FISA potvrdila održavanje Svetskog kupa u Beogradu od 27. do 29. maja

Svetska veslačka federacija (FISA) dala je zeleno svetlo za održavanje prve regate Svetskog kupa u Beogradu od 27. do 29. maja, posle konsultacija vođenih sa zdravstvenim vlastima u Srbiji, Izvršnim komitetom FISA, Veslačkim savezom Srbije i Organizacionim komitetom Svetskog kupa.

Kako je ocenjeno u izveštaju FISA, a u vezi sa trenutnim razvojem pandemije kovida-19, veslačko takmičenje planirano za kraj maja u srpskoj prestonici moći će da se odvija bezbedno i po planu.

logo svetskog kupa 2022

U skladu sa uputstvima FISA i uputstvima lokalnih organa za javno zdravlje, Organizacioni komitet Svetskog kupa će pripremiti detaljan Plan reagovanja na kovid-19, koji će biti objavljen onlajn na https://belgraderowingworldcup2022.com/ najkasnije do 25. aprila ove godine. U Planu će biti navedene sve preventivne mere koje treba preduzeti, kao i uslovi za testiranje po dolasku na regatu i tokom trajanja Svetskog kupa. FISA i Organizacioni komitet su uvereni da su mere koje su planirane adekvatne kako bi rizik od prenošenja i infekcije na regati bio sveden na minimum.   

Sve nacionalne veslačke federacije članice FISA odgovorne su da maksimalno brinu o članovima svojih timova pre, tokom i posle prve regate Svetskog kupa. Svi učesnici moraju u svakom trenutku da poštuju mere iz Plana reagovanja na kovid-19, uključujući najnovije zahteve za nošenje maski, socijalno distanciranje i druge mere koje je objavio Organizacioni komitet. Više detalja o svemu tome biće uskoro objavljeno.

Da bi bilo zaštićeno zdravlje svih učesnika Svetskog kupa u Beogradu, svako ko se ne pridržava uslova za učešće može da bude, prema diskrecionom pravu Izvršnog komiteta FISA, suočen sa sankcijama, uključujući moguću trenutnu diskvalifikaciju i isključenje sa takmičenja.    

FISA je, takođe, i podsetila sve svoje zemlje članice, da je krajnji rok za rezervaciju smeštaja nedelja 27. februar i da što pre kontaktiraju menadžerku smeštaja Organizacionog komiteta Jelenu Mozetić na adresu accommodation@serbian-rowing.org.rs radi podnošenja zahteva ili rezervacije. Organizacioni komitet je istakao da se u Beogradu u isto vreme kad se održava Svetski kup u veslanju, održava i Finalni turnir (fajnal-for) najjačeg evropskog košarkaškog takmičenja - Evrolige, što će značajno ograničiti količinu raspoloživog smeštaja za veslačke timove. Zbog toga je FISA državama članicama snažno preporučila da rezervišu smeštaj kod Organizacionog komiteta što je pre moguće, kako bi osigurali smeštaj za učesnike Svetskog kupa.    

FISA i Organizacioni komitet Svetskog kupa u Beogradu nastavljaju da prate situaciju sa kovidom-19 i najnovije preporuke zdravstvenih vlasti Srbije. Sve eventualne buduće promene biće direktno saopštena članicama Svetske veslačke federacije.

U međuvremenu, treba istaći i da je Izvršni odbor Veslačkog saveza Srbije 21. februara doneo odluku o formiranju Organizacionog odbora Svetskog kupa u veslanju 2022. godine, u čijem sastavu su:

  • Dušan Bajatović, direktor JP "Srbijagasa"
  • Zoran Đorđević, direktor JP "Pošta Srbije"
  • Vladika Stefan, nastojatelj Hrama "Svetog Save" u Beogradu
  • Jovan Lazarević, predsednik Vaterpolo kluba "Partizan"
  • Marko Petrović, operativni direktor Fudbalskog kluba "Crvena zvezda"