Ratajac osvojio prvo mesto u D finalu Evropskog prvenstva za seniore B

Poljska Krušvica bila je prethodna dva dana domaćin Evropskog prvenstva za mlađe seniore, na kojem je boje Srbije branio Rastko Ratajac u skifu. Posle dve trke prvog takmičarskog dana, naš veslač je i danas izlazio na regatnu stazu dva puta, najpre u trci u kojoj je odlučivano o plasmanu u C ili D finale, a potom i u D finalu, u kojem je zauzeo prvo mesto.

rastko ratajac

Rastko Ratajac zauzeo 18. mesto na EP za mlađe seniore (Foto: VK Danubius 1885)

U prepodnevnom delu programa Ratajac je veslao protiv Kristijana Vasila Nikoare iz Rumunije i Oskara Ansisa Rugelisa iz Letonije, a plasman u C finale bio je rezervisan za dva najbrža čamca. Trka je bila izuzetno uzbudljiva, srpski takmičar je do samog kraja držao drugu poziciju, ali je u finišu za 22 stotinke ostao bez drugog mesta. Prvo mesto osvojio je Nikoare u vremenu 7:15,52 minuta, Rugelis je bio drugi (7:16,72), a Ratajac treći (7:16,94).

Treća pozicija značila je plasman u D finale, u kojem je naš veslač ukrstio koplja sa Kipraninom Ijasonom Diojenusom i prvi prošao kroz cilj u vremenu 7:25,18 minuta, dok je rival prošao liniju cilja zaustavivši štopericu na 7:53,89 minuta. Kako je u C finalu učestvovalo pet posada, prvo mesto u D finalu za Rastka Ratajca značilo je 18. mesto na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

rastko ratajac i aleksa đokić
Rastko Ratajac je u Poljskoj bio sa trenerom Aleskom Đokićem (Foto: VK Danubius 1885)