Održan redovni Kongras BRA, Hrvati hoće u "balkansko kolo"

Na marginama Balkanskog prvenstva, koje se održava u Strugi i na kojem učestvuje i 50 srpskih veslačica i veslača sa trenerima, održan je i redovni Kongres Balkanske veslačke asocijacije (BRA), na kojem je našu zemlju predstavljao predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije Dušan Kovačević.

Kongres BRA u Strugi 2021.

Učesnici redovnog Kongresa BRA u Strugi (Foto: VSS)

- Ovakvi kongresi se održavaju uvek kada se održavaju i Balkanijade. Ovog puta najpre smo uputili pozdrave i želje za brzo ozdravljenje Zdravku Golaboskom, predsedniku Veslačkog saveza Severne Makedonije, koji se leči od korone i nalazi se u bolnici. Ovo je bio njegov dvanaestogodišnji san, da se u Strugi održi Balkansko prvenstvo, i evo, sad se to događa prvi put u istoriji - istakao je Kovačević.

Učešće u organizaciji ovogodišnjeg šampionata uzeli su pratkično svi veslački savezi zemalja učesnica - osim domaćina tu su i krovne veslačke organizacije iz Rumunije, Bugarske, Turske, Grčke, Bosne i Hercegovine i Srbije.

- Ovo je Prvi i jedini šampionat Balkana u organizaciji svih zemalja - Bugari su, na primer, dali stazu, Grci katamarene, mi obezbedili startne liste i rezervacije hotela, merenje i izbacivanje rezultata, svaka zemlja je dala sudije pošto ih Severna Makedonija nema - Srbija je, recimo, dala troje sudija. Staza je bila odlična, nije bilo velikih talasa, a kažu da će sutra biti još mirnije, što sigurno otvara prostor za odlične rezultate.

Što se tiče radnog dela Kongresa, jedna od najzanimljivijih tema svakako je bilo potencijalno uvećanje balkanske veslačke porodice - nameru da se priključe Balkanskoj veslačkoj asocijaciji istakli su - Hrvati!

- Na redovnoj sednici su razmatrane su standardne teme - biranje novog generalnog sekretara, samo što je odlučeno da na toj funkciji ostane i dalje kolega iz Rumunije; biranje predsednika, koji se menja svake godinei bude iz zemlje u kojoj se održava Balkanijada - sad će biti iz Severne Makedonije; prošli smo trenersku komisiju, u kojoj je i dalje u ime Veslačkog saveza Srbije ostao Nebojša Ilić; kroz sudijsku komisiju, u kojoj je i dalje ostala naša Ružica Karajović Ibročić... Prešli smo zatim na organizaciju sledeće Balkanijade - odlučeno je da to bude u Bosni i Hercegovini, u Višegradu. I da, razmatrano je pismo o namerama Hrvatskog veslačkog saveza da postane član naše organizacije i da nastupa na Balkanijadi, što bi praktično značilo da bi se od 1991. vratili prvi put na ovo takmičenje. Da bi se to dogodilo, potrebno je da hrvatski Savez na svojoj Skupštini izglasa tu odluku i nakon toga da pošalju aplikaciju Balkanskoj veslačkoj asocijaciji, pa će se na sledećom Kongresu to odlučivati. Da bi nova članica bila primljena u organizaciju, odluka o prijemu mora da bude jednoglasna. To bi značilo i neke promene u organizaciji samih takmičenja, možda budemo imali i kvalifikacije ili već broj staza, ali niko nije imao ništa protiv. U svakom slučaju, konačnu odluku možemo da donesemo tek posle zvaničnog zahteva Hrvatskog veslačkog saveza - zaključio je Dušan Kovačević.