Seniori B se vratili sa Svetskog prvenstva iz Račica

Reprezentacija Srbije u konkurenciji do 23 godine (seniori B) učestvovala je na Svetskom prvenstvu u ovoj kategoriji u češkim Račicama. Našu zemlju predstavljalo je 11 veslača u tri posade, uz dodatnu, rezervnu posadu u dubl skulu, koja je morala da bude aktivirana zbog zdravstvenih problema koje je imao naš osmerac.

veslanje Srpska reprezentacija seniora B na SP u Račicama (Foto: VSS)

Kuriozitet za ovo Svetsko prvenstvo predstavlja činjenica da je naša zemlja prvi put sastavila posadu u osmercu za takmičenje takvog ranga, ali je prava šteta što naši momci - Igor Martinović, Marko Marković, Todor Stanković, Ranko Samardžija, Slavko Savić, Boris Dimitrijević, Nikola Kolarević, Marko Duranović i kormilar Aleksa Dimitrijević - nisu mogli da pokažu sve što znaju, o čemu je svedočio i koordinator za selekcije seniora B Lazo Pivač.

- Najpre treba istaći da smo na ovom Svetskom prvenstvu učestvovali sa skifom za lake veslače, u kojem je veslao Andrija Simeunović, u dvojcu za lake veslače sa posadom Ivan Katić-Đorđe Gruber i u pomenutom osmercu, dok su kao rezerve pošli Marko Torbica i Rastko Ratajac. Računajući da će osmerac veslati kako je i planirano, rezerve smo prijavili za dubl skul, pa su i oni počeli takmičenje. Međutim, kasnije je zbog stomačnih tegoba Todora Stankovića iz osmerca Marko Torbica prebačen u taj čamac, pa dubl skul nije nastavio takmičenje - istakao je Pivač.

veslanje

Andrija Simeunović (Foto: VSS)

Ta promena uticala je na posadu, tako da je naš osmerac zauzeo šesto mesto u B finalu, 12. u ukupnom plasmanu na Svetskom prvenstvu, sa vremenom 5:54,95 minuta.

- Momci su izgledali drugačije na vodi, jednostavno nisu mogli da ostvare rezultate koje su imali u pripremnom periodu pred ovo takmičenje. Lekari su posle pregleda Stankovića preporučili da on ne nastupa, a ekipa u novom sastavu nije uspela da pruži ono što smo viđali od nje pre Svetskog prvenstva.

Što se tiče ostalih posada, najbolji rezultat ostvarili su Ivan Katić i Đorđe Gruber u dvojcu bez kormilara za lake veslače, koji su u vremenu 7:02,20 minuta bili prvi u B finalu, što je značilo sedmo mesto na SP, dok je Andrija Simeunović u skifu za lake veslače bio treći u C finalu (15. u ukupnom plasmanu), sa vremenom 7:25,60 minuta.

- Katiću i Gruberu ovo je bilo premijerno učešće na svetskim prvenstvima u konkurenciji do 23 godine, tako da se može reći da su oni ostvarili dobar rezultat. Simeunović se tek nedavno vratio sa univerziteta iz Amerike - i on i još četvorica veslača iz osmerca - tako da realno nije bilo ni puno vremena za treninge.

Ivan Katić i Đorđe Gruber

Đorđe Gruber i Ivan Katić (Foto: VSS)

Koordinator za selekcije seniora B, inače, nije putovao u Račice, već su sa reprezentativcima bili treneri Branimir Podovac, Stevan Stojanović i Aleksa Đokić. Za sve njih ovo je bila dobra prilika da vide gde se trenutno nalazi Srbija u odnosu na konkurenciju, kao i šta treba preduzeti dalje u iščekivanju boljih rezultata.

- Čak desetorica veslača su prvi put učestvovala na svetskim prvenstvima za mlađe seniore i njima bi ovo takmičenje prvenstveno trebalo da služi kao iskustvo za naredne šampionate i nastupe u ovoj kategoriji. Sveukupno gledano, nastup je imao više dimenziju sticanja iskustva i razvoja seniorskog B veslanja u Srbiji. Žao mi je što se osmerac nije pokazao u punom kapacitetu, ali i to što smo uspeli da imamo takvu posadu na Svetskom prvenstvu ide u prilog tezi da su pred nama bolji dani za veslanje u kategoriji mlađih seniora - zaključio je Lazo Pivač.

veslanje

Osmerac mlađih seniora selekcije Srbije (Foto: VSS)