Srpski dubl skul peti na regati u Lucernu

Poslednjeg dana Finalne olimpijske kvalifikacione regate u Lucernu, naši Viktor Pivač i Aleksandar Beđik veslali su u dve trke - polufinalu i finalu dubl skula - ali nisu uspeli da overe vizu za Tokio, zauzevši peto mesto u trci koja je odlučivala o poslednja dva čamca u ovoj disciplini koja će se takmičiti na OI u Japanu.

Viktor Pivač i Aleksandar Beđik

Viktor Pivač (levo) i Aleksandar Beđik (Foto: Arhiva VSS)

Još juče je bilo poznato da će, zbog loših vremenskih uslova, danas biti održana nadmetanja i u polufinalima i u finalu, što je svim veslačima i veslačicama otežalo posao u borbi za plasman na Olimpijske igre.

Naši momci su u prvom delu takmičarskog programa, nešto posle 9 časova ujutru, izveslali odlično polufinale. Držali su odličan tempo, nisu dozvolili rivalima da se odvoje i sve vreme bili su u konkurenciji za plasman na jedno od prva tri mesta koja su vodila u finale.

Na kraju, bili su drugi u polufinalnoj trci u vremenu 6:35,56 minuta, dok je prvo mesto zauzela posada Češke, preveslavši 2.000 metara za 6:34,36 minuta. Mesta u finalu bilo je i za trećeplasiranu posadu Španije, sa vremenom 6:37,56 minuta.

U finalu, iz kojeg su na Olimpijske igre u Tokio vodila prva dva mesta, Pivač i Beđik nisu uspeli da uhvate korak sa rivalima od starta. U ovom trenutku ipak nije bilo iznenađenje što su daleko iskusnije i uveslanije posade uzele stvar u svoje ruke, pa naši momci, koji veslaju zajedno tek neka dva meseca, nisu ostvarile bolji plasman.

Na kraju, u Tokio će da putuju Rusija, koja je pobedila u vremenu 6:24,17 minuta, kao i drugoplasirana Češka (6:25,73 minuta). Treće mesto pripalo je Australiji (6:26,89), četvrto Španiji (6:29,83), Srbija je bila peta (6:36,31), a Italija šesta (6:45,24).

- U ovom momentu to su bile trenutne mogućnosti. Sad nam predstoji da se okrenemo budućim takmičenjima, idemo dalje - kratko je prokomentarisao nastup našeg dubl skula trener Lazo Pivač.