Partizan osvojio najviše bodova na Prvenstvu Srbije

Na juče završenom Prvenstvu Srbije u veslanju Veslački klub Partizan iz Beograda osvojio je 188,34 boda i time zaslužno uzeo pehar ukupnog pobednika ovogodišnjeg državnog šampionata. Vicešampionsko mesto pripalo je beogradskom Veslačkom klubu Crvena zvezda sa osvojenih 152,48 boda, dok je na trećem mestu Veslački klub Danubius 1885 iz Novog Sada sa 104,24 boda. Imajući u vidu da je po završetku prvog dana državnog prvenstva po broju bodova i osvojenih medalja prvo mesto držala Crvena zvezda onda možemo reći da je do poslednjih finalnih trka bilo neizvesno ko će osvojiti pehar ukupnog pobednika ovogodišnjeg Prvenstva Srbije u veslanju.

veslanje
Ubedljivi crno-beli (Foto: Aleksa Miščević)
 
Na kraju državnog prvenstva crno-beli su imali najviše uspeha u dve kategorije - u najjačoj, seniorskoj, kao i među kadetima. Najbolje veslače i veslačice u juniorskoj kategoriji imala je Crvena zvezda, dok su najbolji pioniri i pionirke bili iz Danibiusa 1885.
 
Kod seniora je Partizan osvojio 66,2 boda, drugo mesto pripalo je Crvenoj zvezdi (56,2), a treće Galebu (30). Mnogo je neizvesnije bilo kod juniora i juniorki, gde su crveno-beli bili za nijansu bolji od večitog rivala sa osvojenih 50,08 bodova, dok su crno-beli osvojili 49,92 boda. Treće mesto u juniorskoj konkurenciji osvojio je Grafičar sa 25,92 boda. Kadeti i kadetkinje Partizana bili su ubedljivi sa 57 bodova, drugi je bio Danubius 1885 (32,4), a treća Crvena zvezda (26,76). U takođe neizvesnim trkama naših najmlađih takmičara, pionira i pionirki, Danubius je do prvog mesta stigao sa osvojenih 20,8 bodova, druga je bila Crvena zvezda sa 19,44, a treći Partizan sa 15,12 bodova.

Miloš Vasić
Miloš Vasić (desno) i Aleksandar Beđik (Foto: Aleksa Miščević)
 
Najviše pažnje privukle su trke naših seniora, gde su sve oči bile uprte u naše olimpijce i ovogodišnje osvajače medalja sa svetskih kupova i Evropskog prvenstva - Miloša Vasića iz Partizana i Jovanu Arsić iz Crvene zvezde. Nažalost, uz Miloša u čamcu nije veslao Martin Mačković, koji čini sa njim taj olimpijski dvojac, ali to nije sprečilo Vasića da sa klupskim drugovima u razmaku manjem od dva sata osvoji čak tri zlatne medalje drugog takmičarskog dana na Prvenstvu Srbije.
 
Miloš je naime, najpre u "svojoj" disciplini, u dvojcu bez kormilara, osvojio prvo mesto kada je Mačkovića u čamcu zamenio Nenad Beđik. Vasić je potom "uskočio" u dubl skul, gde je sa Aleksandrom Beđikom stigao do zlata, a onda su sva trojica - Miloš i braća Beđik, uz Marka Markovića - u četvercu bez kormilara ponovo izdominirali regatnom stazom na Adi Ciganliji.

Jovana Arsić se takmičila u skifu, u kojem je očekivano bila najbrža. Naša olimpijka je do prvog mesta stigla u vremenu 7:57,05 minuta, a od mladih veslačica koje su joj izašle "na crtu" najbolji utisak je ostavila Milka Zdjelar (Smederevo) koja je bila druga u vremenu 8:25,68, dok je treća bila Ljubica Tešmanović (Partizan) sa vremenom 8:33,54 minuta.

Jovana Arsić
Jovana Arsić opravdala ulogu favorita (Foto: Aleksa Miščević)
 
Na ovogodišnjem državnom prvenstvu posle dužeg vremena nastupio je i već broj veteranskih posada - čak 13 prvog dana u disciplini skif i 2 drugog dana u disciplini dubl skul. Bila je to svojevrsna promocija povratka mastersa na srpsko državno prvenstvo, a prema rečima veterana i veteranki ova kategorija veslača biće sve brojnija u Srbiji imajući u vidu zainteresovanost Saveza da pruži podršku i starijim veslačima i veslačicama.
 
Prvenstva Srbije u veslanju za sve kategorije, koje je u proteklog vikenda održano na Savskom jezeru na Adi Ciganliji u Beogradu organizovao je Veslački savez Srbije uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Tom prilikom Veslački savez Srbije zahvalio se Ministarstvu ali i svima drugima koji su im kao tehnička podrška stavili svoje resurse na raspolaganje, a pre svih J.P. Ada Ciganlija, Kajakaškom savezu Srbije i Policijskoj stanici na Čukarici. 
 
Prvenstvu Srbije u veslanju u Beogradu ove godine prisustvovalo je i celokupno rukovodstvo Veslačkog saveza Srbije, kao i koordinatori svih slekecija i kategorija veslačke reprezentacije Srbije.

Ovde možete da pogledate rezultate kvalifikacija i finala i bodovnu listu sa Prvenstva Srbije