Srebro i dve bronze za Srbiju na zatvaranju Balkanskog prvenstva

Severna Makedonija prethodna dva dana bila je domaćin Balkanskog prvenstva, takmičenja na kojem učestvuju veslači i veslačice u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji iz sedam zamalja. Takmičari Srbije su u konkurecniji vršnjaka iz zemlje domaćina, Rumunije, Bugarske, Turske, Grčke i Bosne i Hercegovine danas osvojili još tri medalje - srebrnu i dve bronzane, pa su uz jučerašnja dva srebra zauzeli četvrto mesto u ekipnom plasmanu.

Nikola Načić, Veljko Kmekić, Mateja Mitrović, Luka Lončar

Kadeti Nikola Načić, Veljko Kmekić, Mateja Mitrović i Luka Lončar osvojili su srebro (Foto: BRA)

Srebrnu medalju poslednjeg dana Balkanijade osvojio je naš muški kadetski četverac bez kormilara, u kojem su veslali Nikola Načić, Veljko Kmekić, Mateja Mitrović, Luka Lončar. Srpski čamac je stazu preveslao za 6:45,22 minuta, a brži od njih bili su samo Rumuni, koji su na liniji cilja štopericu zaustavili u vremenu od 6:41,64 minuta. Bronza je pripala četvercu Turske, koji je trku završio za 6:48,63 minuta.

Nikola Letić i Filip Milanović

Kadeti Filip Milanović i Nikola Letić stigli do bronze u dvojcu bez kormilara (Foto: VSS)

U kadetskoj konkurenciji imali smo još jedan razlog za radost - do bronze je stigao naš muški kadetski dvojac bez kormilara, čiju posadu čine Nikola Letić i Filip Milanović. Zlato je otišlo u Tursku, čiji dvojac je stazu preveslao za 7:15,38 minuta, srebro su osvojili Grci u vremenu 7:26,63, dok su Letić i Milanović kroz cilj prošli u vremenu 7:31,34.

Sofija Kocanović i Milka Zdjelar

Juniorke Sofija Kocanović i Milka Zdjelar bile su treće u dubl skulu (Foto: VSS)

Medalju za Srbiju u juniorskoj konkurenciji donele su dame - u dubl skulu bronzu su osvojile Sofija Kocanović i Milka Zdjelar. One su do trećeg mesta došle preveslavši stazu za 7:37,37 minuta, dok su brže od njih bile prvoplasirane Rumunke (7:17,00) i drugoplasirane Grkinje (7:26,96).

Kompletne rezultate finala drugog dana Balkanijade možete da vidite OVDE

Da podsetimo, uz ove tri medalje, prvog dana Balkanijade srpski juniori su uzeli dva srebra - ženski četverac i muški skif - pa je uz bodove iz svih trka u kojima je na ovom takmičenju učestvovalo 50 srpskih veslača i veslačica, naša zemlja sa 38 bodova osvojila četvrto mesto na Balkanskom prvenstvu. Najbolji na Balkanu bili su Turci (80 bodova, 8 zlatnih medalja), drugi su bili Rumuni (80 bodova, 7 zlatnih medalja), a treći Grci (73 boda).

Ekipni plasman na Balkanskom prvenstvu možete da vidite OVDE

Balkanijada 2021. u Strugi, reprezentacija Srbije

Članovi srpske reprezentacije na Balkanijadi u Strugi (Foto: VSS)