Pivač i Beđik u polufinalu Finalne olimpijske kvalifikacione regate

Danas je u Lucernu počela Finalna olimpijska kvalifikaciona regata, na kojoj svi veslači i veslačice koji do sada nisu uspeli da obezbedi vizu za Tokio imaju poslednju priliku da to učine. Među učesnicima regate su i dve srpske posade, dubl skul i skif u muškoj konkurenciji, koje su prvog dana takmičenje dva puta izlazile na stazu.

Viktor Pivač i Aleksandar Beđik

Viktor Pivač (levo) i Aleksandar Beđik u Lucernu (Foto: VSS)

Više uspeha na Finalnoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati imao je naš dubl skul, u kojem veslaju Viktor Pivač i Aleksandar Beđik, koji su posle dve trke obezbedili plasman u polufinale. Njih dvojica su najpre u prepodnevnim kvalifikacijama zauzeli četvrto mesto, da bi popodne, kroz repesaž, ubedljivom pobedom "overili" učešće u polufinalu.

U sjajnoj repesažnoj trci, iz koje su tri čamca prolazila u polufinale, Pivač i Beđik su povukli jako, odmah izbili na čelo i tu ostali do kraja. Prednost koju su imali na prvom prolazu, na 500 metara, samo su uvećavali, ne dozvolivši rivalima da im ugroze prvo mesto nijednog trenutka.

Na kraju su Viktor i Aleksandar kroz cilj prošli u vremenu 6:23,16 minuta, dok je mesta u nastavku takmičenja bilo još za drugoplasirane Ukrajince (6:26,36 minuta) i trećeplasirane Grke (6:28,45).

- Kvalifikacije nisu dobro počele, momci od starta nisu krenuli kako treba. U finišu zato nije imalo smisla pošto-poto zapinjati, trebalo je čuvati snagu za repesaž koji je na programu bio nešto kasnije. A tada, posle uspavanih refleksa iz prve trke, Aleksandar i Viktor su se bolje našli i zasluženo stigli do polufinala. Sutra je u stvari glavna stvar, da u prepodnevnom polufinalu sve prođe po planu i da se stigne do finala - istakao je Lazo Pivač, trener našeg dubl skula.

U videu ispod možete da pogledate kakva je bila borba u repesažu dubl skulova negde na polovini trke:


Nažalost, Aleksandar Filipović, koji se takmičio u skifu, u bez sumnje najjačoj konkurenciji na ovom takmičenju, nije uspeo da stigne do polufinala. On je najpre u kvalifikacijama bio četvrti, što je značilo da se veslati i repesaž. Iz repesaža su u polufinale išle dva najbrža skifa, a Aleksandar je trku završio kao treći, u vremenu 7:08,76 minuta. Pobedio je Rumun Mihaj Ćiruta u vremenu 7:00,40, ispred Slovenca Rajka Hrvata (7:05,26), pa će njih dvojica sutra veslati u polufinalu.

Inače, zbog loših vremenskih uslova u Lucernu, kao i nepovoljne prognoze vremena za ponedeljak, finala koja su bila zakazana za 17. maj pomerena su za sutra, nedelju 16. maj, što će dodatno otežati zadatak svima koji žele da ispune olimpijsku normu.