Šest medalja prvog dana Balkanskog prvenstva

U juniorskoj i kadetskoj konkurenciji srpski veslači osvojili tri zlatna, dve srebrna i jedno bronzano odličje

Zlatni skifista Vuk Mudrinić sa trenerom Aleksom Đokićem (Foto: VSS)

Posle prvog takmičarskog dana na Balkanskog prvenstvu u veslanju koje se ove godine održava u Višegradu, takmičari iz Srbije i te kako imaju čime da se pohvale. U juniorskoj i kadetskoj konkurenciji osvojili su čak šest medalja: tri zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu.

U konkurenciji takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, Rumunije, Albanije i Turske, zlatne medalje i titule šampiona Balkana osvojili su Sergej Čipak (kadeti, skif), Lazar Živanović i Marko Marić (kadeti, dubl skul) i Vuk Mudrinić (juniori, skif).

Srebrnim odličjem i titulom vicešampiona Balkanskog poluostrva okitili su se juniori Matija Rajković, Zoran Bosnić, Predrag Cvetković i Nemanja Kesić u disciplini četverac bez kormilara i kadeti Lazar Đurđević, Todor Samouković, Petar Perić, Pavle Milutinović, Miloš Lavirac, Milan Cvetković, Jovan Marinković, Marko Jančikin i Kosta Stanisavljević u disciplini osmerac sa kormilarom.

Treću poziciju tokom prvog dana takmičenja Balkanskog prvenstva osvojile su juniorke Isidora Đurović, Una Ilić, Milica Mladenović i Milka Zdjelar u disciplini četverac skul.

Predstavnici Veslačkog saveza čestitali su takmičarima na ostvarenim rezultatima i poželeli da i sutra, drugog takmičarskog dana, nastave sa dobrim rezultatima.

Balkansko prvenstvo u veslanju jedno je od najvećih sportskih događaja u ovoj godini i okupilo je oko 400 takmičara sa Balkana.

Tehnička i izvršna organizacija ovogodišnjeg Balkanskog prvenstva poverena je Veslačkom savezu Srpske i Veslačkom klubu „Jedrina“ iz Višegrada, a takmičenje je u petak otvorio Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske.

- Od srca želim da Balkansko prvenstvo u veslanju postane deo bogate sportske tradicije Republike Srpske – rekao je Višković.

Predsednik Veslačkog saveza BiH Nebojša Marković rekao je prilikom otvaranja takmičenja da Višegrad ima pet staza po kriterijumima Svetske veslačke federacije – 12 metara širine i dva kilometra dužine.

- Sve je po propisima, sudijska organizacija je dala sve pohvale za uloženi rad i trud. Uspeli smo da smestimo više od četiri stotine takmičara u naš grad, što je veliki rezultat i za naš grad i za popularizaciju veslačkog sporta i sve ostalo što sportski turizam donosi – kazao je Marković.

On je naglasio da će u objektu koji se nalazi u Sasama kod Višegrada od iduće godine dolaziti oko 50 ekipa na pripreme.

Srebro za juniorski četverac (Foto: VSS)