EP za juniore: osmerac peti, četverac osmi

Prethodnog vikenda, u srcu Francuske, Briv La Galjard bio je domaćin Evropskog prvenstva u veslanju za juniore, u kojem dve srpske posade nisu uspele da se domognu medalje

Juniorski ćetverac Srbije (Foto: VK Grafičar)

Bilo je hrabro, bilo je jako, ali nije bilo dovoljno. Prethodnog vikenda, u srcu Francuske, Briv La Galjard bio je domaćin Evropskog prvenstva u veslanju za juniore, u kojem dve srpske posade nisu uspele da se domognu medalje. Osmerac sa kormilarom zauzeo je petu poziciju, dok je četverac bio osmi. Ipak, naši mladi veslači ne vraćaju se praznih ruku, jer bogatiji su za jedno veliko iskustvo.

Ruku na srce, osmerac sa kormilarom smo unapred videli na pobedničkom postolju. Posada koju čine juniori Partizana (Luka Lončar, Ilija Panić, Mateja Mitrović, Uroš Bogdanov, Luka Višacki, Mihajo Dedić, Marko Dojčinović, Danilo Đokić i kormilar Andrej Kovačević, sa rezervama Nemanjom Petrovićem i Dejanom Manojlovićem), predvođeni trenerom Goranom Todorovićem, drugog dana Evropskog prvenstva nije uspela da osvoji medalju, a u finalnoj trci zauzela je poslednju, petu poziciju, sa vremenom 6:04,12. U kategoriji muških osmeraca bilo je prijavljeno samo pet posada, zbog čega naš čamac nije imao kvalifikacije, već je u subotu učestvovao u preliminarnoj trci, u kojoj je takođe osvojio peto mesto (6:01,81). Početkom aprila, na izbornoj regati, ovaj osmerac je zabeležio vreme 5:53,08.

- Svi smo više očekivali od osmerca – iskren je bio Aleksandar Ivković, selektor mlađe seniorske, juniorske i kadetske reprezentacije Srbije. – Skoro svi veslači su druga godina juniora, imali su iskustvo sa prošlogodinjeg Svetskog prvenstva, bili su prilično samouvereni pred ovo takmičenje. Ipak, njihov kvalitet na ovom takmičenju nije bio na potrebnom nivou. Po mom mišljenju, Mihajlo Dedić, aktuelni svetski i evropski prvak u juniorskom dvojcu, po kvalitetu drastično odskače od ostalih članova posade. Što se četverca tiče, ponavljam da je u pitanju kadetska postava, pa smo od njih dobili ono što smo tražili. Borili su se koliko su mogli, sa akcentom na drugoj, repesažnoj trci, u kojoj im je manje od dve sekunde falilo za plasman u A finale.

Juniorski osmerac sa kormilarom Srbije (Foto: VK Partizan)

Četverac, koji je bio ubedljivo najmlađa postava u toj diciplini, kombinacija je veslača Grafičara (Lazar Đurđević, Todor Samouković) i Crvene zvezde (Milan Cvetković i Milan Stevanović), sa trenerima Stevanom Stojanovićem i Milošem Čudićem. U nedelju je osvojio drugo mesto u B finalu, sa vremenom 6:29,03, što ga je svrstalo na osmu poziciju od prijavljenih devet posada. Srpska ekipa je u subotu najpre nastupala u kvalifikacijama, a u drugoj kvalifikacionoj grupi zauzela je poslednje, četvrto mesto (6:32,18), ali je zadržala nadu da mesto u finalu može da izbori kroz repesaž, koji je usledio već posle nekoliko sati. U repesažu je naš četverac bio treći, zabeležio je svoj najbolji rezultat (6:25,93), a falilo mu je nepune dve sekunde da se plasira u A finale.

Zadovoljstvo prikazanim iskazali su i treneri Stojanović i Čudić.

- Svi smo zadovoljni momcima – rekao je Stevan Stojanović, trener Lazara Đurđevića i Todora Samoukovića u Grafičaru. – Pre svega, pokazali su požrtvovanost, zbog čega su i dobili podršku da kao kadeti nastupaju na ovako velikom juniorskom takmičenju. Četverac je ove sezone već postigao nekoliko odličnih rezultata, čime je skrenuo pažnju na sebe. Na Evropskom prvenstvu veslači su imali veoma zreo pristup svakoj od tri trke, a posebno ističem repesažnu, u kojoj su jasno stavili do znanja da mogu da se trkaju sa ozbiljnim juniorskim ekipama. Idemo dalje, slede domaća takmičenja, a sledeći cilj je što bolji nastup na Balkanskom šampionatu u septembru. Drago mi je da deca koja veslaju u Grafičaru imaju mogućnost da uče od Lazara i Todora, u kojima mogu da nađu pravi primer pristupa našem sportu.

U istom tonu nastavio je Miloš Čudić, trener Milana Cvetkovića i Milana Stevanovića u Crvenoj zvezdi.

- Kadetski četverac odveslao je odlične trke sa najjačim evropskim juniorskim posadama, gde im je finale izmaklo za manje od dve sekunde. Momci su došli da se trkaju i to su uradili na sve tri trke, bez kalkulacija. Stekli su neophodno iskustvo nastupa na velikim takmičenjima, jer ih čekaju dve godine veslanja u juniorskoj konkurenciji. Takođe, otkrili su koliko je još potrebno treninga, snage, želje i volje da se osvoji medalja i nadam se da će da nastave svoj put ka vrhunskom juniorskom veslanju. Izrazio bih i veliku zahvalnost selektoru juniorske reprezentacije, Aleksandru Ivkoviću, koji je inicirao sastavljanje ovog četverca, napravio plan treninga i aktivno učestvovao u predlozima i savetima, kako veslačima, tako i nama trenerima – kazao je Miloš Čudić, uz napomenu da će i njegovim veslačima u fokusu da bude nastup na Balkanskom prvenstvu.

Našim juniorima čestitamo na dostojanstvenom predstavljanju Srbije na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, na prikazanoj borbenosti i iskazanoj želji. Uz veliko iskustvo koje su stekli i naporan rad koji im predstoji, doći će na red i medalje.

 

EVROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU ZA JUNIORE - REZULTATI 

EVROPSKO PRVENSTVO U VESLANJU ZA JUNIORE - FOTO GALERIJA

 

Dejan ARANITOVIĆ