Dva srebra za Srbiju prvog dana Balkanijade

Danas je u Severnoj Makedoniji počelo Balkansko prvenstvo na kojem učestvuje sedam zemalja - pored domaćina, svoje posade u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji u Strugi imaju i Rumunija, Bugarska, Turska, Grčka, Bosna i Hercegovina i Srbija. Prvog takmičarskog dana srpski čamci osvojili su dva srebra - vicešampioni Balkana postali su ženski juniorski četverac skul i muški juniorski skif.

Ljubica Tešmanović, Snežana Jakovljević, Jelena Erić, Andrea Poleksić, Danilo Radovanović

Ljubica Tešmanović, Snežana Jakovljević, Jelena Erić i Andrea Poleksić sa trenerom Danilo Radovanovićem (Foto: VSS)

U konkurenciji juniorki do srebra su stigle Ljubica Tešmanović, Snežana Jakovljević, Jelena Erić i Andrea Poleksić, u izuzetno uzbudljivoj trci u kojoj su favorizovane Rumunke osvojile zlato u vremenu 6:42,12 minuta. Međutim, borba za drugo mesto je bila bespoštedna, a srebrnu medalju, osim naše, jurile su i posade Grčke i Turske. Srpkinje su sa vremenom 6:55,15 minuta u finišu za samo 36 stotinki bile brže od Grkinja (6:55,51), koje su zauzele treće mesto, dok je četvrta pozicija pripala Turskoj (6:58,75).

Matija Rajković

Matija Rajković posle osvajanja srebra u Strugi (Foto: VSS)

Šta tek reći o trci muških juniorskih skifova, u kojoj je prvih pet čamaca kroz cilj prošlo u razmaku od četiri sekunde? Zlato je na kraju osvojio Turčin Eren Efe Kara u vremenu 7:28,95 minuta, naš Matija Rajković je bio drugi (7:30,08), a Grk Antonios Asvestas treći (7:31,25). Četvrto mesto pripalo je Bugarinu Ivanu Jordanovu (7:32,39), peto Rumunu Alinu Vasileu Bezduganu (7:39,95), dok je sa velikim zaostatkom kroz cilj kao šesti prošao Makedonac Filip Čabasoski (9:46,61). 

Kompletne rezultate finala prvog dana Balkanijade možete da vidite OVDE

- Juniorske posade, i ženski četverac skul i muški skif, pokazale su da poseduju kvalitet i veliku želju. Matija je i pored povrede leđa, koja mu se dogodila na izbornoj regati, pokazao veliku hrabrost i želju za uspehom. Što se tiče ostalih oni već sutra imaju sledeću šansu da isprave sve eventualne greške i nedostatke koje su imali danas. Konkurencija je izuzetno jaka, mi priželjkujemo još medalja, ali ocena za danas je da su ženski čeverac skul, koji vodi trener Danilo Radovanović, i muški skif, koji vodi trener Milica Vodogaz, ostvarili odlične rezultate - rekao je koordinator juniorskih selekcija Srbije Miloš Čudić.