Palić domaćin međunarodne regate

Predstojećeg vikenda, u subotu 3. jula i nedelju 4. jula, na jezeru Palić kod Subotice održaće se 59. Internacionalna veslačka regata Vojvodina Open. Ovo Otvoreno prvenstvo Vojvodine u veslanju je jedna od najposećenijih veslačkih takmičenja u regionu i najjača veslačka regata u Srbiji.

veslanje

Foto: VSS/Anđela Nišević

Posle prošlogodišnjeg odsustva inostranih posada zbog situacije sa virusom korona, ove godine na jezeru Palić, pored najboljih srpskih posada u svim kategorijama, imaćemo priliku da ponovo gledamo i veslačke posade iz susedne Mađarske i Severne Makedonije.

Na 59. Internacionalnoj veslačkoj regati "Vojvodina Open" u naredna dva dana nastupiće ukupno 235 veslačkih posada sa blizu 300 takmičara. Sve kategorije veslača i veslačica od mlađih pionira, preko pionira, kadeta, juniora, seniora i veterana će odmeriti snage u čak 41 veslačkoj discipli, a ovo takmičenje je ujedno izborna i kontrolna regata za juniore i juniorke, kao i kadete i kadetkinje iz Srbije koji će se boriti za ulazak u srpsku veslačku reprezentaciju te je razumljivo što upravo u tim kategorijama ima i najviše prijavljenih takmičarskih posada. Sa brojem prijavljenih posada njima parira pionirska kategorija za koju je ovo takmičenje mesto gde mogu da se trkaju ne samo sa posadama iz svih klubova iz Srbije već i sa posadama iz zemalja regiona.  

- U prvom delu takmičarske sezone do sada smo u Srbiji održali šest regata od čega su dve organizovane na Paliću. Ovo je sedma regata na vodi u ovoj sezoni, a ujedno i treća na Paliću. Prema broju do sada prijavljenih posada i kvalitetu istih ovo takmičenje se svrstava za sada u najkvalitetniju veslačku regatu u Srbiji ove godine. Internacionalnu veslačku regatu "Vojvodina Open" zajednički organizuju Veslački savez Vojvodine i Veslački savez Srbije, a šest decenija veoma uspešan domaćin i organizator na terenu je Veslački klub "Palić" zahvaljujući čijoj dobroj organizaciji i zalaganju je ovo takmičenje u proteklih pola veka steklo visoki renome u svetskom veslačkom sportu, zbog čega se iz godine u godinu broj posada povećava, a što je najbitnije na regati učestvuju i vrhunski sportisti - članovi veslačkih reprezenatacija iz zemalja koje tradicionalno dolaze na takmičenje na jezero Palić. Iskreno se nadam da će domaćine i vreme da posluži odnosno da će vremenske prilike ići "na ruku" veslačima i veslačicama i da će svi biti zadovoljni, a naročito oni takmičari koji će se za vikend upravo na ovom takmičenju na Paliću boriti za ostvarivanje norme za ulazak u reprezentaciju" - istakao je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

I u subotu i u nedelju kvalifikacione trke su na programu od 10 do 12 časova, a finalne trke od 14 do 17 časova. Takmičenju će prisustvovati koordinatori Veslačkog saveza Srbije za seniorsku, juniorsku i kadetsku reprezentaciju koji će pratiti trke posada u kojima su članovi ovih reprezentativnih selekcija, kao i potencijalni članovi reprezentacije. Program će na Paliću pratiti i funkcioneri oba Saveza, a sve će se dovijati pod budnim okom sudijske komisije Veslačkog saveza Srbije. 

Osim veslačkih saveza Srbije i Vojvodine podršku organizaciji takmičenja dali su Grad Subotica, Sportski savez grada Subotice, Park-Palić, J.P. Palić-Ludaš, ZOO vrt Palić, Telekom Srbija - MTS, Poslovni inkubator Subotica - BIS, Mony, Crveni krst Subotice, DVD Matica Subotica, Radio klub Subotica "YU7DVW" i Jedriličarski klub "Palić".