Jovana Arsić u B finalu II Svetskog kupa u Lucernu

Današnji takmičarski dan na II Svetskom kupu u Lucernu za nas je bio značajan zbog polufinala u ženskom skifu, u kojem je učestvovala Jovana Arsić. Ona je u svojoj polufinalnoj grupi bili šesta, a kako je mesta u trci za medalje bilo za tri najbrža čamca, Jovana će sutra veslati u B finalu.

Jovana Arsić

Jovana Arsić (Foto: Arhiva VSS/Anđela Nišević)

S obzirom na to da je regata u Švajcarskoj jedna od poslednjih velikih prilika za proveru pred Olimpijske igre, konkurencija u Lucernu je izuzetno jaka, pa ni ženski skif nije bio izuzetak. Jovana je tako u svom polufinalu, između ostalih, veslala protiv evropske šampionke, Ruskinje Hane Prakatsen, trećeplasirane sa EP Žanin Gmelin, prošlogodišnje evropske vicešampionke Magdalene Lobnig iz Austrije...

Ruskinja je krenula najjače i već posle prvih 500 metara je imala prednost u odnosu na ostale rivalke. Favoritkinje su se izdvojile, a Hana Prakatsen je kontrolisala trku sve vreme - ona je na kraju kroz cilj prošla prva, preveslavši stazu za 8:03,28 minuta, dok je drugo mesto osvojila Magdalena Lobnig (8:07,70). U velikoj borbi za treće mesto, poslednje koje je i vodilo u A finale, Žanin Gmelin je sa vremenom 8:10,87 minuta za samo osam stotinki bila bolja od Kineskinje Jan Đijang (8:10,95). Peta je bila Tatjana Klimović iz Belorusije (8:15,21), a šesta naša Jovana sa 8:38,15 minuta.

Sutra ćemo u Lucernu tako ponovo imati dve srpske posade na stazi - osim Arsićeve koja bi po sadašnjem rasporedu u B finalu (za plasman od 7. do 12. mesta) trebalo da vesla od 9.50 časova, sa nestrpljenjem ćemo očekivati i borbu za medalje u muškom dvojcu bez kormilara - Miloš Vasić i Martin Mačković u A finalu nastupaju od 10.26 časova.