FISA ocenila dosadašnji rad VSS na organizaciji predstojećih takmičenja

Od ranije je poznato da će Srbija narednih godina biti domaćin najvećih svetskih veslačkih takmičenja - Svetskog kupa 2022. i Svetskog seniorskog prvenstva 2023. Svetska veslačka federacija (FISA) je zato krenula u kontrolu priprema za organizaciju ovih takmičenja, pa su njeni predstavnici već dva puta održali sastanke sa čelnicima Veslačkog saveza Srbije.

VSS - FISA

Predstavnici FISA u Veslačkom savezu Srbije (Foto: VSS) 

Prvi sastanak održan je u Beogradu krajem septembra. Tada su delegaciju Svetske veslačke federacije činili Mat Evans (Matt Evans) - menadžer, Eva Santo (Eva Szánto) - član Izvršnog odbora i Florijan Šnelinger (Florian Schnellinger) iz sektora produkcije, dok su delegaciju Veslačkog saveza Srbiji činili Dušan Kovačević - predsednik Izvršnog odbora, Vladimir Antić - generalni sekretar i Ivica Mršulja - tehnički sekretar Saveza. Jednom delu sastanka sa predstavnicima FISA prisustvovao je i Filip Ljubičić - jedan od naših predstavnika u Svetskoj veslačkoj federaciji i predsedavajući komisije za "indoor" veslanje.

Predstavnici FISA prilikom boravka u Beogradu su se susreli, upoznali i porazgovarali sa novim predsednikom Veslačkog saveza Srbije, Miljanom Popovićem i jednim od tri potpredsednika Saveza, Vladanom Kovačevićem.

VSS - FISA

Predsednik VSS Miljan Popović (treći zdesna) i potpredsednik VSS Vladan Kovačević (prvi zdesna) sa gostima iz FISA (Foto: VSS)

- Tom prilikom smo upoznali predstavnike Svetske veslačke federacije sa preduzetim aktivnostima na organizaciji Svetskog kupa u veslanju u Beogradu 2022. godine. Imajući u vidu da je ovo bila olimpijska godina i da smo do nedavno kapacitete Saveza koristili kako bismo obezbedili sve što je bilo potrebno za pripremu i učešće naše veslačke reprezentacije na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim šampionatima, početni koraci na pripremi Svetskog kupa u veslanju su do tog sastanka bili skromni, ali nikako ne i zanemarljivi. I u tim uslovima uradili smo dosta toga, a sa predstavnicima Svetske veslačke federacije smo na sastanku u Beogradu prošli sve korake koje je potrebno preduzeti u narednom periodu kako bi se Svetski kup sledeće godine i Svetsko prvenstvo 2023. godine u Beogradu uspešno organizovali. Imajući u vidu kvalitet ljudi za koje smo se odlučili da rade organizaciju ovih takmičenja u Beogradu, a koji imaju veliko iskustvo u organizaciji svetskih veslačkih takmičenja u Srbiji, zatim nesebično ponuđenu konsultativnu i konstruktivnu pomoć Svetske veslačke federacije, kao i podršku državnih organa i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije na ovom zadatku, smatram da će i Svetski kup i Svetsko prvenstvo u našoj zemlji biti dobar primer zemljama koje ova veslačka takmičenja budu organizovale nakon nas. Posebno ćemo voditi računa o ugledu Srbije na svetskoj sportskoj mapi, a pored sporta imaćemo priliku da ispromovišemo turizam i prirodu naše zemlje. Kako bi sve teklo kako treba i kako ništa ne bismo prepustili slučaju, dogovoreni su češći i kontinuirani susreti predstavnika Svetske veslačke federacije, Veslačkog saveza Srbije i tima, odnosno koordinatora sektora koji će praktično raditi na organizaciji takmičenja - izjavio je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije, koji je ujedno najavio da će se do kraja oktobra imenovati koordinatori svih sektora organizacije takmičenja, koji će takođe imati susrete i razgovore sa predstavnicima Svetske veslačke federacije.

Na marginama prošlog vikenda održanog Evropskog prvenstva za juniore u Minhenu, održan je i drugi sastanak na kojem su predstavnici naše delegacije, koju su činili Dušan Kovačević - predsednik Izvršnog odbora i Ivica Mršulja - tehnički sekretar Veslačkog saveza Srbije, upoznali predstavnike Svetske veslačke federacije o pokrenutim aktivnostima i urađenim zadacima postavljenim na sastanku u Beogradu, kao i planiranim narednim koracima. Predstavnici Svetske veslačke federacije su tom prilikom izneli još neke konkretne predloge i dali korisne sugestije predstavnicima naše delegacije, a dogovoren je i sledeći sastanak koji treba da se održi krajem ovog meseca.

- Učestalost ovih susreta samo govori na kakvom odgovornom zadatku se nalazimo, zatim volju Svetske veslačke federacije da pomogne i podrži Veslački savez Srbije na tom zadatku, kao i našu spremnost da Svetski kup i Svetsko prvenstvo u veslanju u Beogradu organizujemo profesionalno i kvalitetno. U Minhenu smo predstavnike Svetske veslačke federacije informisali o stvarima koje smo uradili u periodu između dva sastanka. U međuvremenu smo im poslali skice koje su tražili od nas, ali svakako da treba da poradimo i na nacrtima koji se od nas očekuju. Sve u svemu, mislim da smo ostavili dobar utisak u do sada održanim razgovorima i da sve ide dobrim putem i da sve funkcioniše kako treba. Kako bismo nastavili tako, zakazali smo sledeći Zoom sastanak za tri nedelje, na kojem ćemo sagledati pređene korake i zajednički odrediti sledeće. Kako se završila sezona međunarodnih veslačkih takmičenja za ovu godinu i Kancelarija VSS-a će sada skoro sve kapacitete moći da posveti organizaciji pre svega Svetskog kupa u veslanju, koji će se u maju sledeće godine održati u Beogradu - izjavio je Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije.

VSS - FISA

Foto: VSS

Dušan Kovačević je iskoristio priliku pa se zahvalio veslačima i veslačicama, kao i trenerima veslačke juniorske reprezentacije Srbije koji su proteklog vikenda branili boje Srbije na Evropskom juniorskom prvenstvu u Minhenu i čestitao im na velikoj borbi koju su pokazali na tom šampionatu. 

- Ujedno bih želeo da pozdravim uspeh Nebojše Ilića, veslačkog stručnjaka iz Srbije, koji je na Evropskom juniorskom prvenstvu u Minhenu postigao veliki uspeh sa turskim posadama koje trenutno vodi, a pre svega na osvojenoj zlatnoj medalji u disciplini muškog četverca bez kormilara i bronzanoj medalji sa ženskim dvojcem bez kormilara - istakao je Dušan Kovačević.

Razgovor koji je u Minhenu vodio sa predstavnicima Svetske veslačke federacije za Ivicu Mršulju, tehničkog sekretara Veslačkog saveza Srbije, je ohrabrenje za nastavak rada na organizaciji Svetskog kupa i Svetskog prvenstva, jer je opšti utisak da se ide u dobrom pravcu.

- Sastanak je bio usklađivanje detalja njihovih parametara sa našim. Hteli su da saznaju šta smo uradili od poslednjeg susreta i koliko smo napredovali između dva sastanka. Pokazali smo im organizacionu šemu, informisali ih o sektorima koje smo formirali i o početku rada prvih timova u organizaciji takmičenja. Suštinski smo izvestili predstavnike FISA kako ide rad na projektima Svetski kup 2022. i Svetsko prvenstvo 2023, i verujem da su bili zadovoljni jer su dogovoreni dalji koraci koje treba da preduzmemo u nastavku organizacije takmičenja. Kao i do sada i ovaj put su nam ponudili dalju pomoć i podršku u vidu čestih i konstruktivnih konsultacija. Iskoristili smo priliku da im predočimo i dokumentaciju koju smo do sada sačinili za Svetski kup i smatram da smo sa naše strane ispoštovali zahteve koje su do ovog trenutka u tim razgovorima postavili pred nas. Sve u svemu, napredujemo u organizaciji ova dva velika sportska događaja - zaključio je Ivica Mršulja.