Vasić i Mačković osvojili zlato na II Svetskom kupu u Lucernu

Srpski dvojac bez kormilara, u kojem veslaju Miloš Vasić i Martin Mačković, osvojio je zlatnu medalju na II Svetskom kupu u Lucernu. Naši momci su u vremenu 6:36,84 minuta na cilj stigli ispred srebrnih Italijana i bronzanih Rumuna. Osim muškog dvojca, na stazu u Lucernu je izašla i Jovana Arsić, koja je u B finalu zauzela peto mesto.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić (levo) i Martin Mačković (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

Naši momci su za rivale, osim pomenutih posada Italije i Rumunije, imali i posade Francuske, Velike Britanije i Belorusije. Posle ujednačenog žestokog starta, Vasić i Mačković su se izdvojili na čelu trke i na prvom prolazu, na 500 metara, imali vođstvo. Srpski veslači su diktirali tempo i u nastavku, pa su na polovini trke samo uvećali prednost u odnosu na rivale.

Miloš i Martin su imali potpunu kontrolu u ovom finalu, nijednog trenutka nisu dozvolili ostalim posadama da im ugroze zlato - na 1.500 metara imali su više od dve sekunde prednosti u odnosu na tada drugoplasirane Matea Loda i Đuzepea Vićina iz Italije, a skoro tri sekunde u odnosu na trećeplasirane Marijusa Vasila Kozmijuka i Ćiprijana Tudose iz Rumunije.

Do kraja trke poredak je ostao isti - naši veslači su osvojili zlato preveslavši stazu za 6:36,84 minuta, Italijani su stigli do srebra (6:38,28 minuta), a Rumuni do bronze (6:38,45). Četvrto mesto pripalo je Britancima (6:38,96), peto Francuzima (6:44,51), a šesto Belorusima (6:44,61).

Danas smo u Lucernu imali još jednu predstavnicu Srbije - pre Vasića i Mačkovića na stazu je u B finalu, veslajući za plasman od 7. do 12. mesta, izašla Jovana Arsić. Ona je u konkureniciji takmičarki iz Belorusije, Holandije, Kine, Grčke i Meksika bila peta, što znači da je na kraju zauzela 11. mesto na II Svetskom kupu.

- Čestitam na zlatnoj medalji na Svetskom kupu našim najboljim veslačima Srbije, posadi dvojca bez kormilara koju čine Martin Mačković i Miloš Vasić, kao i njihovom treneru Nikoli Stojiću. Prvo mesto na upravno završenom drugom Svetskom kupu u Lucernu je izuzetan uspeh srpske veslačke posade, naročito ako se zna da je konkurencija bila približna onoj koja će biti na Olimpijskim igrama u julu i avgustu u Tokiju. Prilično imponuje ubedljivost kojom su Mačković i Vasić slavili u Lucernu - tu su bile i posade koje su nedavno bile bolje od njih na Evropskom prvenstvu, a sada su ih naši veslači pobedili. To znači da oni još napreduju i da tu ima osnova za nadu da će nas dvojac koji trenira Nikola Stojić obradovati u Tokiju. Želim da uputim pohvale i našoj skifistikinji Jovani Arsić koja je takođe učestvovala na Svetskom kupu u Lucernu i u žestokoj konkurenciji zauzela jedanaesto mesto - tu je nedostajala samo veslačica Novog Zelanda, pa da gledamo Olimpijske igre u malom. Iskreno se nadam da će i ona u narednom periodu napredovati još više i da će na Olimpijskim igrama u Tokiju postići još bolji rezultat. Još jedno čestitam svima na postignutim rezultatima u Lucernu i želim im da u narednom periodu ostvare svoje snove - istakao je Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije.

Prvi čovek Veslačkog saveza Srbije, Miljan Popović, ocenio je da je zlato dvojca iz Lucerna veliki uspeh, čestitavši Martinu Mačkoviću i Milošu Vasiću, kao i njihovom treneru Nikoli Stojiću, osvajanje medalje, ali i Jovani Arsić na hrabroj borbi sa mnogo iskusnijim rivalkama.

- To je odličan rezultat, to smo negde i želeli i potajno se nadali. Za posadu dvojca bez kormilara je Svetski kup u Švajcarskoj bio nastavak dobrih rezultata od kraja februara i izborne regate u Grčkoj, preko Evropskog prvenstva u Varezeu na kojem je osvojena bronzana medalja, do zlata na Svetskom kupu u Lucernu. Iskreno čestitam veslačima Mačkoviću i Vasići i njihovom treneru Stojiću - istakao je Popović.

Predsednik VSS se osvrnuo i na nastup Jovane Arsić, koja će nas takođe predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Naša skifistkinja Jovana nije osvojila medalju na Svetskom kupu u Lucernu, ali to ne umanjuje njen uspeh na Svetskom kupu u Zagrebu gde ja osvojila bronzu, a naročito želim da istaknem olimpijsku normu koju je osvojila u kvalifikacionoj regati za Olimpijske igre u Varezeu za šta je tempirala špic svoje forme. Činjenica je da Jovana ima manje izveslanih trka u skifu u odnosu na dvojac bez kormilara koji traje godinama te joj to nedostaje da bi mogla u pravoj meri da se poredi sa ostalima. Međutim i rezultat koji je ostvarila u Lucernu je i te kako za pohvalu imajući u vidu da su na ovom Svetskom kupu bile skoro sve veslačice koje će nastupiti i na Olimpijskim igrama na kojima za očekivati da i Jovana postigne dobar rezultat - izjavio je Miljan Popović, predsednik VSS-a.

Naše olimpijske posade se sutra iz Lucerna vraćaju u Beograd gde će boraviti do sredine juna, a prema rečima Popovića za sada sve ide dobro, rezultati su dobri, a do olimpijskog nadmetanja u Tokiju ostalo je maltene još dva meseca za pripreme.

- Ono što sada sledi jesu tronedeljne pripreme olimpijskih posada u Beogradu, potom još jedna provera na Internacionalnoj regati na Bledu u Sloveniji od 11. do 13. juna, a potom dvonedeljne pripreme u Grčkoj. Nakon toga početkom jula naše olimpijske veslačke posade iz Grčke odlaze direktno u Japan na jezero Katsura gde će biti dve nedelje na pripremama pred sam ulazak u olimpijsko selo (18. 7. 2021) u Tokiju. Sve vreme posade će trenirati i za Olimpijske igre ih pripremati Nikola Stojić uz saradnju sa stručnim savetnikom našeg Saveza, Đovanijem Postiljoneom - sve to obećava da bi na Olimpijskim igrama možda mogli da očekujemo i nešto što do sada nije bilo - rekao je Popović.