Jovana Arsić četvrta u četvrtfinalu Olimpijskih igara

Naša Jovana Arsić osvojila je četvrto mesto u svojoj četvrtfinalnoj grupi na Olimpijskim igrama u Tokiju, što znači da će u nastavku takmičenja veslati za plasman u C, odnosno D finale.

Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Još pre početka četvrtfinala znalo se da naša veslačica ima izuzetno jaku grupu, jer su takmičarke Irske, SAD i Kine praktično viđene u finalu, a ranijim učešćima na olimpijskim igrama, uz osvojene medalje sa najvećih svetskih takmičenja, istakle su kandidaturu za odličja i pre dolaska u Tokio.

Jovana je dobro startovala, a na prvom prolazu, na 500 metara, imala je drugu poziciju, sa 76 stotinki zaostatka iza Amerikanke Kare Koler. Međutim, odmah za njima su bile i favorizovanja Irkinja Sanita Puspure i Kineskinja Jen Đang, koje su uskoro ubrzale i do polovine trke, na 1.000 metara, uspele su da preteknu našu veslačicu.

U nastavku su se Jovanine rivalke "odlepile", do finiša je Puspure uspela da prestigne Kolerovu, pa su prva tri čamca - Irska, SAD i Kina - obezbedili plasman u polufinale, dok je četvrto mesto za Arsićevu značilo da će se na Olimpijskim igrama boriti za plasman od 13. do 24. mesta, odnosno za trke u C ili D finalu.

 
Rezultati 1. četvrtfinalne grupe ženskog skifa:
Reprezentacija Vreme (u minutima)
1. Sanita Puspure (Irska) 7:58,30
2. Kara Koler (SAD) 7:59,39
3. Jen Đang (Kina) 8:00,01
4. Jovana Arsić (Srbija) 8:09,37
5. Alehandra Alonso (Paragvaj) 8:29,80
6. Vin V. J. Hung (Hong Kong) 8:36,37
 
Trke u kojima će se određivati plasman u C, odnosno D finale, trebalo je da budu
na programu u utorak, 27. jula, ali su zbog loših vremenskih uslova odložene za četvrtak, 29. jul. Jovana će tako protiv takmičarki iz Švedske, Namibije, Portorika, Hong Konga i Trinidada i Tobaga veslati za plasman u C finale u trci koja počinje u četvrtak u 5.00 časova ujutru po našem vremenu.

I polufinalne trke muških dvojaca bez kormilara bile su zakazane za 27. jul, ali su i one pomerene, pa će Miloš Vasić i Martin Mačković plasman u finale juriti u sredu, 28. jula, sa početkom od 5.10 časova. Oni će u svojoj polufinalnoj grupi veslati sa reprezentacijama Francuske, Kanade, Holandije, Hrvatske i Italije, a plasman u A finale, odnosno u borbu za medalje, rezervisan je za tri najbrža čamca.