Veštačka inteligencija i veslanje

Vidimo početak uzbudljive ere za sport. Revolucija koja je pred nama donosi nam značajne izazove, ali će istovremeno ponuditi i nove, izvanredne mogućnosti. To će sport učiniti još dostupnijim – kazao je Filip Ljubičić

Filip Ljubičić (Foto: worldrowing.com)

Filip Ljubičić, predsedavajući Komisije za veslanje u dvorani Svetske veslačke federacije, zajedno sa vodećim stručnjacima „gejming“ industrije, Davidom Najhelom, potpredsednikom za javne i međunarodne poslove ESL FACET grupe i Piterom Lijem, šefom za „gejming“ partnerstva kompanije PICO, govorio je na Forumu Olimpijske e-sport nedelje MOK-a u Singapuru na temu virtuelnog i „gejming“ sporta.

Sednicu, koja je privukla veliku pažnju stručne i sportske javnosti, otvorio je Alvin Tan iz Vlade Republike Singapur, a veoma zapažen uvodni govor održao je Kris Tung, predsednik Alibaba grupe za korporativni razvoj. Kris je govorio o tehnologiji i razvoju, sa fokusom na temi „Gejmifikacija sporta: novi nivo takmičenja“.

Ključni zaključak sednice je opšte mišljenje učesnika Foruma da je sport danas na početku nove revolucije. Takmičari i publika pokazju sve veću „glad“ za novim oblicima „gejmifikacije“ sporta i sportifikacije igara, a tehnologija pruža sve veće mogućnosti. Prisutni na Forumu su bili složni i u oceni da će upotreba veštačke inteligencije da postane jedan od klučnih pokretača transformacije i da će da utiče na sve nivoe sporta, od treninga na osnovnom nivou, do najzahtevnijih takmičenja, kako realnih, tako i virtuelnih.

Govoreći o transformaciji sporta, na Forumu je naglašeno da jednostavno „kopiranje“ tradicionalnih formata sportskih takmičenja u nova digitalna okruženja, najverovatnije neće pružiti potrebna i željena rešenja. Zato se stalo na stanovište da će sofisticiraniji pristupi biti ključni za budući uspeh.

- Vidimo početak uzbudljive ere za sport. Revolucija koja je pred nama donosi nam značajne izazove, ali će istovremeno ponuditi i nove, izvanredne mogućnosti. To će sport učiniti još dostupnijim. Forum u Singapuru i prvu Olimpijsku nedelju e-sporta vidim kao početak koji mnogo obećava kada je budućnost veslanja u pitanju – kazao je Filip Ljubičić u Singapuru.

 

*******************************************

Olimpijska nedelja e-sporta 2023. je četvorodnevni festival koji prikazuje najbolje u virtuelnim sportovima. Svečani događaj, koji je organizovao MOK u partnerstvu sa Ministarstvom kulture, zajednice, omladine i sporta Singapura i Singapurskim nacionalnim olimpijskim komitetom (SNOC) održava se u Singapurskom konferencijskom i izložbenom centru Suntec od 22. do 25. juna.

Na ovoj manifestaciji biće prikazano najbolje u virtuelnim sportovima i to predstavljanjem najnovijih dostignuća u ovoj vrsti sporta, kroz panel diskusije, edukativne radionice i revijalne utakmice.

Veslanje je zastupljeno kao “egzibicioni” sport u saradnji sa partnerima EXR (virtuelno veslanje u zatvorenom prostoru) i Rowcave (veslački simulator).

*******************************************