Crno-beli ubedljivo do Trofeja Beograda

Partizan je sa ukupno 138 bodova osvojio prvo mesto, na drugoj poziciji završili su veslači Crvene zvezde sa 103,5 poena, dok su treći bili takmičari Grafičara sa 59,5 bodova

Jovana Arsić osvojila je zlato u skifu (Foto: VK Partizan)

Naši najbolji veslači izveli su prethodnog vikenda pravi desant na Savsko jezero. Takmičari svih starosnih kategorija iz 13 klubova borili su se u tradicionalnoj Beogradskoj internacionalnoj regati, a naslov najboljeg u srpskoj prestonici poneli su veslači Partizana, koji su time „Trofej Beograda“ vratili u svoje vitrine, jer su godina dana ranije pobednici ovog takmičenja bili njihovi najveći rivali iz VK Crvena zvezda.

O velikoj važnosti ovog takmičenja u delu sezone u kojem se veslači pripremaju za najveće međunarodne regate, najbolje svedoči brojnost, a na ovogodišnjem izdanju „Trofeja Beograda“ učešće je uzelo 12 domaćih i 1 klub iz Bugarske (Trakia), sa čak 220 posada i više od 300 veslača. Beogradska internacionalna regata trajala je dva dana, a ukupni pobednik je VK Partizan, sa 11 zlatnih medalja, uz jednu osvojenu u kombinaciji sa VK Smederevo i tri kategorije u kojima crno-beli nisu imali konkurentske posade, odnosno 138 osvojenih bodova. Na drugoj poziciji završili su veslači Crvene zvezde sa 103,5 poena, dok su treći bili takmičari Grafičara sa 59,5 bodova.

Prvi dan ovogodišnjeg izdanja Beogradske internacionalne regate "Trofej Beograda", u kojem su vožene trke u 18 disciplina u svim starosnim kategorijama, protekao je u dominaciji veslača Partizana. Crno-beli su osvojili zlatne medalje u pet kategorija, u još dve nisu imali konkurenciju, a u jednoj su učestvovali u pobedničkoj kombinaciji (sa Smederevom). Tri najsjajnija odličja osvojilo je Smederevo (jedno u kombinaciji sa Partizanom), dva Crvena zvezda i Čurug (u još jednoj kategoriji bez konkurencije), a po jedno Grafičar i Tamiš (u još jednoj kategoriji bez konkurencije).

Crno-beli su i drugog dana Beogradske internacionalne regate (voženo je 16 disciplina) osvojili najveći broj zlatnih medalja (šest, uz jednu kategoriju u kojoj nisu imali konkurenciju), tri je osvojila Crvena zvezda (plus jednu u kombinaciji sa Grafičarem i jednu posadu bez konkurencije), Smederevu su pripala dva zlata, Grafičaru jedno (kao i jedno u kombinaciji sa Crvenom zvezdom), a jedno je osvojila kombinacija Begeja i Tamiša.

Kadetski četverac Crvene zvezde pobedio je ispred Partizana i Smedereva (Foto: VK Crvena zvezda)

U pobedničkom, crno-belom taboru, navikli su na zlatne medalje i trofeje, ali nas je zanimalo kako su oni doživeli ovogodišnju Beogradsku internacionalnu regatu, popularni BIR.

- BIR je dobro prošao za klub, ali nismo u potpunosti zadovoljni – otkrio nam je Goran Todorović, trener mlađih kategorija u VK Partizan. – Nema sumnje da smo napravili dobre rezultate, mislim na broj medalja i trofej, ali u mnogim segmentima može i mora bolje. U narednom periodu moraćemo da poradimo na vremenima koja ostvaruju, pre svih mlađi juniori, kadeti, devojčice, pa i pioniri. Važno nam je to što su svi dali svoj maksimum na takmičenju, ali i to što se plan treninga realizuje kako treba, kao i mali, ali bitan pomak u ženskom veslanju.

Od posada koje trenira Goran Todorović, trenutno je u prvom planu juniorski osmerac, kojem predstoji Evropsko prvenstvo u Francuskoj, 20. i 21. maja, a koji na „Trofeju Beograda“ nije imao konkurenciju.

- Osmerac radi po planu, a najvažnije je da su svi trenutno u punom takmičarskom pogonu. Kažem to jer je prvo Mateja Mitrović dve nedelje bio van treninga, pa je onda Mihajlo Dedić istegao mišić pred „Croatia Open“. Na BIR-u momci nisu veslali maksimalno, uslovi su bili „tvrdi“, a prioritet je bio da se izbegnu povrede. Verujem u njih, a imam i zašto.

Da se vratimo na rezultate Partizana. Najbolje rezultate crno-beli su ostvarili u kategoriji seniora. Nikolaj Pimenov, novi takmičar Partizana i novi reprezentativac naše zemlje, ostvario je trijumf u skifu, u kojem je u ženskoj konkurenciji, po navici, najbolja bila Jovana Arsić. Aleksandar Beđik je u kombinaciji sa svojim starim partnerom, Aleksandrom Filipovićem iz VK Smedereveo, osvojio zlato u dvojcu, srebrni su u istoj disciplini bili Miloš Vasić i Martin Mačković, a bronzani najmlađi među starijim veslačima Partizana, Nemanja Luledžija i Vukašin Radović.

- Od kako je Nikola Stojić stigao u Partizan kao trener seniora, unapređene su mnoge stvari u klubu. Izdvojiću tri najbitnije: profesionalizam, pravi odnos prema treningu i kao osnova svega – plan treninga. Rezultati pokazuju da radimo pravu stvar – zaključio je Goran Todorović.

Podsećamo, srpske seniore već narednog vikenda očekuje prva regata Svetskog kupa u Zagrebu (od 5. do 7. maja), a nešto kasnije i Evropsko prvenstvo u Sloveniji (od 25. do 28. maja). U Zagrebu će Srbiju da predstavljaju Nikolaj Pimenov u skifu, Martin Mačković i Miloš Vasić u dvojcu, Aleksandar Beđik i Aleksandar Filipović, kao i Dušan Slavnić i Viktor Pivač (obojica VK Crvena zvezda, nisu nastupali na BIR-u)  u dubl skulu, dok će u ženskoj konkurenciji boje naše zemlje ponovo da brani samo Jovana Arsić.

Na juniorskom Evropskom šampionatu u Francuskoj, najviše nade polažemo u dubl skul Lazara Živanovića (VK Smederevo) i Sergeja Čipaka (VK Palić), koji je se u ovom sastavu nije takmičio na „Trofeju Beograda“.

Organizatori Međunardone regate „Trofej Beograda“ bili su Veslački savez Srbije i Veslački savez Beograda, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda, podršku Ministarstva sporta Republike Srbije i tehničku podršku Javnog preduzeća Ada Ciganlija.


 

 

Dejan ARANITOVIĆ