Filip Ljubičić izabran za predsednika Komisije FISA za indoor veslanje

Srbin Filip Ljubičić izabran je za predsednika Komisije za indoor veslanje Svetske veslačke federacije (abb. FISA/World Rowing). Filip je na tu funkciju izabran jednoglasno jer su njegovu kandidaturu glasovima podržale sve članice Svetske veslačke federacije koje su imale pravo glasa.

filip ljubičić

Filip Ljubičić (Foto: Privatna arhiva) 

Glasanje je održano u okviru redovnog kongresa Svetske veslačke federacije u subotu 6. novembra, a Filip Ljubičić je bio kandidat Veslačkog saveza Srbije i ovim činom članice Svetske veslačke federacije su dale punu podršku kako Filipu, tako i Veslačkom savezu Srbije.

- U protekloj godini smo naporno radili na tome da uspostavimo Komisiju za "indoor" veslanje kako bismo iskoristili sve trenutne potencijale veslačkog sporta i isti razvili još više. Tek smo na početku ovog "putovanja". Glasove koje sam kao kandidat Srbije dobio od svih članica Svetske veslačke federacije za izbor na mesto predsednika ove komisije dovoljno govori o poverenju i podršci koje naša zemlja i Veslački savez Srbije imaju u svetskom veslanju. Daću sve od sebe da na najbolji način pokažem Srbiju i Veslački savez Srbije svetskom veslačkom sportu - izjavio je Filip Ljubičić.

filip ljubičić

Foto: Privatna arhiva

Filip Ljubičić je državljanin Republike Srbije, a svoju veslačku karijeru je započeo i realizovao u Velikoj Britaniji. Komisija za "indoor" veslanje Svetske veslačke federacije osnovana je u januaru ove godine, a Filip Ljubičić je za člana te komisije izabran na predlog novog rukovodstva Veslačkog saveza Srbije u januaru ove godine. Pored njega, odnosno Srbije, u tu komisiju su tada izarbani predstavnici Kanade, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske. Predsedavanje komisijom Filip će preuzeti od 1. januara 2022. godine. Filip je inače prvi Srbin koji je izabran i u Savetu Svetske veslačke federacije.

- Želim da čestitam Filipu i da mu poželim mnogo uspeha na poziciji predsednika Komisije za "indoor" veslanje u Svetskoj veslačkoj federaciji. Veslački savez Srbije će uvek podržavati naše mlade i uspešne ljude koji će istinski zastupati interese celog srpskog veslanja, a kada dođu na ovako važne pozicije i svetskog veslanja. Siguran sam da je Filip prava osoba za tu poziciju -  istakao je Miljan Popović, predsednik Veslačkog saveza Srbije.

Čestitke Filipu Ljubičiću uputio je i Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije.

- Filip Ljubičić je odličan sportista, uspešan trener i još bolji menadžer. Ima uspešnu karijeru u Velikoj Britaniji, gde je veslao za Londonski univerzitet, a šest godina je bio angažovan i u Britanskoj veslačkoj federaciji. Osim toga, bavi se i izradom internet aplikacija korisnih za obrazovanje, sport i zdravstvo. Ima velikog iskustva i znanja kada je u pitanju "indoor" veslanje i takmičenja. Veslački savez Srbije sa Filipom ima izvanrednu saradnju i smatram da je ovo podjednako veliki uspeh kako za Filipa Ljubičića, tako i za srpsko veslanje. U to ime, čestitam Filipu i želim mu mnogo uspeha u daljoj karijeri u kojoj će svakako i dalje imati podršku Veslačkog saveza Srbije - rekao je Dušan Kovačević, predsednik IO VSS-a.

filip ljubičić

Foto: Privatna arhiva

Poneseni dobrim vibracijama iz Svetske veslačke federacije, u Veslačkom savezu Srbije već idu korak dalje i razmišljalju o mogućnosti kandidature za eventualno održavanje Svetskog prvenstva u "indoor" veslanju u Srbiji 2025. godine.

- Na kongresu Svetske veslačke federacije održanom u subotu najavljeno je da će se u januaru otvoriti proces za apliciranje za organizaciju budućih veslačkih tamičanja na evropskom i svetskom nivou, među kojima će biti mogućnost da se aplicira i za organizaciju Svetskog "indoor" prvenstva u 2025. godini. Kako će Srbija i Veslački savez Srbije sledeće godine biti domaćini Svetskog kupa, a 2023. godine i Svetskog prvenstva u veslanju, smatram da ćemo imati dovoljno iskustva i snage da eventualno organizujemo i svetsko takmičenje u "indoor" veslanju. Zbog toga mislim da kao Savez treba da predamo kandidaturu za organizaciju istog, a odluka će svakako biti na Svetskoj veslačkoj federaciji. Mi ćemo dati sve od sebe da se na Svetskom kupu i Svetskom prvenstvu u Srbiji pokažemo kao odlični domaćini i još bolji organizatori veslačkih takmičenja - izjavio je Ivica Mršulja, tehnički sekretar Veslačkog saveza Srbije.