Juniorski četverac pokorio Bled i osvojio dve zlatne medalje

Proteklog vikenda održana je tradicionalna Internacionalna regata na Bledu, koja je predstavljala odličnu priliku da se proveri forma nekih od naših posada, naročito onih koje konkurišu za sastav juniorske reprezentacije koju očekuje nastup na Svetskom prvenstvu od 11. do 15. avgusta u Plovdivu.

matija rajković, nemanja luledžija, strahinja pavišić, luka delić

Juniorski četverac bez kormilara (Matija Rajković, Nemanja Luledžija, Strahinja Pavišić, Luka Delić) obezbedio normu za Svetsko prvenstvo (Foto: VSS)

- Ovo je bila i kontrolna regata kandidata za juniorsku reprezentaciju Srbije. Sa dve pobede u dva finalna dana, najviše se istakla posada četverca bez kormilara u sastavu: Matija Rajković (Grafičar), Nemanja Luledžija (Partizan), Strahinja Pavišić (Partizan) i Luka Delić (Partizan). Od ženskih juniorskih posada najbolji plasman je ostvarila posada dubl skula, pobedom u "b" finalu, u sastavu: Marija Jakovljević (Danubius) i Snežana Jakovljević (Begej) - istakao je koordinator juniorskih selekcija Srbije Miloš Čudić.

Dve zlatne medalje našeg četverca praktično su značile i potvrdu kvaliteta posade koja je već ispunila normu za Svetsko juniorsko prvenstvo koje nas očekuje u Bugarskoj. To verovatno neće biti i jedina posada koja će nas predstavljati u Plovdivujer veslače i veslačice u ovoj konkurenciji očekuje još jedna izborna regata u Srbiji.

- Konačna odluka o sastavu juniorske veslačke reprezentacije Srbije za nastup na Svetskom prvenstvu u Plovdivu biće sačinjena posle treće izborne regate, za koju je planirano da bude održana 19. juna na Srebrnom jezeru - zaključio je Čudić.

Trener našeg juniorskog četverca koji je ostvario izuzetan rezultat na Bledu, Goran Todorović, smatra da su Rajković, Luledžija, Pavišić i Delić opravdali očekivanja na regati u Sloveniji.

- To je grupa momaka koja je zajedno od decembra prošle godine u celom procesu izbora juniorske reprezentacije, i dosta su dobro radili veslajući po raznim disciplinama, a četverac bez kormilara sklopili smo pre nekih mesec, mesec i po. Dosta se dobro su se pokazali, jako lepo im je "legla" ta disciplina i, uz odličan rad, došao je i dobar rezultat. Na Bledu je potvrđeno da su perspektivna ekipa, ali ne bih davao neka obećanja oko Svetskog prvenstva - oni su svi prva godina juniora i imaju još mnogo iskustva da jure i steknu, uzimajući u obzir da prošle godine nisu imali internacionalna takmičenja zbog korone. Dobro je što su pokazali da mogu da se nose sa pritiskom koji nose trke sa stranim ekipama i pokazali su stabilnost koja je bila novost i za mene, što je bilo stvarno pozitivno. Sada ćemo biti u Beogradu neko vreme, momci će dobiti par dana pauze, da se odmore posle završetka školske godine i onda krećemo u finalni ciklus priprema od šest, šest i po nedelja za Svetsko prvenstvo - istakao je Todorović.

Dušan Slavnić i Miloš Tomić

Dušan Slavnić (levo) i Miloš Tomić na Bledu (Foto: Privatna arhiva)

No, da se ne zaustavimo samo na juniorima - regata na Bledu je bila prilika i za seniorske posade da pokažu šta znaju, možda pre svih Dušan Slavnić, koji će pokušati da izbori normu za Svetsko prvenstvo koje je na programu u Šangaju od 17. do 24. oktobra. Slavnić je proteklog vikenda na Bledu osvojio dve srebrne medalje u skifu.

- Dušan i ja smo počeli da radimo zajedno pre neka dva meseca. S obzirom na to da on hoće da bude deo reprezentacije u Šangaju, napravili smo zajednički plan, po kojem su nam izborne regate prvi cilj, a Svetsko prvenstvo drugi cilj u sezoni. Pre nego što smo počeli da radimo, on je imao određenih zdravstvenih problema i manje je trenirao, ali sada, posle nekih šest nedelja intenzivnog rada i punih treninga, na Bledu je u dva dana osvojio dva druga mesta u izuzetno jakoj konkurenciji. Prvi dan se u skifu takmičilo 29 čamaca, drugi dan 22 - svoje reprezentativne posade ili klubove poslalo je 11 ili 12 zemalja. Borba je bila baš jaka i u kvalifikacijama i u finalima, Dušan nije imao nijednu laku trku - morao je da "gazi" od starta i da da sve u sebe. Zadovoljan sam takvim njegovim izdanjem, ali još više hrabri to što je očito da ima još mesta za napredak i da još ovo nije Dušan Slavnić kakvog možemo da očekujemo u nastavku sezone - istakao je Slavnićev trener, naš nekadašnji olimpijac Miloš Tomić.