Zlatni dvojac iz Lucerna najavio veliku borbu u Tokiju

Sjajan rezultat u ovoj, zbog koronavirusa "pomerenoj" olimpijskoj godini, ostvario je naš dvojac bez kormilara, u kojem su proteklog vikenda Miloš Vasić i Martin Mačković osvojili zlatnu medalju na II Svetskom kupu u Lucernu. Njih dvojica su naše uzdanice i na OI u Tokiju, a apetiti ovdašnje sportske javnosti su porasli nakon njihovog poslednjeg uspeha.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić (levo) i Martin Mačković (Foto: VSS)

Miloš i Martin su pre mesec i po dana osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu održanom u italijanskom Varezeu, ali je ovo zlato nagovestilo mnogo veće domete.

- Nastup na Svetskom kupu u Lucernu je bio jako uspešan. Konkurencija je bila na izuzetno visokom nivou - nije tu bila posada Hrvatske, koja je do sada ostvarivala najbolje rezultate, nedostajali su dvojci Australije i Kanade, ali svi ostali su bili tu. Mi smo imali dobar period treninga od Evropskog prvenstva i osvajanja bronze do sada. Korigovali smo neke stvari u treningu i u štelovanju čamca, pa smo videli napredak dok smo se pripremali na Adi Ciganliji, što se samo potvrdilo i na Svetskom kupu - kaže Miloš Vasić.

Naši momci su u Lucernu pobedili posade koje su bile bolje od njih pre nekih mesec i po dana na šampionatu Starog kontinenta, što je očit znak da je došlo do napretka.

- Dobra stvar je što smo na Svetskom kupu dobili glavne konurente za medalju, a to su Italija i Rumunija. To nam mnogo znači pred vrhunac sezone, odnosno pred Olimpijske igre u Tokiju. Pošto je III Svetski kup već za dve nedelje, tu se nećemo takmičiti, nego se vraćamo u trenažni proces i poslednje pripreme za Tokio. Nastavljamo dalje u istom ritmu, znamo na čemu treba da radimo, tako da nema opuštanja. Idemo pametno i jako do Tokija - zaključuje Miloš Vasić.

Radost zbog osvajanja zlatne medalje na II Svetskom kupu nije krio ni Martin Mačković.

- Zadovoljni smo, naravno. Znali smo da smo brži nego na Evropskom prvenstvu u Varezeu i išli smo na pobedu. Od glavnih konkurenata za medalju na Olimpijskim igrama nedostajali su Hrvati, mada tu ima više čamaca koji bi mogli da budu dobri u Japanu. U dobroj smo poziciji pred Olimpijske igre i ono što možemo da obećamo je da ćemo da budemo sto odsto spremni za Tokio - poručio je Martin Mačković.

Veslačka takmičenja na OI u Tokiju zakazana su za period od 23. do 30. jula, i u tom periodu navijaćemo za Miloša Vasića i Martina Mačkovića u dvojcu bez kormilara, kao i za Jovanu Arsić koja će se u Japanu takmičiti u skifu.