Beograd domaćin Evropskog prvenstva u veslanju 2025.

Posle Svetskog prvenstva, Beograd će biti domaćin još jednog velikog veslačkog takmičenja, jer je Evropski bord Svetske veslačke federacije doneo odluku da se Evropsko prvenstvo u veslanju 2025. godine održi u Srbiji, na Adi Ciganliji u Beogradu

Ada Ciganlija

Posle Svetskog prvenstva, Beograd će biti domaćin još jednog velikog veslačkog takmičenja. Evropski bord Svetske veslačke federacije (World Rowing / Fédération Internationale des Sociétés d'Aviron – FISA) doneo je odluku da se Evropsko prvenstvo u veslanju 2025. godine održi u Srbiji, na Adi Ciganliji u Beogradu. Ovim je Evropski veslački odbor prihvatio kandidaturu Veslačkog saveza Srbije koji se kod Svetske veslačke federacije kandidovao za organizaciju ovog velikog sportskog događaja.

Svetska veslačka federacija je o odluci Evropskog borda obavestila Veslački savez Srbije i tom prilikom mu čestitala na dobijanju organizacije Evropskog prvenstva u veslanju. Kako je najavljeno, Svetska veslačka federacija će u narednim danima intenzivirati komunikaciju sa Veslačkim savezom Srbije kako bi se što pre obezbedile garancije Republike Srbije i Grada Beograda za nesmetanu organizaciju i održavanje najznačajnijeg veslačkog takmičenja na Starom kontinentu.

Pismenu podršku za kandidaturu za dobijanje organizacije Evropskog prvenstva u veslanju, Veslačkom Savezu Srbije su do sada dali Olimpijski komitet Srbije, Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda i Sportski savez Beograda, dok je u procesu pribavljanje saglasnosti Vlade Republike Srbije odnosno Ministarstva sporta, kao i garancije Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Evropsko prvenstvo u veslanju 2025. godine će se održati od 29. maja do 1. juna, a očekuje se da će na tom takmičenju učestvovati oko 600 veslača i veslačica uz koje će biti 300 trenera i drugog pratećeg osoblja nacionalnih timova iz blizu 40 evropskih država. Uzimajući u obzir iskustvo organizacije veslačkih takmičenja, Veslački savez Srbije je uveren da će Adu Ciganliju tokom tog četvorodnevnog takmičenja posetiti nekoliko hiljada posetilaca – ljubitelja veslačkog sporta iz Srbije i inostranstva.

Inače, Srbija, odnosno Beograd biće ove godine domaćin Svetskog prvenstva u veslanju koje će se od 3. do 10. septembra održati na Savskom jezeru na Adi Ciganliji. To je ujedno i kvalifikaciono takmičenje za veslače i veslačice iz celog sveta za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, te se očekuje da na Svetskom prvenstvu u veslanju ove godine u Beogradu učestvuje blizu 1.500 takmičara iz oko 70 država.

Pored toga očekuje se prisustvo još oko 500 ljudi, odnosno pratećeg osoblja nacionalnih timova, a za pretpostaviti je da će Adu Ciganliju svakog dana tokom sedmodnevnog takmičenja, posetiti više hiljada ljudi koji će imati prilike da uživaju gledajući veslačke trke na Savskom jezeru u Beogradu.

Organizaciju ovog takmičenja 2019. godine dobio je Veslački savez Srbije zahvaljujući, takođe, uspešno podnetoj kandidaturi kod Svetske veslačke federacije. Na čelu organizacionog odbora Svetskog prvenstva u veslanju 2023. godine nalazi se premijerka Srbije, Ana Brnabić. Pored Predsednice Vlade Srbije, članovi Organizacionog odbora Svetskog prvenstva u veslanju 2023. godine su i Zoran Gajić - ministar sporta, Bratislav Gašić - ministar unutrašnjih poslova, Siniša Mali - ministar finansija, Ivica Dačić - ministar spoljnih poslova, Aleksandar Šapić - gradonačelnik Beograda, Dragan Bujošević - generalni direktor Radio televizije Srbije, Vladimir Lučić - generalni direktor „Telekoma Srbija”, Božidar Maljković - predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Miljan Popović – predsednik Veslačkog saveza Srbije i Dušan Kovačević - predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije.

Bronzani srpski dvojac Vasić-Mačković na Svetskom kupu u Beogradu 2022.

Treba podsetiti da je Veslački savez Srbije u maju prošle godine uspešno organizovao Svetski kup u veslanju na kojem je učestvovalo 420 takmičara među kojima su bili i para-veslači. Pored njih, na Svetskom kupu u veslanju u Beogradu je bilo prisutno preko 200 ljudi, pratećeg osoblja iz blizu 40 država sveta što je bio svojevrstan test pred organizaciju Svetskog prvenstva 2023, koji je Veslački savez Srbije, sudeći prema komentarima i povratnim informacijama koje je dobio od veslačkih federacija iz dražava učesnica i Svetske veslačke federacije, uspešno položio. Pomoć i podršku Veslačkom savezu Srbije u organizaciji prošlogodišnjeg Svetskog kupa u veslanju pružili su Ministarstvo sporta i omladine Republike Srbije, Pošta Srbije, Bobar Beška, Gas Invest i Dušan Bajatović, dok je tehničku i logističku podršku dalo JP Ada Ciganlija, a medijsku podršku Radio televizija Srbije koja je uživo prenosila finalne trke.