II Svetski kup: Srpski dvojac direktno u A finalu, Arsićeva u polufinalu

Danas je u Lucernu počeo II Svetski kup, na kojem boje Srbije brane naše dve olimpijske posade - dvojac bez kormilara u kojem veslaju Miloš Vasić i Martin Mačković, kao i skif u kojem se takmiči Jovana Arsić. Oba naša čamca imala su uspešan prvi dan na regati u Švajcarskoj - Vasić i Mačković su se pobedom u kvalifikacijama direktno plasirali u A finale, dok je Arsićeva trećim mestom u svojoj grupi stigla direktno do polufinala.

Miloš Vasić i Martin Mačković

Miloš Vasić i Martin Mačković (Foto: Arhiva VSS)


Prvi su na regatnu stazu danas izašli Vasić i Mačković, koji su dobro startovali i bili tik uz vodeće Rumune. Na prvom prolazu, na 500 metara, Rumuni su kao najbrži imali nešto više od pola sekunde prednosti nad našim veslačima. Međutim, već na 750 metara Miloš i Martin su izbili na čelo i tu ostali do samog kraja, završivši trku u vremenu 6:37,35 minuta, što je značilo i direktan plasman u A finale, koje je na programu u nedelju 23. maja.

Srpski dvojac je ostvario izuzetno vreme u Lucernu, jer ne samo što su drugoplasirani Rumuni iz njihove grupe kroz cilj prošli sa skoro sedam sekundi zaostatka (6:44,02), već je i pobednik prve kvalifikacione grupe u ovoj disciplini, posada Francuske u kojoj veslaju blizanci Tibo i Gijom Turlan, sa vremenom 6:41,49 minuta, bila za više od četiri sekunde sporija od Vasića i Mačkovića.

Kako je direktno mesto u A finalu bilo rezervisano samo za prvoplasirane posade dvojaca bez kormilara iz kvalifikacija, izvesno je da ćemo u nedelju u borbi za medalje gledati čamce Srbije i Francuske, dok će ostali da jure preostala četiri mesta kroz sutrašnje repesaže.

Sa druge strane, u ženskom skifu nije bilo direktnog plasmana u A finale kroz kvalifikacije, tako da su po tri najbrža čamca iz tri kvalifikacione grupe imali direktan plasman u polufinale. Naša Jovana Arsić je u prvoj grupi bila treća sa vremenom 7:49,32 minuta, što znači da nije morala u repesaž, već se direktno plasirala među 12 najboljih na II Svetskom kupu - njena polufinalna trka na programu je sutra, u subotu 22. maja.

Prvo mesto u njenoj grupi pripalo je Irkinji Saniti Puspure, sa vremenom 7:38,45 minuta, druga je bila Austrijanka Magdalena Lobnig (7:42,12).

- Trka je bila kontrolisana i dosta jaka. Imala sam prolaz u polufinale, držala poziciju od početka do kraja i zadovoljna sam jer sam direktno prošla. Konkurencija je dosta jaka, praktično fale samo dva ženska skifa da bi konkurencija za Olimpijske igre bila potpuna, bar kad je reč o najbržim čamcima u ovoj disciplini. Trudiću se da u polufinalu izveslam bolje nego danas - rekla je posle trke Jovana Arsić.