Uspešna veslačka godina za nama

Podrška Vlade Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije značajna za srpsko veslanje

veslanje

Miloš Vasić (levo) i Martin Mačković bili su peti na Olimpijskim igrama (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Veslački savez Srbije zahvalio se Vladi Republike Srbije, Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije na podršci koju su u 2021. godini pružili veslačkom sportu naše zemlje.

- Ministarstvo omladine i sporta je ove godine opredelilo značajna sredstva za podršku vrhunskom veslanju odnosno pokrivanju potreba svih reprezentativnih veslačkih posada. Olimpijski komitet Srbije je pokrio većinu troškova reprezentativnih veslačkih posada koje su učestvovale na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju. To je doprinelo da članovi veslačke reprezentacije Srbije imaju ono što im je bilo potrebno kako bi obavili planirane trenažne i pripremne procese. Zahvaljujući toj podršci, članovi veslačke reprezentacije Srbije učestvovali su na svim planiranim međunarodnim takmičenjima, odnosno seniori su učestvovali na Olimpijskim igrama, Svetskom i Evropskom prvenstvu, juniori su takođe učestvovali na Svetskom i Evropskom prvenstvu, a juniori zajedno sa kedetima učestvovali su i na šampionatu Balkana. Sa svih tih takmičenja u Srbiju su se vratili sa zapaženim rezultatima - izjavio je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije. 

Godina za nama ostaće upamćena u srpskom veslačkom sportu po osvojenom petom mestu u finalu Olimpijskih igara u Tokiju i to zahvaljujući veslačima Milošu Vasiću i Martinu Mačkoviću, koji su veslali dvojac bez kormilara. Vasić i Mačković su ujedno ove godine na Svetskom kupu osvojili zlatnu, a na Evropskom prvenstvu bronzanu medalju. Bronzanu medalju sa Svetskog kupa ove godine u Srbiju je donela veslačica - skifistkinja Jovana Arsić, koja je takođe učestvovala na Olimpijskim igrama u Tokiju, odakle se vratila sa osvojenim 15. mestom. Veoma je važno napomenuti da je zahvaljujući Jovani Arsić naša zemlja nakon više od decenije opet imala ženskog predstavnika u veslanju na Olimpijskim igrama. Na Balkanskom prvenstvu juniori i kadeti - članovi veslačke reprezentacije, osvojili su za Srbiju tri srebne i dve bronzane medalje.

veslanje

Jovana Arsić osvojila je bronzu na Svetskom kupu i bila 15. na OI (Foto: VSS)

- U ime rukovodstva Veslačkog saveza Srbije svim veslačima i veslačicama, kao i njihovim trenerima, čestitam na uspehu i postignutim rezultatima u 2021. godini i ujedno obećavam da će vrhunsko veslanje imati prioritet i u 2022. godini. Istovremeno ćemo raditi na pronalaženju mogućnosti i načina da na većem nivou pomognemo i razvoj baze, odnosno veslačke klubove u Srbiji i njihove trenere jer bez ulaganja u bazu u budućnosti nećemo imati čime da se hvalimo. Prošla godina je bila turbulentna godina za Veslački savez Srbije. U 2020. godini željom većine veslačkih klubova došlo je do promene celokupnog rukovodstva, a u toku 2021. godine i zaposlenih u kancelariji Saveza. Ovim putem bih se u ime celog Veslačkog saveza Srbije zahvalio Ministarstvu omladine i sporta i Olimpijskom komitetu Srbije na razumevanju i strpljenju, kao i na svemu što su prošle godine učinili za veslački sport Srbije i obećavam da ćemo ih uvek smatrati partnerima u promociji i razvoju srpskog veslanja. U vremenu pred nama su veliki izazovi, kao što su organizacija Svetskog kupa u veslanju u maju 2022. godine i Svetskog prvenstva u veslanju u septembru 2023. godine. Već smo se uhvatili u koštac sa tim izazovima i verujem da ćemo opet zahvaljujući podršci i pomoći Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije ova dva velika sportska događaja organizovati na visoko kvalitetnom nivou, te da će to biti poseban vid promocije ne samo srpskog veslačkog sporta, već i cele naše zemlje. Nadam da ćemo u godinama pred nama biti još bolji - istakao je Miljan Popović, predsednik Veslačkog saveza Srbije.

Ministarstvo omladine i sporta opredelilo je 2021. godine 42.500.000,00 dinara za redovni godišnji program u okviru koga je, pored rada reprezentativnih posada, podržan i celokupan rad Veslačkog saveza Srbije, uključujući i angažovanje sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu, zatim 1.350.000,00 dinara za održavanje kampova za perspektivne mlade veslače i veslačice, kao i 4.702.000,00 dinara za plaćanje dela poslednje rate kotizacije Svetskoj veslačkoj federaciji za održavanje Svetskog prvenstva u veslanju 2023. godine u Beogradu. Olimpijski komitet Srbije je u toku 2021. godine sa cca 6 miliona dinara delom pokrio troškove priprema i učešća na Olimpijskim igrama veslačkih reprezentativaca Srbije.

veslanje

Srpska veslačka ekspedicija u Tokiju (Foto: OKS)

Na kraju 2021. godine Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške sportskim organizacijama u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije kovid-19 izazvane virusom SARS‒ CoV‒2, u okviru koje je zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta za veslački sport, odnosno veslačke klubove - članove Veslačkog saveza Srbije, opredeljeno dodatnih 20 miliona dinara.

- Maksimalni iznos sredstava za koji je veslački klub pojedinačno mogao da aplicira je bio 2,5 miliona dinara. Veslački savez Srbije je dobio sredstva za maksimalno 8 klubova, a Izvršni odbor našeg Saveza je po određenim kriterijumima sportske uspešnosti rangirao veslačke klubove i doneo odluku da prvih 8 veslačkih klubova na toj listi ima mogućnost da aplicira za ova sredstva. Ministarstvo omladine i sporta je prebacilo finansijska sredstva Veslačkom savezu Srbije, a Savez je ista transferisao klubovima nakon što su najbolje rangirani klubovi potpisali ugovor sa Savezom kojim su regulisana prava i obaveze u vezi sa utroškom ove finansijske pomoći. Ovo je druga godina zaredom da Veslački savez Srbije dobija ovakvu vrstu pomoći od strane Vlade Srbije i Ministarstva omladine i sporta i mi smo im na tome iskreno zahvalni jer će naši najuspešniji klubovi i ove godine lakše prebroditi krizu izazvanu pandemijom zvanom kovid-19 i održati kontinuitet u trenažnom procesu sportista, odnosno zahvaljujući ovoj pomoći stvoriće se uslovi za neometan i optimalan rad veslačkih stručnjaka i sportista, a posebno takmičara koji se pripremaju za narednu sezonu među kojima su i članovi veslačke reprezentacije Srbije - rekao je Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije.

Osnovni cilj programa finansijske podrške u uslovima otežanog poslovanja usled pandemije virusa kovid-19 izazvane virusom SARS‒CoV‒2 jeste da se sportskim organizacijama obezbede bespovratna finansijska sredstva koja isključivo mogu da se koriste za sledeće namene:

1) zarade, honorare i stipendije licenciranih sportista u nadležnom nacionalnom sportskom savezu;

2) zarade i honorare sportskih stručnjaka koji imaju izdatu dozvolu za rad od strane nadležnog nacionalnog sportskog saveza;

3) iznajmljivanje i zakup objekata za obavljanje trenažnog i takmičarskog procesa;

4) troškove učešća u međunarodnim takmičenjima i održavanje ispunjenosti uslova za učešće u međunarodnim takmičenjima u tekućoj i narednoj takmičarskoj sezoni;

5) troškove prevoza i transporta;

6) troškove nabavke opreme i rekvizita.

veslanje

(Foto: VSS/Anđela Nišević)

Odlukom Izvršnog odbora Veslački savez Srbije je finansijska sredstva dobijena kroz ovaj program raspodelio veslačkim klubovima: Partizan, Crvena Zvezda, Grafičar, Smederevo, Danubius 1885, Galeb, Tamiš i Palić.

- Rukovodstvo Veslačkog saveza Srbije će i u 2022. godini dati sve od sebe da se iznađe način da se pomogne i ostalim veslačkim klubovima - članovima Saveza, koji takođe osećaju krizu uslovljenu pandemijom virusa korona, a u cilju opstanka veslačkih klubova i stvaranja uslova za treniranje mladih. Prioritet u radu rukovodstva Veslačkog saveza Srbije biće razvoj vrhunskog veslanja i ostvarivanje vrhunskih rezultata, a nastaviće da usmerava pažnju na obezbeđivanje najboljih uslova za razvoj veslačkog sporta u klubovima i uslova za pripremu reprezentativnih selekcija za nastup na međunarodnim takmičenjima - zaključio je Miljan Popović, predsednik Veslačkog saveza Srbije.

Postignute uspehe veslača i veslačica, kao i dobar rad Veslačkog saveza Srbije, prepoznalo je Ministarstvo omladine i sporta pa je za redovan godišnji program Savezu u 2022. godini opredelilo 43.500.000 dinara. To je za 2,35% više nego u 2021. godini. U ovoj godini Veslačkom savezu Srbije od strane MOS-a je odobreno 10.000.000 dinara za organizaciju Svetskog kupa u veslanju u maju u Beogradu i 1.000.000 dinara za program održavanja kampa za perspektivne mlade veslače i veslačice u 2022. godini. 

Predsednik Saveza, Miljan Popović, zatim predsednik Izvršnog odbora, Dušan Kovačević, kao i generalni sekretar Vladimir Antić su u ime celog rukovodstva Veslačkog saveza Srbije svim sportistima, veslačima i veslačicama, trenerima i drugim sportskim radnicima, veslačkim klubovima i sportsko veslačkim udruženjima, predstavnicima Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije čestitali Novu godinu i poželeli im pre svega puno zdravlja, a potom i uspeha u daljoj karijeri, sa željom da u ovoj godini svi zajedno ostavarimo još bolje rezultate na radost i ponos sportske nacije, ali i cele države Srbije.