sezone odlična priprema za ono što nas čeka u budućnosti.

A već ovog vikenda, sve nas očekuje „Vojvodina Open“.

- Pred nama je najveća u Srbiji, 61. Međunarodna regata „Vojvodina Open“, čiji smo tehnički organizator, pa nam je osim rezultata, veoma bitno da budemo dobri domaćini, a ugostićemo posade iz Turske, Bugarske, Mađarske i Severne Makedonije, kao i kompletnu seniorsku reprezentaciju Srbije – za kraj je poručio Edmond Čipak, „alfa i omega“ Veslačkog kluba Palić.

Možda jedan od plakata koji krase klupske prostorije najbolje govore o Veslačkom klubu Palić – „Cilj je tamo gde ga mi postavimo.“

 

 

**************************

RODITELJI POSTALI ČLANOVI VK PALIĆ

Klincima kapa dole

 

Veslački klub Palić ponosan je na svoje nove članove – veterane. Naime, od prethodne jeseni pojedini roditelji veslača rešili su da nauče da veslaju. Posmatrajući svoju decu kako treniraju u uživaju na Palićkom jezeru, dobili su ideju da se oprobaju u ovom sportu. Seli su u čamac, zaveslali i malo po malo, uspeli su!

Sada, kada ih pitate kako doživljavaju veslanje, reći će vam da nimalo nije jednostavno, ali da je prelepo. Svi odreda se slažu u jednom – deci skidamo kapu.

***************************

 

 

***********************************

JUNIOR VK PALIĆ DOBIO PODRŠKU REPUBLIKE SRBIJE

Stipendija Sergeju

 

Sergej Čipak, veslač Palića i juniorski reprezentativac Srbije, našao se među 424 sportista koji su zahvaljujući svojim uspesima i ostvarenim rezultatima 2022. godine ostvarili pravo na stipendiju Republike Srbije za 2023. godinu.

Svečano potpisivanje ugovora između Ministarstva sporta i sportista održano je polovinom maja u „Palati Srbija“ u Beogradu, a domaćin je bio Zoran Gajić, ministar sporta u Vladi Republike Srbije.

************************************

 

 

*************************

VK PALIĆ AKTIVAN NA SVIM POLJIMA

Veslaju, trće, skaču...

 

Članovi Veslačkog kluba Palić, pored učešća na svim domaćim i brojnim međunarodnim veslačkim takmičenjima, aktivni su i u lokalnoj zajednici. Tako su, na primer, tokom Malog sajma sporta održanog krajem aprila u Subotici, predstavili veslanje svojim sugrađanima, koji su imali prilike da veslaju na ergometrima. Nekoliko članova VK Palić učestvovalo je i na Somborskom polumaratonu u maju, a nedavno su veslači ovog kluba bili deo sportske manifestacije Studentska liga (3x3 košarkaški turnir) u Subotici. 

**************************

 

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

Fotografije: VK Palić