Boško Bjelajac u Sloveniji postao šampion Evrope

Bled je od 16. do 19. septembra bio domaćin Evropskog prvenstva za masters veslače u svim starosnim kategorijama i disciplinama, a u fantastičnoj konkurenciji, među takmičarima koji su nekada učestvovali i na olimpijskim igrama i osvajali medalje na svetskim prvenstvima, Srbiju su predstavljala četvorica veterana Veslačkog kluba Tamiš - Boško Bjelajac, Milan Puzić, Jovan Opačić i Bojan Gersner.

Boško Bjelajac

Boško Bjelajac na EP za masters veslače na Bledu (Foto: Privatna arhiva)

Možda ovde jeste reč o takmičenju veterana, ali ćemo mi ovu četvorku zvati - naši momci, jer su oni to zaslužili svojim pristupom takmičenju, duhom koji ih je krasio i pre i tokom i posle Evropskog prvenstva, a nadasve rezultatima - u kojima je, sa titulom evorpskog prvaka u skifu, prednjačio Boško Bjelajac.

Bjelajac je, naime, postao šampion Evrope za masters veslače u D kategoriji (50-55 godina), mada bi, da je imao pravo na to, sigurno učestvovao u finalima i osvajao medalje i u mlađim kategorijama, s obzirom na to da se takmičio i u B klasi (36-43 godine) i C klasi (43-50 godina).

- Na ovim masters šampionatima starijim veslačima je dozvoljeno da se takmiče u mlađim kategorijama, ali samo u kvalifikacijama. Finala možete da veslate samo u svojim kategorijama. Ja sam najpre u C kategoriji u kvalifikacijama bio najbrži u kvalifikacionoj grupi, kao i u svojoj grupi u B kategoriji dan kasnije. Pravilo je i da pobednici kvalifikacionih grupa dobijaju medalje bez obzira na godine, ali za titulu evropskog prvaka mogao sam da veslam samo u mom, D finalu. Tu sam najpre u kvalifikacijama, u konkurenciji 36 veslača koji su nastupali u šest grupa, imao ukupno treće vreme - a za takmičenja veterana se za plasman u nastavak takmičenja ne gleda plasman u grupi, nego ukupno vreme. Tako sam ja i nastupio u tom D finalu, odvojio se od rivala već na 500, 600 metara i na kraju prošao prvi kroz cilj, ispred veslača iz Nemačke i Slovenije - istakao je Boško Bjelajac.

Boško Bjelajac

Boško Bjelajac (u sredini) po osvajanja zlata na EP (Foto: Privatna arhiva)

Ovaj rezultat ipak ne predstavlja iznenađenje, jer kada vidite kako se Boško pripremao za Evropsko prvenstvo, jasno je da je gajio najviše ambicije.

- Još pre dve godine, kada sam otišao na Svetsko masters prvenstvo u Mađarsku, video sam kako je to ozbiljno takmičenje. Pa tamo je bilo četiri, pet hiljada veslača, a u mojoj kategoriji skifova čak 160 takmičara! Otišao sam nespremno, jer nisam očekivao da će na stazu izaći ljudi koji treniraju dva puta dnevno, kao najveći profesionalci. Tada su nas "pojeli" na stazi... Poučen tim iskustvom, ovog marta sam kupio nov čamac upravo za pripreme za Evropsko prvenstvo. Išao sam sa klubom na pripreme na Gružansko jezero, tamo trenirao po dva puta dnevno, prelazio po 30 kilometara svaki dan, veslao uz naše juniore i seniore. A onda smo otišli u Sloveniju i ostvarili ovakve rezultate - domaći takmičar, koji je pre dve godine u mojoj kategoriji u Mađarskoj bio šampion sveta, sada je trku završio kao treći, iza Nemca i mene - zaključio je Bjelajac.

Što se tiče naših ostalih takmičara, u skifu se takmičio i Milan Puzić u kategoriji F (60-65 godina), koji je u kvalifikacijama bio treći, dok je treće mesto zauzeo i u finalnoj trci "Trofej Jute Dojšl" i osvojio bronzu u istoj kategoriji. Naš dubl skul, u kojem su veslali Jovan Opačić i Bojan Gerstner, osvojio je četvrto mesto u finalu u F kategoriji.

Naši veslači u Sloveniji su imali i navijače, porodice su bile tu da ih bodre, a sjajan snimak finala u kojem je Boško Bjelajac osvojio zlato pokazuje sa koliko emocija su svi ušli u ovo takmičenje. U jednom trenutku čućete i kako Boškovljev sin Bogdan (9) u naletu navijačkih strasti viče, između ostalog: "Ajde, tata! Cepaj", što je verovatno bio poklič ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. Ipak, da ne dužimo, pogledajte snimak.