Vasić i Mačković sutra u Tokiju startuju u kvalfikacijama dvojca bez kormilara

Sutra rano ujutru po našem vremenu (2.50 časova) na regatnu stazu u Tokiju izaći će i druga srpska posada koja se takmiči na Olimpijskim igrama - dvojac bez kormilara u kojem veslaju Miloš Vasić i Martin Mačković. Njihov nastup u kvalifikacijama biće veliki ispit, naročito ako uzmemo u obzir da prve dve nedelje jula momci nisu mogli ni da izlaze na vodu, ni da treniraju zajedno.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić i Martin Mačković (Foto: Arhiva VSS)

Naime, javnosti je već poznato da je Vasić po dolasku u Tokio 3. jula bio pozitivan na testu na kovid-19, pa su usledile dve nedelje karantina i za njega i za ostatak našeg veslačkog tima, što je podrazumevalo strogu izolaciju.

Momci su uspeli da koliko-toliko ostanu u treningu, baš kao i Jovana Arsić, koja takođe nije bila u prilici da vesla dve nedelje zbog karantina, ali je jutrošnjom trkom u kvalfikacijama skifa i direktnim plasmanom u četvrtfinale nagovestila da je uspela da ostane u formi tokom prethodnog perioda.

Nama ostaje da se nadamo da je isti slučaj i sa Vasićem i Mačkovićem, koji će u kvalifikacijama u dvojcu bez kormilara veslati u prvoj grupi, protiv reprezentacija Južne Afrike, Holandije, Rumunije i Španije. U muškom dvojcu na Olimpijskim igrama se, inače, takmiči ukupno 13 posada. Kroz kvalifikacije u ovoj disciplini je obezbeđen direktan plasman u polufinale za po tri najbrža čamca iz svake od tri grupe, dok će ostali ići u repesaž.

Istovremeno, treba istaći da su iz organizacije Olimpijskih igara obavestili javnost o promeni plana za trke predviđene za ponedeljak 26. jul, pa su tako zbog očekivanog jakog vetra sva nadmetanja iz tog dana "prebačena" za dan ranije, za nedelju 25. jul. To znači da će i Jovana Arsić u svom četvrtfinalu u skifu na stazu izaći 25. umesto 26. jula, a nadmetanja u toj konkurenciji počeće od 4 časa ujutru po našem vremenu.