Peto mesto za srpski dvojac na Olimpijskim igrama!

Miloš Vasić i Martin Mačković osvojili su peto mesto u finalu dvojca bez kormilara na Olimpijskim igrama u Tokiju. Naši momci držali su se dobro tokom cele trke, medalja je ovaj put izmakla, ali već u sledećoj prilici, kad budu bez problema sproveli ceo trenažni proces - nema sumnje da će prikazati još više i ponovo učiniti Srbiju ponosnom, kao što su to uradili sada, tokom nastupa u prestonici Japana.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Peti na svetu: Miloš Vasić i Martin Mačković (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Srpski dvojac je od samog starta krenuo solidno u konkurenciji čamaca iz Hrvatske, Rumunije, Danske, Kanade i Španije. Očekivano, kao i u svim trkama u Tokiju, na čelo su odmah izbili braća Martin i Valent Sinković iz Hrvatske, dok su ostale posade jurile favorite za zlato. Na prvom prolazu, na 500 metara, Sinkovići su bili najbrži, dok je preostalih pet čamaca bilo u razmaku nešto većem od sekunde.

Na polovini trke vodeća posada je napravila još veću razliku, a kao konkurenti za medalje izdvojili su se i Danci na drugom i Rumuni na trećem mestu - to je bio i poredak prva tri čamca na 1.000 metara, dok su Miloš i Martin bili peti. Ispostaviće se na kraju da će na toj poziciji i ostati, a da će do promene doći samo na drugom mestu - kroz cilj su prvi prošli Hrvati, drugi Rumuni, a treći Danci. Čevrto mesto u Tokiju osvojili su Kanađani, Vasić i Mačković su bili peti, dok je šesto mesto pripalo Špancima.

Iako su ostvarili odličan rezultat, naši momci su za sajt Olimpijskog komiteta Srbije izjavili da im je žao što nisu stigli do medalje. 

– Ovo nije bila najbolja trka. U najgorem momentu se osetilo sve što nas je pratilo. Izolacija, karantin… Veliki je uspeh ući u finale nakon svega. Između kvalifikacija i polufinala imali smo dužu pauzu, dok to nije bio slučaj između polufinalne i finalne trke. Falilo nam je svežine. Treba biti realan, ostaje velika žal za medaljom, jer smo pokazali da imamo kvalitet. Sport je nekada surov, moramo da se izdignemo iznad situacije i nastavimo dalje. Zahvalio bih se predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Božidaru Maljkoviću, ministru Vanji Udovičiću i generalnom sekretaru OKS Đorđu Višackom na pomoći koja nam je pružena prilikom priprema za Igre. Kada smo u decembru počeli da radimo sa trenerom Stojićem, podigli smo kvalitet nastupa kao i ambicije. Pariz je blizu, za tri godine, i to je naš sledeći cilj – rekao je Miloš Vasić nakon završene finalne trke.

Martin Mačković je istakao da je naš dvojac predano radio pred Igre i da je rasplet situacije pri dolasku u Tokio sigurno uticao na rezultat.

– Svakog dana smo radili predano, budili se sa istim ciljem na pameti, davali smo sve od sebe. Prošli smo kroz težak period na samom početku Igara, sve je to uticalo na nas. Ne smemo biti nezadovoljni petim mestom, ali ostaje žal nakon svega – emotivan je bio Mačković.

Kada se na kraju sve uzme u obzir, uz već poznatu činjenicu da, za razliku od ostalih posada, zbog koronavirusa Miloš i Martin nisu veslali dve nedelje pred Olimpijske igre, baš kao što je to bio slučaj sa Jovanom Arsić u skifu, jasno je da je rezultat koji je ostvario naš dvojac vredan divljenja.

Rezultati A finala muškog dvojca
Reprezentacija Vreme (u minutima)
1. Hrvatska 6:15,29
2. Rumunija 6:16,58
3. Danska 6:19,88
4. Kanada 6:20,43
5. Srbija 6:22,34
6. Španija 6:25,25

Martin Mačković, Đorđe Višacki, Miloš Vasić i Nikola Stojić
Bivši i sadašnji olimpijski dvojac: Martin Mačković, Đorđe Višacki, Miloš Vasić i Nikola Stojić (Foto: Ružica Karajović Ibročić)

Danas je na regatnu stazu izašla i Jovana Arsić, koja se borila za plasman u C finale. Jovana je, posle dobrog starta, u svojoj grupi zauzela drugo mesto, iza Šveđanke Lovise Klason, što znači da će sutra od 1.45 časova po našem vremenu, veslati za plasman od 13. do 18. mesta na Olimpijskim igrama.

Rezultati trke za plasman u
C/D finale u ženskom skifu
Reprezentacija Vreme (u minutima)
1. Švedska 7:35,91
2. Srbija 7:39,26
3. Namibija 7:40,77
4. Trinidad i Tobago 7:45,14
5. Portoriko 7:53,36
6. Hong Kong 7:56,30

Jovana Arsić
Jovana Arsić bila je dobro raspoložena posle trke (Foto: Ružica Karajović Ibročić)