Predloženi članovi Organizacionog odbora Svetskog kupa u Beogradu

U petak, 18. februara 2022. godine, u Novom Sadu je održana sednica na kojoj su inicijalno predloženi članovi Organizacionog odbora Svetskog kupa u veslanju koji će se održati od 27. do 29. maja ove godine na Savskom jezeru na Adi Ciganliji u Beogradu.

logo vss


Za članove organizacionog odbora ovog velikog međunarodnog veslačkog takmičenja predloženi su:

  • Dušan Bajatović, direktor JP "Srbijagasa"
  • Zoran Đorđević, direktor JP "Pošta Srbije"
  • Vladika Stefan, nastojatelj Hrama "Svetog Save" u Beogradu
  • Jovan Lazarević, predsednik Vaterpolo kluba "Partizan"
  • Marko Petrović, operativni direktor Fudbalskog kluba "Crvena zvezda" u Beogradu

Sastanku, koji je održan u poslovnoj zgradi "Srbijagasa" i čiji domaćin je bio direktor ovog javnog preduzeća Dušan Bajatović, prisustvovali su i Dušan Kovačević - predsednik Izvršnog odbora Veslačkog Saveza Srbije i Zoran Jovanović - direktor Svetskog kupa u veslanju 2022. godine.

Na sastanku je bilo reči o toku organizacije Svetskog kupa u veslanju koji će se ove godine u maju održati u Beogradu, ali i o početku priprema za organizaciju Svetskog prvenstva u veslanju koje će se sledeće godine u septembru takođe održati u Beogradu i koje će ujedno biti kvalifikaciona regata za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Direktor Svetskog kupa i Svetskog prvenstva u veslanju u Beogradu, Zoran Jovanović, je na sastanku u Novom Sadu predstavio predlog finansijskog plana Svetskog kupa u veslanju ove godine, koji je prihvaćen od strane predloženih članova organizacionog odbora takmičenja. Dogovoreno je da organizaciju Svetskog kupa u veslanju u Beogradu podrže "Srbijagas" i Pošta Srbije". Posebno je pozdravljeno prisustvo i uključenost u organizaciju takmičenja Vladike Stefana jer će se time, kako je rečeno, veslačkim prijateljima iz sveta predstaviti celokupna srpska gostoprimivost, tradicija, duhovnost i znamenita arhitektura. 

Za potrebe organizovanja Svetskog kupa u veslanju 2022. godine i Svetskog prvenstva u veslanju 2023. godine, Veslački savez Srbije je formirao privredno društvo pod nazivom "SP u veslanju 2023 Beograd" na čijem čelu se nalazi Zoran Jovanović, proslavljeni srpski košarkaš. Jovanović je svoju sportsku karijeru započeo na američkom Univerzitetu u Luizijani, a zatim je nastavio u beogradskoj Crvenoj Zvezdi. Potom je nastupao za bugarski Levski, makedonski Rabotnički, podgoričku Budućnost i poljski Slask. Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatne medalje na Mediteranskim igrama 1987. godine, zatim na Svetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine, kao i na Evropskom prvenstvu u Italiji 1991. godine. Po završetku aktivne košarkaške karijere Zoran Jovanović je šest godina uspešno vodio Sportski savez Beograda. U dva mandata, od 2005. do 2007. i od 2017. do 2019. godine, obavljao je funkciju gradskog sekretara za sport i omladinu u Beogradu. Ima veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih sportskih dešavanja, bio je i direktor 25. letnje Univerzijade održane 2009. godine na kojoj su učestvovale 123 države sa 8.560 učesnika u 15 sportova u muškoj i ženskoj konkurenicji, i na kojoj je bilo angažovano 2.000 lica i 13.000 volontera.