Odjeci sa državnog šampionata: Festival veslanja za budućnost Srbije

Proteklog vikenda u Beogradu je održano Prvenstvo Srbije u veslanju za sve kategorije, na kojem su titulu prvaka odbranili takmičari Partizana, dok je drugo mesto pripalo Crvenoj zvezdi, a treće Danubiusu 1885. Iako se najveća pažnja, kao i u ostalim sportovima, usmerava na seniore, opšta je ocena da su mlađe takmičarske kategorije, one koje su u stvari budućnost našeg veslanja, položile ispit zrelosti i ulile nadu da u nekim narednim godinama možemo od njih dosta da očekujemo.

veslanje

Foto: Arhiva VSS

No, krenimo redom. Na šampionatu države smo videli deo našeg olimpijskog tima - Jovanu Arsić i Miloša Vasića, kome se zbog zdravstvenog stanje nije pridružio partner iz dvojca bez kormilara Martin Mačković. Ipak, i bez njega, a u saradnji sa Nenadom i Aleksandrom Beđikom, kao i Markom Markovićem, Vasić je veslao u tri trke i osvojio tri zlatne medalje za Partizan. Jovana je za Zvezdu osvojila zlato u skifu.

- Momci i Jovana su takmičenjem na Prvenstvu Srbije praktično završili sezonu, koja je bila duga i naporna, naročito za učesnike Olimpijskih igara. Seniori su bili i na pauzi, posle su trenirali pripremajući se za poslednju regatu i uradili su ono što se i očekivalo od njih. Šteta je što Martin Mačković nije mogao da vesla zbog prehlade, ali je klub imao kvalitetnu zamenu, što se na kraju i videlo u rezultatima. Svi klubovi su, generalno, dobro spremili svoje posade u kojima se takmiče seniorski reprezentativci - odao je priznanje trenerima i veslačima Aleksandar Ivković, koordinator seniorskih selekcija Srbije.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić i Martin Mačković su naše uzdanice i za OI 2024. (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević) 

Veslači i veslačice u juniorskoj konkurenciji prvi su u redu da uđu među seniore B, a potom i da se bore da uđu u najjaču reprezentativnu selekciju, što je i cilj svakog profesionalnog sportiste.

- U juniorskoj konkurenciji na Prvenstvu Srbije u veslanju, imali smo priliku da vidimo sjajne i neizvesne trke u muškoj i ženskoj kategoriji. Posebno raduje činjenica da je ove godine konkurencija među ženskim posadama bila značajno masovnija. Od juniorki bih posebno istakao takmičarku Veslačkog kluba Smederevo, Milku Zdjelar, koja je ubedljivo pobedila u skifu i tako najavila kvalitetnu sledeću sezonu. Veoma neizvesna i kvalitetna trka je bila u četvercu skul, gde su pobedu odnele veslačice Partizana (Dina Bukurov, Jelena Erić, Ljubica Tešmanović i Andrea Poleksić), sekund ispred veslačica Crvene zvezde. Takmičarke ova dva kluba su posle trke četveraca nastavile nadmetanje u dvojcu i dublu, gde su zlatne medalje u dvojcu osvojile Maja Mišljenović i Isidora Đurović iz Crvene zvezde, a u dublu Jelena Erić i Ljubica Tešmanović - rekao je Miloš Čudić, koordinator juniorskih selekcija Srbije.

Kod juniora je bilo i iznenađenja, ali su i neki favoriti opravdali očekivanja.

- U muškoj konkurenciji najveće iznenađenje je priredila posada dubl skula, gde su takmičari Veslačkog kluba Danubius 1885 (Rastko Ratajac i Vuk Mudrinić), postali šampioni Srbije pobedom od tri sekunde prednosti ispred favorizovane i kvalitetne posade Partizana. Dejan Jezdimirović, član Partizana, odbranio je prošlogodišnju titulu šampiona Srbije u skifu, a Matija Rajković i Zoran Bosnić su odličnim veslanjem postali šampioni Srbije u dvojcu. U četvercu skul ubedljivu pobedu su ostvarili veslači Crvene zvezde (Andreja Jevtić, Pavle Aćimović, Predrag Cvetković i Viktor Popović), a u osmercu, takođe ubedljivu pobedu je ostvarila podmlađena posada Partizana (Vladimir Gelemanović, Relja Vukčević, Nikola Letić, Luka Višacki, Nemanja Luledžija, Mihajlo Dedić, Aleksandar Kuzmanović, Danilo Đokić i kormilar Karlo Radoš.

veslanje

(Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Na kraju, koordinator naših juniorskih selekcija imao je reči hvale za sve učesnike Prvenstva, ali je posebno apostrofirao uspehe Partizana, Crvene zvezde i Danubiusa 1885.

- Iskoristio bih priliku da čestitam veslačima, veslačicama i trenerskom timu veslačkog kluba Partizan na ekipnom prvom mestu, a posebno treneru ženskih juniorskih posada Danilu Radovanoviću na odličnim rezultatima. Takođe, čestitke za tim Veslačkog kluba Crvena zvezda na ekipnom prvom mestu za juniore, kao i Veslačkom klubu Danubius na ekipnom prvom mestu u konkurenciji pionira - zaključio je Miloš Čudić.

Veslači i veslačice Partizana ponovili su prošlogodišnji uspeh, čemu su se u klubu i nadali.

- Zadovoljni smo rezultatom - očekivali smo taj broj bodova i osvojenih medalja i prvih mesta. Sledeće godine očekujemo da budemo još bolji, naročito što se tiče mlađih, pre svega pionira, tu želimo da se poboljšamo i budemo kvalitetniji. Sada smo pokazali da smo najbolji, zadržali smo titulu i nastavili tradiciju Veslačkog kluba Partizan uspešno. Ono što dodatno želimo da poboljšamo je kvalitet na međunarodnom nivou, u fokusu su nam Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Od reprezentativnog dvojca bez kormilara, u kojem veslaju naši Miloš Vasić i Martin Mačković, najviše se očekuje - u prethodnom periodu shvatili smo da oni mogu da budu prvi i na najozbiljnijim takmičenjima. Ali i generalno, mi insistiramo na razvoju veslanja u Partizanu, i rekreativnog, i razvoju treninga sa starijim generacijama. Takođe, mislimo da bi Partizan trebalo, zbog ovakvih rezultata i rada sa veslačima, da ima bar nekog od reprezentativnih koordinatora, koji rade sa takmičarima iz nacionalnih timova u koje dolazi upravo najviše naših takmičara - rekao je Ivan Brajtigam, predsednik Veslačkog kluba Partizan.

veslanje

(Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Iza crno-belih, u generalnom plasmanu, našli su se njihovi "večiti rivali" - Crvena zvezda je bila druga, što je bio razlog za zadovoljstvo u klubu.

- Lično, prezadovoljna sam rezultatom, u smislu fantastične razvojne platforme koju su Zvezdini veslači i treneri uspeli da postave u godinama velikih izazova. Prošle četiri godine radili smo i uspeli da ostvarimo platformu „Zvezda do Tokija“.  Uz našeg trenera Dušana Kovačevića, naša veslačica Jovana Arsić uspela je da se plasira na Olimpijske igre. Za to vreme, naporedo sa ovim ciljem, Zvezdin tim trenera uspeo je iznedri novu generaciju veslačica i veslača, veoma talentovanih, vrednih i odnegovanih na sportskim principima. Odlični treneri, jaka uprava, efikasna administracija i nova četvorodišnja platforma kluba, a iznad svega naši talentovani i vredni sportisti, su ono čime Zvezda raspolaže. Kad se pogleda uopšteno, imamo jako dobru decu za dalje napredovanje - bila sam fascinirana našim stručnim štabom i odnosom trenera prema deci, uživala sam - naša deca su bila ponosna i kad su pobeđivala i kad su gubila, tako da je meni to i kao pedagogu prava stvar. Čestitam svim učesnicima Prvenstva Srbije i u ime svih u klubu mogu da kažem da se radujemo sledećoj sezoni - istakla je Maja Arežina, direktorka Veslačkog kluba Crvena zvezda.

Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Danubius 1885 je osvojio treće mesto u generalnom plasmanu, a pioniri kluba su ekipno bili najbolji u državi.

- Mislim da je treće mesto Danubiusa 1885 na Prvenstvu Srbije jako pristojno s obzirom na to šta nas je sve zadesilo poslednjih godinu, dve dana. Mi smo se nadali tako nečemu i prilično je lepo što su očekivanja ispunjena. Svi imamo problem sa seniorskom konkurencijom, ne postoji mogućnost da se ljudi tako bave masovno seniorskim veslanjem, naši su veslači svi studenti. Mi zato najviše insistiramo na mlađim kategorijama, što se i videlo po rezultatu. Naš mladi trener Milan Mijić, bivši veslač, po završetku Fakulteta za sport u Novom Sadu je preuzeo pionire i napravio lep rezultat, što je dodatni plus kad govorimo o tim mlađim kategorijama. Treba reći da imamo i malu "rupu" u generaciji juniora, a imali smo i po desetak ekipa manje od Partizana i Zvezde, tako da je ukupno treće mesto razlog za zadovoljstvo - rekla je Dragana Saratlić, predsednica Veslačkog kluba Danubius 1885.

veslanje

(Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Svoju ocenu čitavog Prvenstva Srbije dao je i predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije Dušan Kovačević.

- Čestitam Veslačkom klubu Partizan što je osvojio najviše bodova i pokazao da je najbolji. Čestitam svima koji su ostvarili pojedinačne pobede po kategorijama, ali i svim klubovima koji su učestvovali, kao i onima koji su organizovali regatu - ljudima sa Palića koji su organizovali merenja, sudijama na čelu sa Markom Milačićem, ljudima koji su postavili stazu i održavali - to su naše kolege i prijatelji iz kajakaškog sporta i Nikola Simović ispred njih, kao i generalnom sekretaru Veslačkog saveza Srbije Vladimiru Antiću i Kancelariji saveza koja je učestvovala u svemu. Vrlo sam zadovoljan kako je sve to završeno, a mislim da je novi sistem bodovanja pokazao i kvalitet kluba, ali je vrednovao i masovnost. Takođe, mislim da je bilo i znatno više veslačica, jer je to bio naš zacrtani cilj - da se poveća broj ženskih posada, kako bi iz toga izašao i kvalitet. Pojavili su se i neki novi treneri i neki novi veslači - sve zajedno mislim da je ovo bio jedan festival veslanja, festival sporta - zadovoljno je konstatovao predsednik Izvršnog odbora VSS Dušan Kovačević.

veslanje

(Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Bilo je i nekih manjih problema na regati, pa će se ubuduće raditi i na njihovom otklanjanju.

- I ove godine je par ekipa zakačilo travu tokom trka, tako da to ostaje kao jedan veliki zadatak da to rešimo, što se tiče i grada Beograda i Ade Ciganlije, ne samo Veslačkog saveza. Očito je da "pojačano" leto koje smo imali, skoro nikad toplije, povećava i aktivnost te trave, što zahteva jednu opsežnu aktivnost i grada i Ade Ciganlije. Ada Ciganlija je sada uradila šta je mogla u tom smislu, ali mi ćemo da iniciramo da se izvrši izmuljivanje, to je neophodno na takvim terenima - da se izmuljavanje vrših svakih deset godina - onda neće biti trave. Ipak, kada se sve sabere, moram da istaknem da je prisutno veliko zadovoljstvo, da je skoro cela sezona privedena kraju i ceo Kalendar takmičenja je sproveden. Sada nama predstoji da iz ove masovnosti koja se pojavila, iz energije i borbenosti koje su pokazali klubovi i njihovi veslači, da nađemo načina kako da iz toga izvučemo i kvalitet, naročito u mlađim kategorijama, jer to je ono što je krasilo srpsko veslanje pre deset ili dvadeset godina i na nama je da to povratimo. Seniori su postavili jedan standard koji je iznad proseka i za njih je sistem postavljen i stabilniji je, ali mlađe kategorije su rezultatski ispod nivoa koje je srpsko veslanje nekad imalo i to želimo da promenimo. Ono što sam siguran, gledajući celokupno Prvenstvo Srbije, to je da dece ima i da su deca kvalitetna i da problem nije u njima, nego u jednoj boljoj organizaciji - zaključio je Dušan Kovačević.