Antidoping agencija Republike Srbije dostavila novu Listu zabranjenih supstanci

Iz Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS) sportskim savezima, samim tim i Veslačkom savezu Srbije, dostavljeno je obaveštenje o novoj Listi zabranjenih supstanci koja počinje da se primenjuje od 1. januara 2022. godine. Iz AARS je upućena i molba da sportski savezi obaveste sve klubove, članove svojih saveza, o pomenutoj Listi zabranjenih supstanci.

antidoping

Kako su istakli iz ADAS, veoma je važno da se svi učesnici u sportu upoznaju sa najnovijom Listom i promenama koje ona donosi. Listu je objavila Svetska antidoping agencija (WADA), a usvojila ju je i Antidoping agencija Republike Srbije na Upravnom Odboru održanom 23. decembra.

Listu zabranjenih doping sredstava koja važi od 1. januara 2022. možete da pogledate OVDE

Nova Lista zabranjenih doping sredstava najznačanije izmene je pretrpela u delu upotrebe glukokortikoida. Od 1. janura 2022. godine, kako se navodi - svi glukokortikoidi su zabranjeni na takmičenju ako se primenjuju bilo kojim injekcionim, oralnim (uljučujući oralnu mukozu npr. bukalnim, gingivalnim, sublingvalnim) ili rektalnim putem.

Najveća promena u odnosu na prethodne godine je u delu koji navodi bilo koji injekcioni put gde se podrazumevaju intravensko, intramuskularno, periartikularno, intraartikularno, peritendinozno, intratendinozno, epiduralno, intratekalno, intraburzalno, davanje u leziju (npr. u keloid), intradermalno i subkutano davanje. Nekada je bila dozvoljena npr. primena glukokortikoida intraartikularno (lokalno u zglob) a od 2022. godine je zabranjena na takmičenju. Detaljno objašnjenje dato je u smernicama Svetske antidoping agencije koje je ADAS preveo i stavio dostupnim za sportiste i stručni tim www.adas.org.rs/tue/glukokortikoidi-i-lista-zabranjenih-dopi…

ADAS savetuje sve sportiste koji u periodu od 10 dana pre takmičenja, uključujući i period tokom takmičenja, prime glukokortikoide (npr. Dexason, Lemod, Diprophos itd.) u bilo kom injekcionom obliku, konsultuju stručnjake u ADAS da bi dobili informaciju o mogućoj TUE prijavi (imejl: test.grupa@adas.org.rs).