Završeno EP za juniore u Minhenu, Srbiju predstavljale dve posade

Proteklog vikenda Nemačka je na Evropskom prvenstvu ugostila najbolje juniorke i juniore Starog kontinenta, na kojem su boje Srbije branile i četiri dame i četvorica mladića u disciplini četverac skul u ženskoj, odnosno muškoj konkurenciji.

Ženski četverac skul, EP Minhen 2021, JW4x

Ženski juniorski četverac skul Srbije 9. u Evropi (Foto: VSS)

Kada je reč o našim juniorkama, Snežana Jakovljević, Ljubica Tešmanović, Jelena Erić i Andrea Poleksić su u B finalu u četverac skulu bile treće, što znači da su takmičenje na Evropskom prvenstvu završile na 9. mestu u ukupnom plasmanu. U konkurenciji juniora, Dejan Jezdimirović, Predrag Cvetković, Marko Stefanović i Viktor Popović, bili su drugi u C finalu, što znači da su na kraju bili 14. četverac skul u Evropi. 

- Za devojke je ovo bio debi na evropskim prvenstvima i može se reći da su one stekle ogromno iskustvo za sledeću juniorsku sezonu, ali i za kasnije, kad uđu u seniorsku konkurenciju. Što se tiče muškog četverca, momci nisu uspeli da se izbore za polufinale i to u direktnom okršaju sa mađarskom posadom, koju su ranije ove godine pobedili na Svetskom prvenstvu, tako da su oni takmičenje završili drugim mestom u C finalu - kaže koordinator juniorskih selekcija Srbije Miloš Čudić.

Ipak, treba istaći da izgleda da su naši momci tokom sezone izgledali bolje na stazi.  

- Nikada nisam voleo da komentarišem uslove na stazi, ali stavarno mora da se istakne da su oni u Minhenu bili očigledno nejednaki, što su komentarisali i treneri ostalih reprezentacija. Mislim da je to dodatno uticalo na brzinu muškog četverca u polufinalnoj trci, pored utiska njihovog trenera Gorana Todorovića i mene da nisu pokazali veslanje sa pripremnih treninga. Ipak, iz ovoga se mogu izvući značajne pouke - veslanje iz godine u godinu napreduje, obaraju se rekordi, tako da je potrebno izmeniti dosadašnje vremenske norme i kriterijume za sastav reprezentacije. Ovogodišnji rezultati naših najboljih juniora i juniorki treba da nam budu opomena za naredne sezone, jer je konkurencija sve jača - iskreno je zaključio Miloš Čudić.

Sličnu ocenu dao je i trener muškog četverac skula Goran Todorović, koji smatra i da sad dodatno treba prionuti na posao i pojačati rad da bi se u budućnosti ostvario pun potencijal naših veslačkih nada.

- Radom, trudom i zalaganjem koji su momci pokazali, provodeći veći deo godine sa mnom, mogu da budem zadovoljan jer je dosta tu uloženo, ali rezultatom, odnosno plasmanom, nisam zadovoljan. Dobro, falilo nam je tu i malo sreće, malo i kvaliteta - u smislu boljeg ergometra - verujem i da smo zaslužili da na Svetskom prvenstvu prođemo bolje, ali kada se sve sabere mislim da je ovo realan rezultat, naročito kad se uzme u obzir odakle smo krenuli i kako je sve išlo. Momci su početkom godine jako brzo došli do norme, ali posle nije bilo realno računati na visok plasman kad se uzme u obzir njihov ergometar i njihova fizička spremnost - pokazivali su vrhunske rezultate, ali se desio pad koji je prouzrokovan delimično time što nisu dovoljno utrenirani, a delom i zbog toga što su i mladi, i što im fali rad. To je, s druge strane, obećavajuće za budućnost, jer tu ima dosta prostora za napredak i izvesno je da ovi momci iz četverca skul predstavljaju veliku perspektivu u ovom sportu. Što se tiče same posade, dvojica momaka prelaze sledeće sezone u lake seniore, dvojica ostaju juniori, pa ćemo videti kako će teći proces selekcije u novoj sezoni i kakve ćemo posade praviti - istakao je trener Goran Todorović.

Ovde možete da pogledate rezultate svih trka sa Evropskog prvenstva za juniore u Minhenu