Vasić i Mačković u finalu Olimpijskih igara!

Srpski dvojac bez kormilara u kojem veslaju Miloš Vasić i Martin Mačković plasirao se u finale Olimpijskih igara u Tokiju! Posle muke sa koronom zbog koje je Vasić bio u izolaciji po dolasku u Japan, a ostatak veslačke ekspedicije u karantinu gotovo dve nedelje, tokom kojih nije bilo treninga na vodi, naši momci su napravili pravi podvig, zauzeli drugo mesto u svojoj polufinalnoj grupi i stigli do borbe za odličja!

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić i Martin Mačković (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Dobro su Vasić i Mačković krenuli od starta, sve vreme držeći priključak sa vodećima. Posada Hrvatske, u kojoj su braća Martin i Valent Sinković i koja slovi za apsolutnog favorita za zlato u Tokiju, izdvojila se posle 500 metara, ali je ostalih pet čamaca na prvom prolazu bilo u razlici nešto većoj od sekunde. Međutim, u nastavku su se stvari promenile - naši momci su na polovini trke, na 1.000 metara, već bili na trećem mestu, da bi potom izbili na poziciju broj dva i do kraja izveslali fantastičnu trku.

Iako uslovi na stazi nisu baš bili idealni, štaviše, jak vetar zbog kojeg su trke ovih dana pomerane i danas je pravio probleme svim takmičarima, ali Miloš i Martin su zasluženo stigli do finala, iza hrvatskog čamca, dok je mesta u A finalu bilo još za posadu Kanade, koja je u finišu zauzela treće mesto. Holadnija, Italija i Francuska su tako ispale iz borbe za medalje i boriće se u B finalu za plasman od 7. do 12. mesta.

Rezultati 1. polufinala muškog dvojca
Reprezentacija Vreme (u minutima)
1. Hrvatska 6:15,63
2. Srbija 6:17,47
3. Kanada 6:19,15
4. Holandija 6:19,57
5. Italija 6:20,29
6. Francuska 6:52,24

Posle polufinala Mačković i Vasić su bili zadovoljni uspehom, a za sajt Olimpijskog komiteta Srbije su izjavili da ih sad ipak očekuje ono najvažnije - finalna trka.

– Ovo je veliki uspeh. Išli smo korak po korak nakon svega što nam se dešavalo prilikom dolaska u Tokio. Tempirali smo dobro formu, danas smo izveslali svoju najbolju trku. Želimo da se što pre oporavimo i da sutra napadnemo medalju. Konkurencija će biti vrlo jaka, iako su neko favoriti ispali. Sve ih poznajemo, ali idemo da veslamo našu trku, nadam se do medalje – rekao je Miloš Vasić.

I Milošev kolega iz čamca nije krio zadovoljstvo posle današnje trke.

– Zadovoljni smo, iako mislim da možemo da budemo i brži. Za sada smo ostvarili cilj. Od kada smo krenuli da radimo sa trenerom Nikolom Stojićem znali smo šta je cilj, i sada smo nadomak njega. Želimo da krunišemo naš rad. Ja sam uživao u današnjoj trci, upijao sam svaki momenat – zaključio je Mačković.

Finale u konkurenciji dvojaca, ako vetar ne pokvari planove, trebalo bi da bude održano sutra, u četvrtak 29. jula u 2.18 časova ujutru po našem vremenu. Rivali posadama Hrvatske, Srbije i Kanade su tri prvoplasirane ekipe iz drugog polufinala - Rumunija, Danska i Španija.

tokio
Radost srpske ekspedicije po završetku polufinala (Foto: Ružica Karajović Ibročić)

Sutra bi na stazu, takođe, trebalo da izađe i Jovana Arsić, koja će se u skifu od 5.00 časova boriti za plasman u C finale u grupi u kojoj su joj rivalke veslačice iz Švedske, Hong Konga, Portorika, Namibije i Trinidada i Tobaga.