Beograd je svet

Sa toliko iskustva u organizaciji, sigurna sam da će događaj u Srbiji da bude fantastičan i za sportiste i za gledaoce - izjavila je Anamari Felps, predsednica Evropskog borda Svetske veslačke federacije

Beograd je svet! Prestonica Srbije velikim slovima ucrtana je na veslačku mapu planete. Nakon prve regate Svetskog kupa prethodne sezone, Svetskog šampionata čiji će domaćin da bude u septembru ove godine, naš glavni grad ugostiće i najbolje veslače Starog kontinenta 2025. godine. Vest da je Evropski bord Svetske veslačke federacije (World Rowing / Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron – FISA) doneo odluku da se Evropsko prvenstvo u veslanju 2025. godine održi u Srbiji, na Adi Ciganliji u Beogradu, stigla je krajem protekle nedelje, a veliku pažnju dobila je u svim domaćim medijima.

Vest je ove nedelje osvanula i na zvaničnoj Internet prezentaciji Svetske veslačke federacije, a kao ilustracija poslužila je fotografija Savskog jezera, sa Mostom na Adi u pozadini. O odluci Evropskog borda Svetske veslačke federacije, kojom je osim dodeljivanja domaćinstva našem glavnom gradu potvrđeno i da će Mađarska (Segedin) umesto Italije da organizuje Evropsko prvenstvo 2024. godine, govorila je Anamari Felps, predsednica Evropskog borda.

- Srbija je u skorije vreme bila domaćin brojnih svetskih događaja, a Evropsko prvenstvo u veslanju se u Beograd vraća prvi put od 2014. godine. Sa toliko iskustva u organizaciji, sigurna sam da će događaj u Srbiji da bude fantastičan i za sportiste i za gledaoce - izjavila je Anamari Felps.

Na još jednom ukazanom ogromnom poverenju u organizacione mogućnosti Beograda i Srbije, zahvalio se Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

- Veslački savez Srbije sa velikim zadovoljstvom primio je vest o dodeljivanju organizacije Evropskog prvenstva 2025. godine Beogradu. Naš glavni grad je organizovao Evropski šampionat 2014. godine, a nakon uspešno održanog Evropskog prvenstva za juniore 2020. godine i Svetskog kupa prethodne sezone, ove godine smo domaćini Svetskog šampionata. Želja nam je da nastavimo da Beograd pretvaramo u vrhunsku destinaciju na svetskoj veslačkoj mapi, a postaraćemo se da Evropsko prvenstvo 2025. godine ostane u lepim uspomenama svim učesnicima. Još jednom se iskreno zahvaljujem Evropskom veslačkom bordu na ukazanom poverenju.

 

 

***************

ZANIMLJIVOSTI

* Prvo Evropsko prvenstvo u veslanju održano je 1893. godine u Italiji, na jezeru Orta, a veslači su se takmičili u samo tri discipline (skif, četverac, osmerac).

* Beograd nije bio domaćin najboljih evropskih veslača samo 2014. godine, već i pre tačno 90 godina, tačnije 1932, kada je osmerac Jugoslavije osvojio zlatnu medalju.

* Na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2014. godine Srbija je osvojila samo jednu medalju, ali zlatnu, a do nje je stigao dvojac u sastavu Veselin Savić-Dušan Bogičević.

* Na 78 dosadašnjih izdanja šampionata Starog kontinenta najuspešniji je i dalje Sovjetski Savez sa 94 zlatne medalje. Najviše osvojenih odličja ima Italija (257), Jugoslavija je osvojila 11 medalja (2 zlatne), a Srbija 20 (3 zlata, 7 srebra, 10 bronzi).

***************


Dejan ARANITOVIĆ