Jovana u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju

Prvo učešće na najvećoj planetarnoj sportskoj smotri Jovana Arsić je obeležila direktnim plasmanom u četvrtfinale Olimpijskih igara. Naša veslačica, koja je prva od svih srpskih sportista izašla na borilište u Tokiju, u kvalifikacijama u skifu osvojila je treće mesto u svojoj kvalifikacionoj trci, što znači da neće trošiti snagu u repesažu.

Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Arsićeva je imala nešto slabiji start u šestoj, poslednjoj kvalifikacionoj grupi u ovoj konkurenciji, ali je brzo ušla u ritam i već na prvom prolazu, posle 500 metara, imala je treću poziciju, koja je garantovala direktan plasman u nastavak takmičenja. Trku je povela favorizovana Ema Tvig iz Novog Zelanda, a pratile su je Holanđanka Ana Sara Sofi Sauer i naša Jovana. Na polovini trke Novozelanđanka je i dalje bila sigurna u vođstvu (3:45,40 minuta), a Holanđanka na drugom (3:47,51) i Srpkinja na trećem mestu (3:47,62) bile su praktično u razmaku od jedne desetinke.

U nastavku trke bilo je jasno da su takmičarke iz Koreje i Kineskog Tajpeja već viđene u repesažu jer su puno zaostajale, pa je drugih 1.000 metara trke Jovana držala ritam koji joj je omogućio da se ne umara previše, a da sigurnim zaveslajima stigne do četvrtfinala. Na kraju, ispostavilo se da je njena grupa u kvalifikacijama ženskog skifa bila najbrža, a da je Arsićeva imala ukupno sedmo vreme od 32 veslačice, što je izuzetan rezultat, naročito ako se uzme u obzir da prve dve nedelje po dolasku u Japan nije mogla da trenira na vodi zbog boravka u karantinu, u koji su ona i ostatak našeg olimpijskog veslačkog tima bili poslati kada je ustanovljeno da je Miloš Vasić pozitivan na koronu.

Rezultati 6. kvalifikacione grupe ženskog skifa:
Reprezentacija Vreme (u minutima)
1. Ema Tvig (Novi Zeland) 7:35,22
2. Ana S. S. Sauer (Holandija) 7:39,96
3. Jovana Arsić (Srbija) 7:46,74
4. Ji Ting Huang (Kineski Tajpej) 8:04,59
5. Đeong Hijeong (Koreja) 8:12,15

Posle trke Jovana je za sajt Olimpijskog komiteta Srbije izjavila da je zadovoljna trkom i da je najvažnije da je ispunila svoj cilj.

- Zadovoljna sam kako sam izveslala trku. Četvrtina finala me očekuje u ponedeljak, videla sam da imam snage i sledeći cilj je plasman u polufinale. Možda sam na kraju veslala malo rezervisano, želela sam da sačuvam snagu za naredne trke. Ovo je više bilo upoznavanje sa stazom i konkurencijom. Bilo je i malo treme jer je ovo moj prvi nastup na Olimpijskim igrama, i zbog karantina u kojem smo bili dve nedelje gde smo izgubili mnogo treninga - izjavila je Jovana Arsić po završetku kvalifikacija.

Trke četvrtfinala u ženskom skifu zakazane su, ako vremenski uslovi to dozvole, za ponedeljak 26. jul, sa početkom od 2 časa ujutru po našem vremenu, a posle repesaža (subota, 24. jul) biće poznato u kojoj od četiri grupe će veslati Jovana.

Da podsetimo, sutra - u subotu 24. jula, u kvalifikacijama muškog dvojca bez kormilara od 3.20 časova, u prvoj od tri kvalifikacione grupe veslaće naši Miloš Vasić i Martin Mačković.