Najbolji pioniri idu u kamp „Row to Olympics“

Veslači najmlađih kategorija, njih 16, učestvovaće od 20. do 27. avgusta na trening kampu „Row to Olympics“ koji se održava u Minhenu i Hanoveru. Kamp predstavlja zajednički projekat Francuske i Nemačke veslačke federacije, koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom i MOK

Veslači najmlađih kategorija, njih 16 (8 pionirki i 8 pionira), učestvovaće od 20. do 27. avgusta na trening kampu „Row to Olympics“ koji se održava u Minhenu i Hanoveru. Kamp predstavlja zajednički projekat Francuske i Nemačke veslačke federacije, koji se sprovodi u saradnji sa Evropskom unijom i Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK). Veslački savez Srbije je partner na projektu koji vodi Francuski veslački savez.

Način odabira učesnika kampa „Row to Olypics“ odredio je VSS.

Prvih osam sportista (četiri pionira i četiri pionirke) biće izabrano na osnovu postignutih najboljih vremena u okviru kvalifikacija u disciplini BU15 1x i GU15 1x na Internacionalnoj veslačkoj regati “Vojvodina Open Palić 2023”. Ukoliko među četiri najbolja vremena budu dve, tri ili više posada iz jednog kluba, pravo odlaska na kamp imaće samo jedna i to ona sa najboljim vremenom u muškoj i jedna posada sa najboljim vremenom u ženskoj kategoriji. Dakle, četiri najbolja vremena - četiri različita kluba. Na ovaj način će biti izabrano prvih osam sportista (četiri veslača i četiri veslačice).

Drugih osam sportista (četiri veslača pionira i četiri veslačice pionirke) će izabrati koordinatori programa: Milica Vodogaz i Miloš Stanojević, na osnovu ostvarenih rezultata na takmičenjima koja su se do sada održala u ovoj sezoni (do Vojvodina Opena).

Prema rečima Milice Vodogaz, koordinatora programa “Row to Olympics” u okviru Erasmus projekta za Srbiju, Kamp će biti raspoređen na pet razlicith lokacija širom Nemačke, (svaki kamp predstavlja jednu boju na logu Olimpijski igra), nakon čega će se svi učesnici sastati u Hanoveru.

- Kamp je namenjen najmlađima, odnosno pionirima. Naši pioniri i pionirke biće u kampu zajedno sa vršnjacima iz Nemačke i Francuske, nakon čega će u Hanoveru odmeriti snage sa vršnjacima iz ostalih kampova. Glavni cilj projekta je, svakako, da se najmlađi veslači upoznaju sa veslanjem iz neke druge perspektive. Najvše pažnje će biti usmereno na tehniku rimen veslanja, kao i na testiranje individualnih sposobnosti učesnika. Dan je ispunjen aktivnostima od strane animatora, gde će se kroz različite zadatke upoznavati, a i predstavljati vršnjacima iz drugih zemalja. Pored trenera iz Nemačke i Francuske, sa našim pionirima bićemo tamo Miloš Stanojević i ja. Mi smo prošle godine istim ovim povodom bili u Parizu – kaže Milica Vodogaz.

Ono što naši pioniri i pionirke, pre svega, dobijaju učešćem u ovom kampu, prema njenim rečima,  jeste - iskustvo.

- Najveći fokus je, svakako, na sticanju veslačkog znanja i iskustva. Najmlađi veslači će imati priliku da vide kako treniraju njihovi vršnjaci u drugim zemljama, kao i gde se nalaze u odnosu na njih.Takođe, će imati priliku da se upoznaju sa drugim jezicima, kulturama i običajima – navodi Vodogaz.

Kamp je, podseća naša sagovornica, projekat Francuske i Nemačke veslačke federacije, Evropske unije i MOK-a, koji je započet prošle godine u Parizu. Deo je Erasmus + programa i namenjen je zemljama koje su članice Evropske unije.

- Do saradnje VSS i Erasmus + programa došlo je zahvaljući našem proslavljenom veslaču, a sada treneru Milošu Stanojeviću. Kao što mnogi znaju. Stanojević je trenirao pod dirigentskom palicom francuskog trenera Cedrica, koji ga je pored reprezentacije Srbije trenirao i u veslačkom klubu Boulogne 92. Pored Miloša i mene veliki broj naših veslača je dobio priliku da vesla i da se takmiči za taj klub. Baš zahvaljujući veslačkom klubu Boluogne 92, i njihovom predsedniku mi smo dobili priliku da se na njegovo insistiranje u Francuskoj veslačkoj federaciji uključimo u ovaj projekat, iako nismo zemlja članica Evropske unije – naglašava Vodogaz.

Naredne godine, kamp će se održati u nekoj drugoj zemlji, s obzirom na to da se svake godine menja lokacija. Koordinatora programa “Row to Olympics” u okviru Erasmus projekta za Srbiju, kaže da se nada daljoj saradnji.

- Naši pioniri su prošle godine u Francuskoj zaista postigli sjajne rezultate, i  stvorili mnogobrojne i nezaboravne uspomene, što se nadamo da će se desiti i ove godine u Nemačkoj – zaključuje Vodogaz.