Prvenstvo Srbije biće održano ovog vikenda u Beogradu

Sezona u kojoj je Srbija ostvarila kontinuitet učešća na Olimpijskim igrama sa dve posade, na kojima smo imali i prvo finale još od Atine 2004. godine, zatim zlatnu medalju sa II Svetskog kupa u Lucernu i bronze sa Evropskog prvenstva i I Svetskog kupa u Zagrebu, privodi se kraju u Beogradu, gde će predstojećeg vikenda biti održano Prvenstvo Srbije u veslanju za sve takmičarske kategorije.

veslanje

Očekuju nas žestoki okršaji na Prvenstvu Srbije (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Dakle, 25. i 26. septembra Ada Ciganlija ugostiće najbolje veslače i veslačice u konkurenciji seniora, juniora, kadeta i pionira, što je i poslednje takmičenje u organizaciji Veslačkog saveza Srbije u 2021. godini na kojem će učestvovati i naši reprezentativci koji su branili boje Srbije i osvajali već pomenute medalje na najvećim svetskim takmičenjima.

Prema poslednjim informacijama, od naših seniora na regatnoj stazi ovog vikenda nećemo videti samo olimpijca Martina Mačkovića, koji je s Milošem Vasićem u dvojcu bez kormilara ove godine bio zaslužan za zlato sa Svetskog kupa i bronzu sa Evropskog prvenstva, kao i peto mesto osvojeno u finalu Olimpijskih igara u Tokiju. Osim Miloša, od takmičara sa OI videćemo i Jovanu Arsić, koja je u skifu ove sezone uzela bronzu na Svetskom kupu, a u Japanu je u najžešćoj konkurenciji, među 32 veslačice, zauzela 15. mesto.

Miloš Vasić

Miloš Vasić (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Prema trenutnom stanju prijava, prvog takmičarskog dana, u subotu 25. septembra, na regatnu stazu na Adi Ciganliji trebalo bi da izađe 125 posada, dok bi drugog dana, u nedelju 26. septembra, za titule trebalo da se takmiči 154 posade - dakle, ukupno 279 čamaca ući će u okršaje za medalje na Prvenstvu Srbije. 

Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Kod seniora je najviše posada prijavljeno u muškoj konkurenciji u skifu - 12, a kod seniorki 11. Najveće borbe gledaćemo u kadetskoj konkurenciji, jer je najveći broj posada prijavljen za trke u ovoj konkurenciji kod muškaraca - u skifu 17, četverac skulu 14 i dubl skulu 13 čamaca. Tu svakako treba pohvaliti i veterane u obe konkurencije, gde je u skifu prijavljeno 13 posada. U svakom slučaju, ovog vikenda nas u Beogradu očekuju žestoki okršaji, a stanje prijava, startne liste i program trka možete da pogledate u nastavku teksta.

Stanje prijava - 1. dan Stanje prijava - 2. dan
Startna lista, kvalifikacije - 1. dan  Startna lista, kvalifikacije - 2. dan 
Program, kvalifikacije - 1. dan Program, kvalifikacije - 2. dan
Program, finale - 1. dan Program, finale - 2. dan