Najbolji juniori i kadeti počeli pripreme pod budnim okom novog selektora

Najbolji srpski veslači i veslačice u konkurenciji juniora i kadeta počeli su sa pripremama za narednu sezonu kroz trening kamp i testove održane najpre na Srebrnom jezeru, a zatim i još jedan zajednički trening održan u Smederevu ovog vikenda.

Srebrno jezero

Veslači i veslačice u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji na Srebrenom jezeru (Foto: VSS)

Budućnost srpskog veslanja bila je pod budnim okom selektora juniorskih i kadetskih reprezentacija Aleksandra Ivkovića, ali i trenera koji rade sa njima.

- Kamp na Srebrnom jezeru karakterisalo je učešće velikog broja veslača i veslačica, njih ukupno 44 iz osam klubova, uz prisustvo 10 trenera i moje malenkosti kao selektora. To je praktično bio skup i prvo okupljanje potencijalnih kandidata za sastav juniorske i kadetske reprezentacije i može se reći da je kamp prošao maksimalno uspešno. Održano je pet zajedničkih treninga, od kojih je jedan bio zadat - 2 x 8 kilometara, tako da smo, uopšteno gledajući, imali prvu priliku da vidimo čime raspolažemo kad je reč o takmičarima u ovim uzrasnim kategorijama - istakao je Ivković.

Srebrno jezero

Foto: VSS

Razloga za zadovoljstvo bilo je i posle treninga u Smederevu.

- I na drugom zajedničkom treningu ostvareni su dosta dobri rezultati, nekoliko juniora i kadeta bili su zapaženi, što se može reći i za neke od devojaka u obe konkurencije. Kad se sve sabere, može se reći da su oba ova okupljanja bila odlično organizovana, da su se veslači i veslačice zbližili, družili i odradili dobre treninge, što je izuzetno značajno za dobru atmosferu u reprezentaciji. Takođe, trenerima sam kao novoizabrani selektor predstavio plan i program za naredni period, tako da ćemo sada pratiti razvoj situacije.

Srebrno jezero

Aleksandar Ivković (prvi zdesna) sa veslačima i veslačicama (Foto: VSS)

U skladu s tim, poznat je okvirni plan obaveza u narednom periodu.

- Znamo da je prvo na programu Evropsko prvenstvo za juniore u maju naredne godine u Sabaudiji, a i Svetsko prvenstvo za juniore biće održano u Italiji, samo u Varezeu u julu, dok je poslednji ispit u sezoni Balkansko prvenstvo u Višegradu u septembru, gde će veslati i juniori i kadeti. Sistem je takav da ja dajem planove treninga, obilazim klubove i radimo zajedno na sprovođenju programa, a ima još dosta posla do određivanja posada. Svakako će takmičari pre Evropskog prvenstva imati kontrolne trke i izbornu regatu, pa ćemo tek onda biti formirane posade.

Srebrno jezero

Gužva na Srebrnom jezeru (Foto: VSS)

Već je pomenuto da je Ivković novoizabrani selektor juniora i kadeta - odluku o tome doneo je Izvršni odobor Veslačkog saveza Srbije 23. oktobra, tako da je on sada obeležio prvi mesec rada na novom poslu.

- Meni je nekako bila i želja kad sam bio mlađi trener da radim sa juniorima i kadetima, a i najveće uspehe sam postizao s njima. Imao sam i dobre rezultate sa seniorima, bio sa dubl skulom na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, osvajao medalje sa seniorima na evropskim i svetskim prvenstvima, ali najdraže mi je bilo da treniram juniore i kadete. U razgovoru sa Savezom ja sam i istakao da bih najzadovoljniji bio da radim sa njima, jer je to budućnost veslanja. Pošto se ispostavilo da je to upravo ono što Savezu trenutno treba, izašli su mi u susret i meni je velika čast i zadovoljstvo da sam izabran na tu funkciju, jer ću raditi ono što mi je i bila želja - zaključio je Aleksandar Ivković.

Srebrno jezero
Deo tima koji je bio na trening kampu na Srebrnom jezeru (Foto: VSS)