Svetsko prvenstvo biće organizovano po najvišim standardima

O tome kako teku pripreme za Svetsko prvenstvo, pojedinostima u vezi sa najznačajnijom veslačkom smotrom na svetu, govori Zoran Jovanović, direktor SP u veslanju 2023. godine.

Tačan broj učesnika će se znati tek mesec dana pred događaj, ali se očekuje dolazak oko 1.500 takmičara iz 80-ak zemalja Beograd, odnosno Savsko jezero, biće od 3. do 10. septembra prestonica svetskog veslanja. Oko hiljadu i po takmičara odmeriće snage u muškoj i ženskoj seniorskoj kategoriji, u svim olimpijskim i paraolimpijskim disciplinama. Oni najuspešniji, izboriće plasman na Olimpijske igre koje se sledeće godine održavaju u Parizu.

O tome kako teku pripreme za Svetsko prvenstvo, pojedinostima u vezi sa najznačajnijom veslačkom smotrom na svetu, ali i o tome kako se uspešan košarkaš i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije obreo u drugom sportu, za sajt Veslačkog saveza Srbije govori Zoran Jovanović, direktor SP u veslanju 2023. godine.

 

Kako teku pripreme za Svetsko prvenstvo i šta je do sada urađeno, a šta još treba da se uradi?

Sa malim zakašnjenjem najveći sportski događaj u Srbiji u ovoj godine dobija svoje konačne okvire, planovi i budžet su odbreni i počinje sa implementacijom zacrtanog.

Najvažniji deo posla je pred nama i mi ga dočekujemo spremni.

 

Zna li se tačan broj učesnika na Svetskom prvenstvu i iz kojih zemalja dolaze?

Tačan broj učesnika će se znati tek mesec dana pred događaj, ali se očekuje dolazak oko 1. 500 takmičara iz 80-ak zemalja, koji će se od 3. do 10. septembra na Savskom jezeru boriti za medalje i plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024.

 

U kojim kategorijama i disciplinama će takmičari odmeriti snage?

Na Svetskom prvenstvu u Beogradu sportisti će se odmeriti u muškoj i ženskoj seniorskoj kategoriji, u svim olimpijskim disciplinama, kao i paraveslači u paraolimpijskim disciplinama.

 

Da li ste u kontaktu sa Svetskom veslačkom federacijom i ima li ona neke posebne zahteve u vezi sa organizacijom i održavanjem ovako velikog takmičenja?

Cela organizacija se odvija u tesnoj saradnji sa Svetskom veslačkom federacijom i to po najvišim standardima.

 

Šta održavanje Svetskog prvenstva znači za Beograd i Srbiju?

Kvantifikovani benefit se ogleda u dolasku oko 2. 000 učesnika uBeogradna 14 dana, legat za Veslački savez Srbije u opremi i objektima, dok je nekvantifikovan benefit ogromno interesovanje kako u sportskom domenu tako i u domenu sportske diplomatije koja svakim danom dobija na značaju. Kroz uspešnu organizaciju ovakvog takmičenja sportski, turistički i privredni potencijal Beograda i Srbije se afirmiše na najvišem mogućem nivou.


 

Kako se profesionalni košarkaš obreo u veslačkom sportu?

Veslački savez Srbije me je pozvao da vodim ovaj zaista izazovni projekat na račun predhodno urađenog posla na rukovođenju projekta Beogradske Univerzijade 2009. godine, najvećeg sportskog događaja u srpskoj istoriji. Moje iskustvo je bio preduslov za privilegiju da vodim organizaciju još jednog velikog sportskog takmičenja. Na toj privilegiji i poverenju koje mi je ukazano sam istinski zahvalan ljudima iz Veslačkog saveza Srbije.

 

Kako uklapate ova dva sporta?

Organizacija sporstkih događaja je jedinstveno iskustvo sa svih aspekata. Sport iz koga dolazim i veslački sport, čiji visoki ugled i poštovanje koje uživa želim da očuvam i unapredim, su veoma komplementarni kad je organizacija događaja u pitanju. Struka ima najvažniju ulogu u svakoj organizaciji, a moje iskustvo i ekspertiza treba da od svih pojedinačnih napora naprave jednu celovitu, kohezivnu i pre svega uspešnu priču.