Dva zlata za Tamiš i Begej u Francuskoj

Veslači Tamiša Marko Jančikin, Petar Perić, Lazar Kovačević i Miloš Lavirac iz Begeja učestvovali su nedavno (20. i 21. maja) na velikom internacionalnom takmičenju 43 Regata de Masse na veslačkoj stazi Mants la Žoli

Veslači Tamiša Marko Jančikin, Petar Perić, Lazar Kovačević i Miloš Lavirac iz Begeja učestvovali su nedavno (20. i 21. maja) na velikom internacionalnom takmičenju „43 Regata de Masse“ na veslačkoj stazi Mants la Žoli u Francuskoj. Veliku pomoć u organizaciji puta, transporta, smeštaja, pozajmice čamaca i opreme naši klubovi dobili su od prijateljskog Veslačkog kluba „Bulonj 92“ iz Bulonjbjankura u Parizu, sa kojim Veslački klub Tamiš održava dugogodišnje prijateljske veze. Važno je napomenuti da je i Grad Pančevo bio zbratimljen sa pariskom opštinom Bulonjbjankur 2012. godine.

Na regati na kojoj je učestvovalu 897 čamaca, od skifa do osmerca, sa više od dve hiljade veslača, naši veslači su nastupili u dve discipline: u subotu u dubl skulu za juniore veslali su Marko Jančikin i Miloš Lavirac (u konkurenciji 38 čamaca) i u nedelju u skul četvercu za juniore veslali su Marko Jančikin, Petar Perić, Lazar Kovačević i Miloš Lavirac, u konkurenciji 24 čamca.

Osvajanjem prvog mesta u kvalifikacijama za dubl skul, sa najboljim vremenom od svih posada, Marko i Miloš obezbedili su najbolju startnu poziciju za finale. S obzirom na to da su Marko i Miloš već dobro uveslani partneri iz reprezentacije Srbije, sigurno su vodili finalnu trku štedeći snagu za finiš u kome su izbili na prvo mesto sa sekundom prednosti ispred drugoplasirane francuske posade.

Drugog dana takmičenja, Marko Jančikin, Petar Perić, Lazar Kovačević i Miloš Lavirac nastupaju u kvalifikacijama u četvercu skulu za juniore i kao drugi čamac, štedeći snagu za finalnu trku, obezbeđuju prolaz u finale. U finalnoj trci iskusno vođeni štrokerom Milošem Lavircem ekipa našeg četverca drži priključak za vodećim čamcima sve do 300 metara pred cilj, kada podižu broj zaveslaja i sigurno prelaze u vođstvo i sa tri sekunde prednosti osvajaju drugo zlato.

– Sjajan uspeh naših veslača na ovoj prestižnoj regati. Dve discipline – dva zlatna odličja! Čestitam momcima na izvanrednom rezultatu, a želim da zahvalim i našim domaćinima iz Bulonj Bijankura koji su nam dali svu potrebnu logistiku za učešće na ovoj regati. Posebnu zahvalnost Veslački klub Tamiš duguje i treneru VK Bulonj 92, Sedriku Toublanu, koji je godinama bio i zvanični trener reprezentativca Srbije Miloša Stanojevića i sa njim osvojio dve svetske medalje – rekao je za portal "Pančevac" trener Tamiša Ognjen Matijević.

 

 

Tekst i fotografije preuzeti od VK Tamiš i VK Begej