Crvena zvezda najbolja na Otvorenom prvenstvu Vojvodine

Na jezeru Palić kod Subotice prošlog vikenda (3-4.7.2021) je održana 59. Internacionalna veslačka regata Vojvodina Open, koju su zajednički organizovali Veslački savez Srbije, Veslački savez Vojvodine i Veslački klub Palić iz Subotice.

veslanje

Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević

Nakon dva dana takmičenja najviše poena (108,5) osvojile su posade "Crvene Zvezde" iz Beograda te je ovom veslačkom klubu na kraju takmičenja zasluženo dodeljen pehar ukupnog pobednika ovogodišnjeg Vojvodina Opena. Drugo mesto zauzeo je novosadski "Danubius 1885" (81 poen), na trećem se našao beogradski "Partizan" (78,5 poena), četvrto mesto pripalo je subotičkom "Paliću" (46 poena), a peto "Smederevu" (40,89 poena).

- Na Vojvodina Openu se u finalu boduje učešće svake posade. Kako je Veslački klub "Crvena Zvezda" na ovo takmičenje došao sa najvećim brojem takmičarskih posada (36) zahvaljujući rezultatima koje su te posade postigle u finalnim trkama već prvog dana takmičenja su izdvojile ovaj klub na vodeću poziciju kada su u pitanju poeni. Na drugoj poziciji se prvog dana našao beogradski "Partizan", na trećoj novosadski "Danubius 1883", četvrto mesto je čvrsto zauzeo subotički "Palić", a na petom mestu se po završetku prvog dana takmičenja našao zemunski "Galeb". Po završetku drugog finalnog dana "Crvena Zvezda" je učvrstila svoju šampionsku poziciju, novosadski "Danubius 1883" se popeo na vicešampionsko mesto, dok je beogradski "Partizan" zauzeo treće mesto ispred domaćina "Palića" koji je ostao na četvrtom mestu - izjavio je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

Kada su u pitanju osvojene medalje najviše su ih osvojili novosadski "Danubius 1883" i beogradska "Crvena Zvezda" (po 19,75), zatim beogradski "Partizan" (13,25), kao i subotički "Palić" (7,5). Od ukupnog broja osvojenih medalja najveći broj zlatnih medalja osvojio je beogradski "Partizan" (13,25).

veslanje

Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević

- Trke su bile zanimljive, naročito one u kojima su učestvovali juniori i juniorke kao i kadeti i kadetkinje jer su se oni trudili da postignu rezultate koji bi ih kandidovali za potencijalni ulazak u srpsku veslačku reprezentaciju pred svetska i evropska takmičenja koja nas očekuju u narednom periodu za ove kategorije veslača i veslačica. Zbog toga ne čudi što je i najveći broj posada na Vojvodina Openu bio upravo u tim kategorijama. Veliku konkurenciju imala je i pionirska kategorija gde je takođe učestvovao veliki broj posada, a posebno su bile zanimljive trke seniora u kojima su učestvovali članovi veslačke reprezentacije iz Srbije i Mađarske - dodao je Antić.

Na ovom dvodnevnom veslačkom takmičenju na jezeru Palić prvog dana se takmičilo ukupno 123 posade u 20 veslačkih disciplina, a drugog dana 100 posada u 21 veslačkoj disciplini i to u ovom trenutku ovu regatu svrstava u najmasovnije veslačko takmičenje u ovoj sezoni u Srbiji. Na ovogodišnjem Vojvodina Openu učestvovalo je 11 veslačkih klubova iz Srbije, 4 iz Mađarske i 1 iz Severne Makedonije. Takmičenju su prisustvovali predstavnici Veslačkog saveza Srbije i Veslačkog saveza Vojvodine, zatim koordinatori srpskih reprezentativnih selekcija, ali i selektor mađarske seniorske veslačke reprezentacije.

- Za juniorski tim je ova regata bila poslednja kontrolna regata pred put na Svetsko prvenstvo i ujedno poslednja šansa za izbor rezervnih posada i za nastup ženske ekipe na najvećem juniorskom takmičenju. Ekipe koje su prethodno izborile plasman za Svetsko prvenstvo, a to su dva muška četverca, nisu nastupile na ovom takmičenju, jer su treneri odlučili da odmore veslače pred završne pripreme - rekao je koordinator juniorskih selekcija Miloš Čudić.

Izvesno je i da će na planetarni šampionat putovati i Andreja Jevtić, kao rezerva.

- Za rezervnog veslača, na osnovu predloga trenera, izabran je jedan od najtalentovanijih veslača u generaciji, Andreja Jevtić, koji zbog bolesti nije trenirao skoro dva meseca, ali je na Paliću pokazao da će se veoma brzo vratiti u vrhunsku formu. Nažalost, nećemo imati žensku posadu na Svetskom prvenstvu, ali se nadam da će juniorke napredovati tokom letnjih priprema za nastup na Balkanskom i Evropskom prvenstvu - zaključio je Čudić.

Osim veslačkih saveza Srbije i Vojvodine podršku organizaciji takmičenja dali su Grad Subotica, Sportski savez grada Subotice, Park-Palić, J.P. Palić-Ludaš, ZOO vrt Palić, Telekom Srbija - MTS, Poslovni inkubator Subotica - BIS, Mony, Crveni krst Subotice, DVD Matica Subotica, Radio klub Subotica "YU7DVW" i Jedriličarski klub "Palić".