Četverac skul u C finalu, četvercu bez kormilara izmakla borba za medalje na SP za juniore

Trećeg takmičarskog dana na Svetskom prvenstvu za juniore u Bugarskoj nastupale su obe srpske posade - četverac bez kormilara koji je veslao u odlučujućoj trci za plasman u A finale, dok je četverac skul imao trku u kojoj su traženi čamci koji će učestvovati u C, odnosno D finalu.

juniorski čeverac skul na sp u plovdivu

Naš juniorski četverac skul veslaće sutra u C finalu SP (Foto: VSS)

Naš četverac bez kormilara, u čijoj posadi su Luka Delić, Strahinja Pavišić, Nemanja Luledžija i Matija Rajković, bio je peti u svojoj grupi, a pošto je plasman u borbu za medalje bio obezbeđen za dva najbrža čamca, u A finale prošle su selekcije Italije i Nemačke. U utešno, B finale, osim naših momaka, plasirale su se posade Danske i Sjedinjenih Država.

Četvercu skul je dan ranije u napetoj trci polufinale izmaklo praktično za treptaj oka, za 67 stotinki, ali su Dejan Jezdimirović, Predrag Cvetković, Marko Stefanović i Viktor Popović smogli snage i za 24 sata izveslali još jednu jaku trku, ovog puta osvojivši prvo mesto u grupi vodeći od početka do kraja, obezbedivši tako učešće u C finalu SP za juniore.  

- Pobedom u svojoj grupi i sa najbržim ukupnim vremenom, naša juniorska posada četverca skul je potvrdila kvalitet za polufinale, koje im je izmaklo u poslednjim zaveslajima trke u repesažu. Drago mi je da su momci uspeli da prebrode krizu i da se izdignu, posle iscrpljujuće trke za polufinale i što su dominantno izveslali trku za sutrašnju borbu od 13. do 18. mesta - rekao je koordinator juniorskih selekcija Srbije Miloš Čudić.

Četverac skul će, dakle, na stazu u Plovdivu izaći sutra u okviru C finala, dok je B finale u četvercu bez kormilara zakazano za nedelju, 15. avgust.

Rezultati repesaža četveraca bez kormilara - druga grupa: 1. Italija 6:18,49, 2. Nemačka 6:21,78, 3. Danska 6:24,80, 4. SAD 6:35,41, 5. Srbija 6:42,94.

Rezultati trke četveraca skul za C/D finale - prva grupa: 1. Srbija 6:18,11, 2. SAD 6:20,90, 3. Hrvatska 6:22,21, 4. Estonija 6:26,93, 5. Kanada 6:34,39.