Cela Srbija bila uz naše veslače tokom korona krize u Tokiju

Veslači koji će nas predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju, koje počinju 23. jula, opet su zajedno nakon što je Miloš Vasić izašao iz karantina posle preležane infekcije uzrokovane koronavirusom. Zahvaljujući ogromnim naporima Olimpijskog komiteta Srbije i Ambasade Srbije u Tokiju, ali i aktivnostima Veslačkog saveza Srbije moći će ranije da počnu sa treninzima na vodi.

koronavirus

Korona donela mnogo problema organizatorima i učesnicima Olimpijskih igara (Foto: pixabay.com)

Podsetimo, reprezentativac Miloš Vasić je proveo skoro dve nedelje u izolaciji nakon što je po stelanju u Tokio na PCR testiranju bio pozitivan na kovid-19. Zbog bliskog kontakta sa Milošem Vasićem i ostali članovi srpskog olimpijskog tima (reprezentativci Martin Mačković i Jovana Arsić, zatim trener Nikola Stojić i fizioterapeut Marko Bundalo) su takođe bili u karantinu. Miloš Vasić je u četvrtak ponovo testiran i PCR mu je bio negativan, a zahvaljujući velikom angažovanju Ambasade Srbije u Tokiju i Olimpijskog komiteta Srbije u Beogradu, srpski veslački olimpijski tim se od juče nalazi u Olimpijskom selu i može da trenira na vodi.

Miloš Vasić je po ulasku u Olimpijsko selo prošao detaljne lekarske preglede i od lokalnih lekara dobio zeleno svetlo za nastup na Olimpijskim igrama. Sada se očekuje da to potvrdi i lekarska komisija Olimpijskog komiteta Srbije.

- Na predlog trenera olimpijskih posada Veslačkog saveza Srbije, Nikole Stojića, Izvršni odbor Saveza je doneo odluku da se, ukoliko bude bilo potrebno, odnosno ukoliko lekari ne daju zeleno svetlo za učešće Miloša Vasića na Olimpijskim igrama, izvrši zamena člana srpske posade dvojac bez kormilara, odnosno da u Tokio otputuje repreznetativac Aleksandar Beđik, koji bi u čamcu bio partner Martinu Mačkoviću umesto Miloša Vasića. Trener Nikola Stojić je u svom predlogu naveo da je Aleksandar Beđik prošao ceo trenažni proces kao sparing partner dvojca i da smatra da bi apsolutno bio spreman da dostojno zameni Miloša Vasića ukoliko za to bude bilo potrebe, a Izvršni odbor Veslačkog saveza Srbije je to i prihvatio. Međutim, kako za sada stvari stoje, velike su šanse da za pomenu u čamcu neće biti potrebe jer se Miloš Vasić dobro oseća i ima lekarsku potvrdu da može da se takmiči - saopštio je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Očekuje se da ne bude izmena u posadi Vasić-Mačković (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Inače, Jovana Arsić i Martin Mačković su sve vreme bili u redovnom treningu po predviđenom programu rada jer su Ambasada Srbije u Tokiju i Olimpijski komitet Srbije uspeli da im obezbede da u hotelu dobiju veslačke ergometre na kojima su trenirali i tako zamenili čamce na vodi.

Sve vreme podršku svojim reprezentativcima pružao je i Veslački savez Srbije, čiji uposlenici su svakodnevno bili u kontaktu sa ljudima iz Japana, vodili brigu o svom olimpijskom timu koliko je situacija to dozvoljavala i rešavali administrativne probleme nastale u ovoj situaciji, stvarajući uslove da sve kvalifikovane veslačke posade Srbije i nastupe na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Veslački savez Srbije je stvorio sve uslove da veslački olimpijski tim bude što bolje pripremljen za nastupajuće Olimpijske igre, od pripremnog perioda u Srbiji i Grčkoj, do organizacije predolimpijskog pripremnog kampa na jezeru Katsura u Japanu. Nažalost, u tome nas je malo zaustavio pozitivan rezultat PCR testa na kovid-19 našeg veslača Miloša Vasića po sletanju u Tokio, pa dvonedeljni predolimpijski pripremni kamp u Tojami u Japanu nije realizovan. I pored toga, sve vreme smo bili u kontaktu sa predstavnicima lokalnih vlasti u Tojami, pratili dešavanja i davali sve od sebe da, ukoliko se zdravstvena situacija Miloša Vasića popravi, sagledamo mogućnost za realizaciju kampa u Tojami ili ulaska našeg tima u Olimpijsko selo. Ispred Veslačkog saveza Srbije se ovim putem zahvaljujem Ambasadi Republike Srbije u Tokiju i Olimpijskom komitetu Srbije, bez čije pomoći i podrške našem olimpijskom timu neke stvari verovatno ne bismo uspeli sami da rešimo. Ono što je sada najbitnije jeste da su u ovom trenutku svi članovi našeg tima na okupu, da se dobro osećaju, da mogu da treniraju na vodi i da će verovatno i Miloš Vasić moći da učestvuje na Olimpijskim igrama - izjavio je Antić.

Jovana Arsić

Jovana Arsić će prva izaći na regatnu stazu na Olimpijskim igrama (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije je istakao da je Savez i u ovoj situaciji proaktivno reagovao i u veoma kratkom roku organizovao poseban transport čamaca i opreme iz Tojame, gde je planiran predolimpijski pripremni kamp srpske olimpijske veslačke reprezentacije, u Tokio u Olimpijsko selo, kako bi naš tim sada po izlasku iz karantina mogao odmah da trenira na vodi.

- Pokazali smo odgovornost i stručnost hvatajući se u koštac sa administrativnim problemima i izazovima koji su se svakodnevno pojavljivali i na čijem rešavanju su bili angažovani ljudi iz Saveza i naši sportisti i treneri uvek mogu da računaju na punu podršku i pomoć Veslačkog saveza Srbije. O aktuelnoj situaciji u veslačkom olimpijskom timu u utorak smo razgovarali i sa ministrom Vanjom Udovičićem i njegovim saradnicima i ovim putem bih se javno zahvalio ministru i njegovim saradnicima na konstruktivnom razgovoru, ali i celom Ministarstvu omladine i sporta na podršci u pronalaženju rešenja - zaključio je Antić.

Inače, subota, 17. jul je dan određen za tehničku pripremu opreme na regatnoj stazi, a od nedelje počinju treninzi na vodi. Na Olimpijskim igrama, kada su u pitanju naši veslači, prva nastupa Jovana Arsić u skifu i to u okviru kvalifikacija u petak 23. jula, dok posada dvojca (Martin Mačković - Miloš Vasić) nastupa u subotu 24. jula, takođe u kvalifikacijama.