Rastko Ratajac veslao dve trke na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore

Danas je u Poljskoj počelo Evropsko prvenstvo za mlađe seniore (veslače i veslačice do 23 godine starosti), na kojem Srbiju predstavlja Rastko Ratajac u skifu. Sa Ratajcem je u Krušvici njegov trener Aleksa Đokić, a naš veslač je prvog takmičarskog dana dva puta izlazio na regatnu stazu.

Rastko Ratajac

Rastko Ratajac (Foto: VK Danubius 1885)

Ratajac je najpre u prepodnevnom delu programa veslao u kvalifikacijama, u kojima je, u četvrtoj grupi, zauzeo treće mesto. U trci u kojoj je plasman u polufinale bio obezbeđen za dva najbrža čamca, direktno među 12 najboljih plasirali su se prvoplasirani Estonac Mihail Kuštejin sa vremenom 7:02,42 minuta i drugoplasirani Hrvat Fran Šuk (7:09,78), dok je Ratajčevo treće mesto u vremenu 7:16,03 minuta značilo i plasman u repesaž.

Trke muških skifova, odnosno repesaži, bili su na programu popodne i kroz dve grupe bilo je neophodno zauzeti neko od prva dva mesta za plasman u polufinale. Naš veslač je sa vremenom 7:26,11 minuta u svom repesažu bio četvrti, iza Alona Gibora iz Izraela (7:03,80), Andrea Pinta iz Portugala (7:04,79) i Matijasa Fojnera Vija iz Norveške (7:08,17).

Ovaj plasman praktično znači da bi Ratajac sutra, u nedelju 5. septembra, trebalo da vesla najpre u trci u kojoj će se odlučivati o plasmanu u C, odnosno D finale, pa u zavisnosti od pozicije koju zauzme i u trci za plasman od 13. do 18, odnosno za plasman od 19. do 24. mesta na Evropskom prvenstvu.

Krušvica
EP za seniore B u Krušvici održava se 4. i 5. septembra (Foto: VK Danubius 1885)