Srpski dvojac direktno u polufinalu Olimpijskih igara

Miloš Vasić i Martin Mačković plasirali su se direktno u polufinale Olimpijskih igara u dvojcu bez kormilara, osvojivši treće mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi u Tokiju.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić (levo) i Martin Mačković (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Naši momci veslali su u konkurenciji posada iz Holandije, Rumunije, Španije i Južnoafričke Republike, a mesta u polufinalu bilo je za tri najbrža čamca. Vasić i Mačković su slabije startovali, pa su na prvom prolazu, na 500 metara, bili na petom mestu, mada treba istaći da su svi čamci bili u razmaku od 1,8 sekundi. U nastavku su Miloš i Martin pojačali tempo, uhvatili ritam i prestigli posade Španije i Južnoafričke Republike, pa su se pridružili posadama Holandije i Rumunije u borbi za jedno od prva tri mesta.

Već na polovini trke izgledalo je da su ta tri čamca viđena za polufinale, Španija je držala kakav-takav priključak, dok je bilo jasno da će Južnoafrikanci u repesaž. Do kraja trke Holanđani Niki van Šprang i Gijom Kromohuk i Rumuni Ćiprijan Tudosa i Marijus Kozmijuk smenjivali su se u vođstvu, dok su Vasić i Mačković kontrolisali Španiju na četvrtom mestu i čvrsto držali poziciju tri. Kroz liniju cilja prvi su ipak prošli Rumuni, Holandija je bila druga, a Srbija treća i to su bile tri posade koje su direktno prošle u polufinale, dok će Španci i Južnoafrikanci morati u repesaž. 

Rezultati 1. kvalifikacione grupe muškog dvojca
Reprezentacija Vreme (u minutima)
1. Rumunija 6:33‚86
2. Holandija  6:36,42
3. Srbija  6:43,18
4. Španija 6:53,33
5. Južna Afrika 7:04,03

- Sad smo probili i strah i kada se sve uzme u obzir, dobro smo se osećali kroz trku, tako da sad možemo da "nagazimo" bez pardona u polufinalu - rekao je posle trke Miloš Vasić.

Prema trenutnom rasporedu trka, ako vremenski uslovi ne prouzrukuju nove promene, polufinala u muškom dvojcu bez kormilara na programu su u utorak, 27. jula, sa početkom od 3.30 časova po našem vremenu. Polufinalne grupe biće poznate posle repesaža, koji je na programu sutra, u nedelju 25. jula.

Da podsetimo, zbog promene rasporeda usled očekivanih loših vremenskih uslova u ponedeljak, trke zakazane za taj dan pomerene su za dan ranije, tako da će naša Jovana Arsić u četvrtfinalu ženskog skifa veslati sutra, u nedelju 25. jula. Jovana će nastupiti u prvoj četvrtfinalnoj grupi, koja je na programu od 4.00 časa ujutru po našem vremenu.