Zanimljivosti o veslanju

Veslač u trci na 2.000 metara potroši kalorija koliko igrač NBA lige na jednoj utakmici, a kormilar osim što upravlja čamcem, prvi je koji se ubacuje u vodu posle pobede

 

Prva veslačka takmičenja održana su još u 17. veku. U Srbiji postoje čitav vek i neizostavan su deo olimpijskog programa. Iako se na prvi pogled čini lakim za praćenje, veslanje ima svoje zanimljive “tajne” koje nisu poznate široj javnosti.

 

Čamac sa patikama - Vrhunski čamac u sebi ima ugrađene patike i to kao standardni dodatak. Veslači nose usko odelo, ali ono ne mora da bude aerodinamično kako bi se brže kretali. Pobednika odlučuje isključivo snaga, izdržljivost i tehnika.

 

Vožnja u rikverc – Za razliku od kajaka i kanua, veslači trke provode gledajući prema startu, a ne kako bi bilo uobičejno, ka cilju. Veslanje je jedan od retkih sportova u kojem takmičari svojim čamcima upravljaju “u nazad”. Svaki čamac se kreće u svojoj traci, zbog čega su male šanse da bi mogaoda se sudari sa drugim.

 

Važne su ravnoteža i snaga – Jednaki uticaj kao i snaga, na brzinu kretanja čamca ima sposobnost posade da održi ravnotežu. Uski i dugački deo čamca nije tako lako držati pod kontrolom kako se to čini na prvi pogled. To je poseban izazov u tkz. rimen veslanju gde svaki veslač ima po jedno veslo u rukama. Članovi posede moraju da budu savršeno usklađeni.

 

Oprema dugo traje – Gotovo da je neverovatno koliko su izdrživi veslački čamci i vesla. Uprkos hiljadama pređenih kilometara na treninzima i takmičenjima čamci i vesla mogu da se koriste nekoliko godina. Čamci su standardnih dimenzija i karakteristika, a najčešće se proizvode u Italiji i Nemačkoj. Vesla su lagana i prave se od karbona. Zanimljivo je da čamac posle godinu ili dve može da omekša, pa se često prepušta veslačima mlađeg uzrasta. Za razliku od čamaca, vesla su izdržljivija i ako se dobro čuvaju, mogu da traju godinama.

 

Velika potrošnja kalorija – Vrhunski veslači koji svakodnevno treniraju (nekada i dva puta na dan), dnevno mogu da potroše izmeo 4.000 i 5.000 kilokalorija, pa moraju da naviknu mnogo da jedu. Ergometar je jedna od najefikasnijih sprava za mršavljenje, ali se još više kalorije troše veslanjem na jezeru. U jednoj trci na 2.000 metara, veslači prosečno potroše kalorija kao jedan igrač NBA lige na jednoj utakmici.

 

Pobednička vremena – Najbolja postignuta vremena u veslanju ne nazivaju se svetskim rekordima. Takmičenje zavisi od jačine i smera vetra, temperature vode i vazduha.

 

Boje vesla – Deo vesla koji se zove lopta je na zvaničnim takmičenjima najčešće obojen u boje kluba ili reprezentacije.

 

Kormilar – Osim što upravlja čamcem, kormilar je deo posade koji se prvi baca u vodu posle pobede.

 

Osmerac – Čamac za osmerac težak je manje od 100 kilograma, a iznad vode može da održi težinu koja prelazi 700 kilograma.