Sumiranje rezultata: Uspešno realizovan Program kampa perspektivnih veslača i veslačica

Veslački savez Srbije uspešno je ove godine realizovao Program kampa perspektivnih mladih veslača i veslačica koji je održan zahvaljujući podršci Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Kamp je organizovan na Srebrnom jezeru, gde se nalazi Nacionalni veslački regatni centar i gde su uslovi za obuku, pripreme i treniranje na visokom nivou.

veslanje

Foto: VSS

- Zahvaljujući podršci Ministarstva omladine i sporta i ove godine Veslački savez Srbije je uspešno sproveo kamp za perspektivne veslače i veslačice pred kojima je tek, nadamo se, uspešna veslačka karijera. Iako nam je situacija sa koronavirusom malo poremetila period održavanja kako takmičenja na međunarodnom nivou, tako i pripremne periode i trenažni proces, ipak smo na kraju uspešno realizovali sve planove. U okviru kampa za perspektivne sportiste imali smo četiri okupljanja mlađih veslača i veslačica u periodu od jula do novembra na Srebrnom jezeru. Program je u potpunosti postigao cilj, odnosno zahvaljujući organizovanom kampu indentifikovan je i selektovan veći broj sportista mlađih kategorija za koje treneri misle da su perspektivni za postizanje rezultata u veslanju. Takođe, podignut je nivo i unificiran je trenažni proces tokom trajanja programa, a ujedno je sprovedena edukacija trenera i mladih sportista. Sve zajedno rezultiralo je stvaranju zajedništva, dobre atmosfere i timskog duha. Program je većinom finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta sa 1.350.000 dinara, na čemu smo im iskreno zahvalni, a dodatni iznos od 67.960 dinara obezbedio je Veslački savez Srbije iz sopstvenih sredstava - izjavio je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

U okviru ovog programa ukupno je obuhvaćeno 64 sportista i sportiskinja, odnosno 50 veslača (od čega 31 junior i 19 kadeta) i 14 veslačica (od čega 8 juniorki i 6 kadetkinja) iz devet veslačkih klubova iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Smedereva i Pančeva. Osim sportista, u programu je učestvovalo i 15 trenera i jedan fizioterapeut.

- Kampovi od jula meseca su prilično doprineli saradnji trenera, koja je bila na vrhunskom nivou i upoznavanju dece iz više klubova. Kada je reč o mlađim selekcijama, konkretno kadetima, tu je napravljena kombinacija veslača Partizana i Crvene zvezde u dvojcu bez kormilara - ti momci su na kraju osvojili medalju za kadete na Balkanijadi. Što se tiče juniora, posade koje su nastupale na Svetskom prvenstvu u toj konkurenciji, na kampu su malo promenjene. Matija Rajković je u skifu bio drugi na Balkanijadi, a četverac skul, koji je bio na svim kampovima, na kraju je bio četvrti na Prvenstvu Balkana i 13. na Svetskom prvenstvu. U suštini, u odnosu na ranije, promenilo se to da su jednom treneru dati na rad veslači iz Partizana i Crvene zvezde i pravljena je jako dobra sportska atmosfera, gde su i deca edukovana kako da se ponašaju na velikim takmičenjima. Napravljena je analiza veslanja, pokušalo se da se dođe do zajedničkog stila veslača - a to je i prednost na kampovima - unifikacija veslačke tehnike i mislim da će rezultat rada sa ovih kampova tek biti vidljiv i narednim sezonama - istakao je koordinator naših juniorskih selekcija Miloš Čudić.

Jedan od trenera naših juniorskih posada, Goran Todorović, dao je svoju ocenu rezultate ostvarenih u 2021. godini sa mlađim kategorijama, najavljujući bolja izdanja sledeće sezone.

- Mislim da generalno nije napravljena greška što nije formirana samo jedna kvalitetna juniorska posada, ali kada se sve sabere, nismo imali kvalitet za dva dobra čamca. Mislim da su nas više nego dobri rezultati iz prvog dela sezone poneli da verujemo drugačije, ali ako se uradi analiza individualnog razvoja, može jasno da se vidi da u ovom trenutku nije bilo realno da napravimo dve kvalitetne posade. Nismo mi počeli sa idejom da imamo dva čamca, ali dobri rezultati iz tog prvog dela sezone su nas praktično naterali da pokušamo sa dve. Nismo hteli da diramo ekipu koja je veslala normu u aprilu mesecu, pogotovo posle Bleda, gde su pobedili Švajcarce koji su bili posle četvrti na svetu, mesec i po posle Bleda. Četverac skul je nije imao ni sreće - momci su u prvoj i drugoj trci na Svetskom prvenstvu ispali za pola sekunde, odnosno dve desetinke, a na osam trka ove sezone izveslali su normu. Šteta je što od dve posade nije formirana jedna najbolja - bilo da je to bio četverac skul ili četverac bez kormilara. Ipak, kada se sve sabere, kao trener mislim da smo izvukli maksimum u ovom trenutku. Siguran sam da ima prostora za napredak i mislim da naši juniori mogu mnogo bolje. Isprobali smo nove stvari, imali novi pristup - ova godina je bila dobra lekcija i verujem da ćemo to što smo naučili primeniti na stazi i biti bolji u 2022. godini. - zaključio je Todorović.